e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 22:27
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Γραφήματα
Ημερομηνία: 21.04.2016 | 11:00

Μεσογειακό φαινόμενο η νεανική ανεργία

Το εργατικό δυναμικό της Κύπρου είναι το πιο νεανικό ανάμεσα στα κράτη μέλη στη Μεσόγειο
Του Γιώργου Μασούρα
Ποσοστά νεανικής ανεργίας σε Μεσόγειο και Γερμανία

Η ανεργία των νέων στην Κύπρο, το τελευταίο τρίμηνο του 2015, κυμάνθηκε στο 31,7%, σημειώνοντας μείωση κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ενώ βρισκόταν σε αυξητική τάση από το 2005. Παραμένει, ωστόσο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ο μέσος όρος ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη ήταν 22%, μειωμένος κατά 1,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Στην Κύπρο, η διάμεση ηλικία είναι περίπου τα 35 - αριθμός αρκετά χαμηλότερος από τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε. Οι δύο πολυπληθέστερες χώρες μη μέλη της Ε.Ε. της Μεσογείου, η Τουρκία και η Αίγυπτος, έχουν, αμφότερες, διάμεση ηλικία κάτω από οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. Ο αντίστοιχος αριθμός για την Ελλάδα είναι τα 43 χρόνια, για τη Γερμανία και Ιταλία τα 45, ενώ η Μάλτα που έρχεται δεύτερη μετά την Κύπρο σε διάμεση ηλικία, έχει για διάμεση ηλικία τα 40 έτη. Άρα, η νεανική ανεργία σε μία χώρα όπως η Κύπρος, με διάμεση ηλικία σχετικά χαμηλή, αποτελεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, εφόσον είναι ανεργία που αφορά αναλογικά σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.

Η ανεργία συνολικά μειώνεται στην Ευρώπη, αλλά και στην Κύπρο. Τον Φεβρουάριο του 2016, το συνολικό ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 10,4%, ενώ τον Φεβρουάριο του 2015 ήταν 11,2%. Η Κύπρος πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρωζώνη, καθώς τον Φεβρουάριο του 2016 αυτή έφτασε το 12,6%, μειώθηκε δηλαδή κατά 4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2015.

 

Η ανεργία των νέων, όμως, είναι ένα επείγον ζήτημα σε πολλές χώρες σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, όπου 25,4 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι, εκ των οποίων 7 με 8 εκατ. είναι ηλικίας 15-24 ετών. 490 εκατ. άνθρωποι ζουν στην περιοχή της Μεσογείου, από τους οποίους 192 εκατ. προέρχονται από τα οκτώ κράτη μέλη της Ε.Ε, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Bruegel, η οποία εστιάζει στις χώρες της Μεσογείου, επί ευκαιρίας και του μεταναστευτικού ζητήματος.

Αύξηση στα κράτη Ε.Ε.

 

Το ποσοστό ανεργίας στη Μεσόγειο αυξήθηκε πιο έντονα για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. από ό,τι για τις χώρες μη μέλη της Ε.Ε. κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, γεγονός που αντανακλά και πάλι την οικονομική κρίση. Τα ποσοστά ανεργίας διπλασιάστηκαν μεταξύ του 2005 και του 2014 στην Κύπρο, Ελλάδα και Ισπανία, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στην Κύπρο, όπου το ποσοστό ανεργίας υπερτριπλασιάστηκε από το 2005 έως το 2014. Δηλαδή, όταν το 2005 η Κύπρος είχε με διαφορά το μικρότερο ποσοστό ανεργίας στη Μεσόγειο, με περίπου 4% ανεργία, μέχρι το 2015 βρέθηκε να έχει το τρίτο υψηλότερο στη Μεσόγειο. Τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν επίσης για τέσσερις μεσογειακές χώρες μη μέλη της Ε.Ε. (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη , Αίγυπτο και Συρία).

Ανεργία στους νέους

Το ποσοστό ανεργίας των νέων, που ορίζεται ως το ποσοστό του εργατικού δυναμικού ηλικίας 15-24 ετών χωρίς δουλειά, που είναι όμως διαθέσιμοι και αναζητούν εργασία, αυξήθηκε πολύ περισσότερο από ό, τι το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου από το 2005 έως το 2014.

 

Εξάλλου, το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία και Ισπανία αυξήθηκε πιο έντονα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Το ποσοστό ανεργίας των νέων στις μεσογειακές χώρες μη μέλη της Ε.Ε. έχει επίσης αυξηθεί κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαυροβούνιο, η Συρία και η Τυνησία.

Γυναίκες-άντρες

Σε ορισμένες από τις χώρες της Μεσογείου, η ανεργία των γυναικών είναι πολύ υψηλότερη από των ανδρών, αλλά αυτό πιθανόν να διαστρεβλώνεται από τις σημαντικές διαφορές στα ποσοστά συμμετοχής των ανδρών και των γυναικών. Στις μεσογειακές χώρες μη μέλη της Ε.Ε., το ποσοστό ανεργίας των γυναικών στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Λιβύη και τη Συρία είναι τουλάχιστον 1,5 φορές υψηλότερο από τα ποσοστά ανεργίας στους άντρες, και, με εξαίρεση την Αίγυπτο, η διαφορά έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια .

Όσον αφορά στην Κύπρο, το 2004 η αναλογία άνεργων αντρών/γυναικών ήταν περίπου 1,4 γυναίκες για κάθε άνεργο άντρα, ενώ αυτή η αναλογία μειώθηκε υπέρ των γυναικών τα επόμενα έτη και το 2014 η αναλογία αυτή ήταν μία γυναίκα προς μία άντρα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Μεσογειακό φαινόμενο η νεανική ανεργία | Καθημερινή

Γραφήματα: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Συνελήφθη ένας άνδρας για το ύποπτο πακέτο στον Λευκό Οίκο | 22:27
Ο Τραμπ κατάργησε τις περιβαλλοντικές προστασίες της εποχής Ομπάμα | 22:09
Τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου «βλέπει» η Αθήνα | 21:57
Οριακή ήττα Ερντογάν «δείχνουν» οι περισσότερες δημοσκοπήσεις | 21:37
Το 2018 η πρώτη γεώτρηση ΕΧΧΟΝ | 21:21
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Γιώργου Μασούρα
Ουραγός η Κύπρος στην κάλυψη φαρμακευτικών αναγκών | 28/11/2016
ΥΠΟΙΚ: Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τρομοκρατία είναι πρόβλημα | 23/11/2016
Εξοικονομήσεις ηλεκτρισμού 1 έως 6% για εμπόριο και βιομηχανία | 23/11/2016
Hourican: Θετικές οι προοπτικές από την επίλυση του Κυπριακού | 18/11/2016
Μακράν πρωτοπόρος η Λεμεσός στην αγορά ακινήτων | 16/11/2016
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio