e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 09:22
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Γαστρονόμος | Βραβεία Γαστρονόμου
Ημερομηνία: 30.12.2015 | 15:40

Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2015

Χτίζουν μια καλύτερη Κύπρο
Του Γιάννη Αδειλίνη
Τα Βραβεία Ποιότητας βοηθούν στην οικονομία του τόπου, γιατί αναδεικνύουν τους μικρούς παραγωγούς

Για 2η χρονιά ο Γαστρονόμος ενθαρρύνει, στηρίζει και αναδεικνύει τους Κύπριους παραγωγούς που αντέχουν στην πίεση της εποχής, που παράγουν, μεταποιούν και διακινούν επώνυμα, ποιοτικά προϊόντα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας. Άνθρωποι με όραμα και πάθος, δέκα Κύπριοι παραγωγοί, πρεσβευτές των προϊόντων μας στο εξωτερικό!

«Πρέπει να έχουμε υψηλή ποιότητα, αυτό είναι που μας καταξιώνει. Να μη γίνουμε όλοι developers, αλλά να μπορέσουμε να ζήσουμε στον τόπο μας. Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένη οικονομία». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του ο οινοπαραγωγός Μάριος Κολιός στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου. Στο δεξί του χέρι κρατούσε το χρυσό φύλλο ελιάς, το Βραβείο Ποιότητας 2015 του «Γαστρονόμου», ως ένδειξη ξεχωριστής ποιότητας και αρετής για το Persefoni, το λευκό κρασί από Ξυνιστέρι του οινοποιείου Κολιός, στον Στατό-Άγιο Φώτιο.
 
Στο ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο της Πινακοθήκης, στην εκδήλωση για τα 2α Βραβεία Ποιότητας, με βασικό συνεργάτη και συνοραματιστή την Τράπεζα Κύπρου και υποστηρικτή τον ΟΠΑΠ Κύπρου, βρέθηκαν διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους. Οι μισοί προσκεκλημένοι ήταν απλός κόσμος, κυρίως άνθρωποι του μόχθου και της υπαίθρου. Δέκα βραβευμένοι παραγωγοί, μαζί με συγγενείς και φίλους, για να μοιραστούν τη χαρά της βράβευσης και της επιβεβαίωσης πως αυτό που κάνουν το κάνουν καλά. Τα Βραβεία Ποιότητας, άλλωστε, αυτό επιδιώκουν: να αναδείξουν τον Κύπριο παραγωγό με τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του και να εξυψώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης του με τον καταναλωτή.

«Ελπίζω και για τα επόμενα σαράντα χρόνια να παράγουμε τα ίδια αγνά προϊόντα, με αγνά υλικά και με τον παραδοσιακό τρόπο» δήλωσε ο φούρναρης Γιώργος Γεωργίου που είχε έλθει με τη σύζυγο και τη μητέρα του, βραβευμένος για τη γλυσταρκά που φτιάχνει εδώ και χρόνια στο Παραδοσιακό Αρτοποιείο του στον Στρόβολο. «Εμείς με την αγάπη μας προς το κρασί και με την πείρα των προγόνων μας συνεχίζουμε την παράδοση. Στόχος και σκοπός μας είναι η αναβάθμιση του κυπριακού οίνου» τόνισε από το βήμα ο οινοπαραγωγός Ιωάννης Ιωαννίδης, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο Εξαιρετικής Ποιότητας για τον γλυκό Μοσχάτο Οίνο του.

Οι βραβευμένοι παραγωγοί είναι άνθρωποι του λαού, που αγαπούν τη δουλειά τους. Κι αν τους πνίγει το δίκαιο, θέλουν να το πουν προς τα έξω. Έχουν λόγο και άποψη, δεν θέλουν να τους εμπαίζει κανένας, πολύ περισσότερο ο κρατικός μηχανισμός. «Αντιμετωπίζουμε όλοι το ίδιο πρόβλημα. Πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε οι νέοι να μείνουν και στο χωριό τους και να κάνουν τη δουλειά τους δίχως η πολιτεία να τους παρουσιάζει εμπόδια» είπε εκφράζοντας το παράπονό του ο Ανδρέας Χριστοφή, στον οποίο δόθηκε το Βραβείο Καινοτομίας για τον οξύρυγχο που παράγει στο αγρόκτημα The Land of dreams στην Τριμίκλινη. Εδώ και καιρό προσπαθεί να πάρει άδεια για να ανοίξει διάβαση μέσα στο κτήμα του και αντιμετωπίζει προβλήματα στο Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία… «Τούτο το κράτος για 50 χρόνια το μόνο που έμαθε να κάμνει ήταν να χτίζει νομοθεσίες, κανονισμούς και βασίλεια. Για να γίνει η απλοποίηση των διαδικασιών χρειάζεται μία μεγάλη γαουροδουλειά που για πρώτη φορά άρχισε να γίνεται σιωπηλά. Εάν μας βοηθήσει η Βουλή να ξεμπερδέψουμε με τα νομοσχέδια για τη Δημόσια Υπηρεσία, στις αρχές του επόμενου χρόνου θα κατατεθούν προτάσεις που θα έχουν αναπτυξιακή χροιά» του απάντησε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ζητώντας πίστωση χρόνου. Αργότερα, έπιναν μαζί κρασί στο φουαγιέ, δίνοντας ραντεβού στην Τριμίκλινη για να γευματίσουν με καπνιστό οξύρυγχο, το ψάρι που βγάζει το χαβιάρι.

«Η Κύπρος έχει πλούτο να δώσει από τη γη της και σ’ αυτήν πρέπει να επενδύσουμε για την υγεία μας, τον τουρισμό μας και, κυρίως, το πνεύμα μας» δήλωσε με νόημα στον χαιρετισμό του ο εκδότης της Καθημερινής Δημήτρης Λοττίδης, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ιδέα πίσω από τα Βραβεία Ποιότητας.

Αργότερα στο μπουφέ οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν τα θεσπέσια εδέσματα που ετοίμασαν μέλη της κριτικής επιτροπής. Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας έφτιαξε έναν καταπληκτικό τραχανά με μαστίχα που έγινε ανάρπαστος, η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Αθηνά Λοϊζίδου έναν πεντανόστιμο πατέ με κουμανδαρία και η ερευνήτρια της κυπριακής κουζίνας Μαριλένα Ιωαννίδου ένα φοβερό γλυκό από χαρουπάλευρο, πετιμέζι και σοκολάτα.

Τα Βραβεία Ποιότητας βοηθούν στην οικονομία του τόπου, γιατί αναδεικνύουν τους μικρούς παραγωγούς που προσπαθούν να βγουν μπροστά, ενώ ταυτόχρονα δίνουν κίνητρο και στους υπόλοιπους για να ξεκινήσουν. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και από το 2013 παραμένουν στον αναπνευστήρα. Θα πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλάνο από την πολιτεία και προτάσεις από τους ακαδημαϊκούς των πανεπιστημίων που ασχολούνται με την παραγωγή και τα κυπριακά προϊόντα, έτσι ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί περισσότερο η αξία τους και η μοναδικότητά τους.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 
Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής
Γαλακτοκομικού προϊόντος 
Γεωργικού προϊόντος 
Ποτού 
Εξαγωγών 
Εξαιρετικής ποιότητας 
Ετικέτας και Συσκευασίας 
Καινοτομίας  
Παραδοσιακού προϊόντος 
Τιμητικό

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2015 | Χτίζουν μια καλύτερη Κύπρο
(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)

Βραβεία Γαστρονόμου: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Αν το κραγιόν σου ήταν άρωμα πώς θα μύριζε; (24.03.2017 | 20:37)
Alber Elbaz x Converse: Μια συλλεκτική συλλογή (24.03.2017 | 18:21)
Στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος A|X στην Κύπρο (24.03.2017 | 10:21)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio