e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 19:35
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Real Estate | Κύπρος
Ημερομηνία: 04.01.2016 | 12:08

Ευοίωνες προβλέψεις για τα ακίνητα

Διατήρηση τιμών και βελτίωση κατασκευαστικού τομέα οι προκλήσεις του 2016
Newsroom K
Την εγχώρια αγορά ακινήτων συνέχισαν να στηρίζουν καθόλη τη διάρκεια του 2015 οι ξένοι αγοραστές.

Από Έντυπη Καθημερινή

Θετικές ενδείξεις κατέγραψε τη χρονιά που πέρασε η αγορά ακινήτων, η οποία συνέχισε τη σταδιακή της βελτίωση, μετά από ένα δύσκολο 2013 και ένα ελαφρώς ανοδικό 2014. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται για την αγορά, με αυξημένες πωλήσεις και ενδιαφέρον από αγοραστές, τόσο εγχώριους όσο και ξένους, δημιουργούν αισιοδοξία ότι και το 2016 η αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της τροχιά. Τη χρονιά που πέρασε, οι τιμές παρουσίασαν σταθεροποίηση και επιβράδυνση των μειώσεων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν και μικρές αυξήσεις στις αξίες των ακινήτων. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν ευνοούνται σημαντικές μεταβολές στις τιμές για τη νέα χρονιά, οι οποίες σε περίπτωση που αυξηθούν, αυτό θα γίνει σταδιακά.

Πάντως, όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα οποία αφορούν στην περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2015, τα πωλητήρια έγγραφα ανήλθαν στα 4.439 έναντι 4.073 την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 9%, την ώρα που μόνο τον Νοέμβριο του 2015 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 21%, φτάνοντας στις 446 συγκριτικά με 370 τον Νοέμβριο του 2014. Θετικά μηνύματα για την αγορά ακινήτων του 2015 διαφαίνονται στις παράλιες περιοχές και ιδιαίτερα στην επαρχία Λεμεσού και Πάφου, στις οποίες τα πωλητήρια έγγραφα του ενδεκαμήνου ξεπέρασαν το φράγμα των 1.000, την ώρα που στη Λευκωσία άγγιξαν τα 700. Βέβαια, αν και λιγότερες αριθμητικά σε σχέση με άλλες επαρχίες, ωστόσο οι πράξεις που έγιναν στην πρωτεύουσα ενδέχεται να ήταν μεγαλύτερης αξίας. Παράλληλα, αύξηση σημείωσαν και οι πωλήσεις ακινήτων προς αλλοδαπούς, με τα πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς να ανέρχονται τον Νοέμβριο του 2015 στα 138 έναντι 93 τον Νοέμβριο του 2014 και 111 τον Οκτώβριο του 2015, ενώ το συμπέρασμα που απορρέει από τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ότι οι πωλήσεις με αγοραστές αλλοδαπούς κυμαίνονται πάνω από 100 ανά μήνα.

Ελπίδες στην Κίνα
Εν τω μεταξύ, την εγχώρια αγορά ακινήτων συνέχισαν να στηρίζουν καθόλη τη διάρκεια του 2015 οι ξένοι αγοραστές, κυρίως από Ρωσία, Κίνα και Λίβανο, οι οποίοι προτίμησαν να επενδύσουν σε ακίνητα κυρίως στις παράλιες πόλεις, όπως τη Λεμεσό, τη Λάρνακα και την Πάφο, οι οποίες οφείλουν σημαντικό μέρος των πράξεων που γίνονται στους αλλοδαπούς αγοραστές. Παράλληλα, αναθέρμανση του ενδιαφέροντος αναμένεται από την κινεζική αγορά τόσο στο πρώτο τρίμηνο του 2016 όσο και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μετά τα επιπλέον κίνητρα που προωθεί η κυβέρνηση για τους εκ Κίνας αγοραστές ακινήτων, αναθέτοντας σε ιδιωτικό οργανισμό στην Κίνα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2016 να υπάρχουν 15 διαφορετικά σημεία σ' ολόκληρη την Κίνα, όπου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ν' απευθύνονται για έκδοση βίζας.

Την ίδια ώρα, θετικά προμηνύεται να κινηθεί το 2016 και για την κατασκευαστική βιομηχανία, η οποία φαίνεται να έχει ξεκολλήσει από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε την προηγούμενη τριετία. Η κινητικότητα που καταγράφεται όσον αφορά σε προκηρύξεις προσφορών για νέα κατασκευαστικά έργα, καθώς και πληροφορίες που θέλουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία να στελεχώνουν πιο εντατικά το προσωπικό τους, εξέλιξη που αναμένεται να μεταφραστεί σε αύξηση των εργασιών στις κατασκευές εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, δημιουργούν αισιοδοξία για τη μετέπειτα πορεία του κλάδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευοίωνες προβλέψεις για τα ακίνητα | καθημερινή | real estate

Κύπρος: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Ξαφνική παραίτηση Ράϊκου από την Εισαγγελία Διαφθοράς | 19:35
Ομόφωνα ψηφίστηκε σε νόμο ο Προϋπολογισμός της ΑΛΚ | 19:00
ΥΠΕΞ: Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος | 18:56
Με άνοδο ολοκλήρωσε την εβδομάδα το ΧΑΚ | 18:56
Με πτώση 0,71% έκλεισε το Χρηματιστήριο | 18:53
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Newsroom K
ΥΠΕΞ: Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος | 24/03/2017
90’’of Europe:Αναβλήθηκε το δημοψήφισμα της Σκωτίας λόγω τρομοκρατικού | 24/03/2017
Στα χέρια των Αρχών οδηγείται ο 27χρονος δραπέτης | 24/03/2017
Στη Ρώμη έφθασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  | 24/03/2017
Μ.Ατταλίδης: Η κρίση δεν προοιονίζει το τέλος της ΕΕ | 24/03/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio