e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 09:22
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Γαστρονόμος | Γαστρονομία
Ημερομηνία: 14.07.2015 | 10:18

Μπουτάρης Οινοποιητική: Οίνος με ιστορία, υψηλών επιδόσεων

Το Οινοποιείο Μπουτάρη στην Νάουσα συνοψίζει μία ιστορία 130 ετών
Του Μιχάλη Χριστοδούλου
Στη Νάουσα, σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Μακεδονίας έχει την έδρα του ένα ιστορικό οινοποιείο της Ελλάδας, το Οινοποιείο Μπουτάρη

Το κρασί είναι πολιτισμός, ιστορία, φιλοσοφία, μεράκι, αγάπη, πάθος, παρέα. Όλα αυτά τα στοιχεία συνομολογούν στην διαμόρφωση της ανθρώπινης κουλτούρας, κοινωνίας και των ανθρωπίνων σχέσεων. Το κρασί ως συστατικό πολιτισμού, φιλοσοφίας και ιστορίας συμβάλλει στην εξέλιξή μας και δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα ποτό αλλά όπως μου είχε πει κάποτε ένα πολύ σπουδαίος Κύπριος οινοπαραγωγός: «Κάθε μπουκάλι κρασί, εμφιαλώνει μέσα του τον μόχθο, τον πόθο, το μεράκι και την αγάπη του παραγωγού που θέλει να την μοιραστεί με τους καταναλωτές του. Γι’ αυτό κάθε φορά που θα ανοίγετε ένα μπουκάλι να μας σκέφτεστε».

Αυτή τη φιλοσοφία ζωής την συνάντησα κάπου εκεί στην Νάουσα, που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και παγκόσμια όπου βρίσκεται ο πρώτος και σημαντικότερος σταθμός της εταιρείας Μπουτάρη, όπου το 1879 ιδρύθηκε η Ι. Μπουτάρης και Υιός Οινοποιητική με την πολύχρονη και ιδιαιτέρως επιτυχημένη πορεία της μέχρι και σήμερα. Ταξιδεύοντας από την Θεσσαλονίκη φτάσαμε έπειτα από μία περίπου ώρα στην πόλη της Νάουσας και στο πρώτο, ιστορικό πλέον, οινοποιείο της εταιρείας Μπουτάρη. Τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που αγαπά το κρασί σε τέτοιες περιπτώσει δεν περιγράφονται αλλά ομοιάζουν με εκείνα του ανθρώπου που φτάνει στην Μέκκα ή τον ναό λατρείας του, διότι η Νάουσα είναι ο ναός λατρείας του ελληνικού κρασιού.

Εκεί, μας υποδέχθηκε η ψυχή των οινοποιείων της  Μπουτάρης Οινοποιητική, ένας επίμονος οινολόγος και μεθοδικός οινοποιός ο κ. Γιάννης Βογιατζής. Ένας άνθρωπος, βαθύς γνώστης του οίνου στον οποίο οφείλεται το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχούς και συνεχούς αναβάθμισης των οινοποιείων Μπουτάρη. Ο κ. Βογιατζής μας καλωσόρισε και ανέλαβε να μας μυήσει σε αυτόν τον πλούσιο, αρωματικό κόσμο του οίνου της εταιρείας Μπουτάρη και να απαντήσει σε κάθε μας απορία. Αφού ξεναγηθήκαμε στους χώρους του οινοποιείου της Νάουσας και πληροφορηθήκαμε για τις μεθόδους οινοποίησης που ακολουθεί ο ίδιος μας οδήγησε στα άδυτα του οινοποιείου, εκεί που πραγματικά όλοι οι συνάδελφοι μείναμε με το στόμα ανοιχτό.

Δύο πατώματα κάτω από την γη κρύβεται το πνεύμα του οινοποιείου της Νάουσας, εκεί όπου αγγίζει την ιστορία, οσμίζεσαι την παράδοση και τον οίνο και έρχεσαι σε επαφή με τον πιο ακριβό θησαυρό, τα κρασιά παλαίωσης του οινοποιείου. Η περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Μπουτάρη στην Νάουσα αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στην ιστορία και στη φιλοσοφία της εταιρίας Μπουτάρη, αφού από εδώ, πριν από 130 χρόνια, ξεκίνησε η πορεία της εταιρίας που ανέδειξε το ελληνικό κρασί εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και πρωταγωνιστεί στην εξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας μέχρι και σήμερα. 

Εκεί, γνωρίσαμε και αγγίξαμε τους ιδιαίτερους χώρους και τη φιλοσοφία που γεννάνε τις ξεχωριστές γεύσεις των κρασιών Μπουτάρη, την ιστορική κάβα του Οινοποιείου, μια από τις μεγαλύτερες κάβες παλαίωσης με περισσότερα από 3.000 βαρέλια και τα παλαιότερα ελληνικά κρασιά στην Ελλάδα. Πλήθος διακρίσεων και βραβεύσεων παγκοσμίως σε συνδυασμό με την εξάπλωσή της με επτά συνολικά οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα την καθιστούν πρέσβειρα του ελληνικού αμπελώνα σε θέση πρωταγωνιστή στον τομέα της οινοποίησης.

Γευσιγνωσία, εμπειρία ζωής

Η ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων του Οινοποιείου και του ίδιου του κ. Βογιατζή που βιώσαμε μας σκλάβωσε. Ένα στρωμένο τραπέζι γευσιγνωσίας μας περίμενε σε ένα πανέμορφο, ρετρό χώρο, με ξύλινες επενδύσεις, φωτογραφίες της οικογένειας Μπουτάρη, κειμήλια, αναμνηστικά και φυσικά κρασιά με κλασικές ετικέτες και μπουκάλια παλαίωσης. Ένας μεγάλος αριθμός από λευκά, αφρώδη, ερυθρά και παλαίωσης μας περίμεναν για δοκιμή. Η διαδικασία ήταν μία εμπειρία ζωής.

Τα λόγια και οι επεξηγήσεις του κ. Βογιατζή το καλύτερο μάθημα και η συνύπαρξή μας σε αυτόν τον ιστορικό χώρο η καλύτερη γνωριμία με την φιλοσοφία και την ιστορία της εταιρείας Μπουτάρη. Ο κ. Βογιατζής μας έκανε την ιδιαίτερη τιμή να μας προσφέρει το υπέροχο μοσχοφίλερο της εταιρείας το οποίο θα κυκλοφορήσει σε νέες εκδοχές τις οποίες γευτήκαμε ανταλλάζοντας μαζί τους τις απόψεις μας.

Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό πως ένας εξειδικευμένος άνθρωπος στο κρασί, με τεράστια εμπειρία ζητούσε την γνώμη μας για το νέο του προϊόν. Αυτό μας έκανε να καταλάβουμε και τον λόγο επιτυχία των κρασιών Μπουτάρη αφού πίσω από κάθε νέα ετικέτα στην αγορά υπάρχει μελέτη, χρόνος δουλειάς, ανταλλαγή απόψεων, δημιουργικότητα και μεράκι. 

Ενώ τα κρασιά παρέλαυναν από μπροστά μας με τα επιφωνήματα του ενθουσιασμού μας να κυριαρχούν στην αίθουσα γινόμασταν μάρτυρες μία οινικής ιεροτελεστίας μέσα από την οποία ξεχωρίσαμε το ξινόμαυρο 1879 Boutari Legacy, την Καλλίστη Reserve παλαίωσης που αποτελεί την κορυφαία εκδοχή της ποικιλίας Ασύρτικο σε βαρέλι και τόσα άλλα που γευτήκαμε σε κάθετη γευσιγνωσία και όχι μόνο. 

Κρασιά Μπουτάρης από την Φώτος Φωτιάδης στην Κύπρο

Η Μπουτάρης Οινοποιητική εκπροσωπείται στην Κύπρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από την συνεργασία της με την εταιρεία Φώτος Φωτιάδης η οποία διανέμει τα κρασιά Μπουτάρη στην κυπριακή αγορά από το 2000. Το όραμα, η αγάπη και το πάθος της Φώτος Φωτιάδης, η οποία διατηρεί ένα από τα κορυφαία οινοποιεία του νησιού μας, το Οινοποιείο Κυπερούντας συνάντησε την ιστορία, την φιλοσοφία και το μεράκι της εταιρείας Μπουτάρη και τα τελευταία 15 χρόνια φέρνουν στην κυπριακή αγορά κρασιά υψηλών επιδόσεων και εξαιρετικής ποιότητας.

Όπως ακριβώς το Οινοποιείο Κυπερούντας έτσι και τα οινοποιεία της εταιρείας Μπουτάρη σε ολόκληρη την Ελλάδα δίνουν ιδιαίτερη προσοχη στην πρώτη ύλη, το σταφύλι, την καλλιέργεια και γενικότερα το πρώτο στάδιο της παραγωγής. Σήμερα, η Φώτος Φωτιάδης, μαζί με τις ετικέτες του Οινοποιείου Κυπερούντας διανέμει στην κυπριακή αγορά ένα μεγάλο αριθμό από την πλούσια κάβα κρασιών της εταιρεία Μπουτάρη.

Από τα πλέον αγαπημένα της εταιρείας Μπουτάρη, το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη είναι εκείνο που τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και στην Κύπρο. Επιπλέον στην κυπριακή αγορά από την Μπουτάρης Οινοποιητική βρίσκουμε από το ιστορικό Οινοποιείο της Νάουσας, το Νάουσα, το Grand Reserve και το εξαιρετικό 1879. Από το Οινοποιείο Σαντορίνης, βρίσκουμε τα Σαντορίνη, Καλλίστη και Καλλίστη reserve ενώ από το Οινοποιείο Γουμένισσα βρίσκουμε τα Rose Sec και Φιλυριά. Το Οινοποιείο Μπουτάρη στην Μαντινεία φέρνει στην Κύπρο τα υπέροχα Μοσχοφίλερο, 4 εποχές, Ωδή, Νεμέα, Αγιωργίτικο και Ήλιδα ενώ Μαλαγουζιά έχουμε από το Κτήμα Μάτσα. Τέλος, η επέκταση της Μπουτάτης Οινοποιητική που συνέβαλε και στην άνθηση του κρητικού αμπελώνα τα τελευταία χρόνια φέρνει στην κυπριακή αγορά από το Οινοποιείο Μπουτάρη στην Κρήτη με διανομή της Φώτος Φωτιάδης τα κρασιά Κρητικός Λευκό, Κρητικός Ερυθρό, Σκαλάνι και Φανταξομέτοχο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Μπουτάρης Οινοποιητική: Οίνος με ιστορία | υψηλών επιδόσεων
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Αν το κραγιόν σου ήταν άρωμα πώς θα μύριζε; (24.03.2017 | 20:37)
Alber Elbaz x Converse: Μια συλλεκτική συλλογή (24.03.2017 | 18:21)
Στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος A|X στην Κύπρο (24.03.2017 | 10:21)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio