e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 09:22
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Γαστρονόμος | Κύπριοι Παραγωγοί
Ημερομηνία: 29.06.2015 | 11:14

Διαχρονικά ζυμώματα με μεράκι

Ο φούρνος «Το Μαραθεύτικο» με ιστορία πάνω από μισό αιώνα με έδρα τον Μουτουλλά
Του Μιχάλη Χριστοδούλου
Η κουζίνα του φούρνου ετοιμάζεται πυρετωδώς για την παραγωγή της επομένης και τη διανομή σε όλο το νησί

Τα αρτοποιεία Χαράλαμπος Αγαθοκλέους, με την επωνυμία προϊόντων «Το Μαραθεύτικο», μετρούν σήμερα μία πορεία 65 χρόνων στον τομέα παρασκευής αρτοποιημάτων και έχουν έδρα την κοινότητα του Μουτουλλά. Αν και η περιοχή δεν φημίζεται για τα ζυμώματά της, εντούτοις ο Χαράλαμπος Αγαθοκλέους τόλμησε και ξεκίνησε αυτό το επάγγελμα σε μια εποχή που το κάθε νοικοκυριό φρόντιζε να φτιάχνει το δικό του ψωμί. Έτσι, αυτή η μικρή οικογενειακή επιχείρηση που έκανε την εμφάνισή της στις αρχές της δεκαετίας του ’50 σε χρόνια σκληρά για τη ζωή και την καθημερινότητα στην ορεινή Κύπρο όπου η συγκοινωνία και η μετακίνηση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη επιβίωσε. Η ανάγκη για τη ζήση της οικογένειας από τη μία και από την άλλη το μεράκι του Χαράλαμπου Αγαθοκλέους οδήγησε τον φούρνο στην καθιέρωσή του στην κοινότητα και στις συνειδήσεις των Μουτουλλιωτών.

Τα παιδιά του Χαράλαμπου Αγαθοκλέους, οι τρεις γιοι του μαζί με τις συζύγους τους, διατηρούν σήμερα τη διεύθυνση του ιστορικού πλέον αρτοποιείου το οποίο εργοδοτεί πέραν των είκοσι υπαλλήλων, οι περισσότεροι μέλη της οικογένειας Αγαθοκλέους. Εκεί, συναντήσαμε τις κυρίες Άννα και Κλειώ Χαραλάμπους, οι οποίες μας μίλησαν για την επέκταση της επιχείρησης, τις δυσκολίες της δουλειάς αλλά και τον αγώνα της οικογένειας να επιβιώσει και να συνεχίσει την παραγωγή. Με κύριο μέλημά τους την ποιότητα των προϊόντων, των πρώτων υλών και τη συνεχή ανανέωση της γκάμας τους, η οποία περιλαμβάνει πάνω από σαράντα διαφορετικά είδη η επιχείρηση διανέμει τα προϊόντα της σε ολόκληρη την Κύπρο. Συνομιλώντας με τους ανθρώπους του αρτοποιείου, αντιληφθήκαμε πως πάνω από είκοσι οικογένειες του Μουτουλλά και της περιοχής της Μαραθάσας παραμένουν σήμερα εκεί λόγω της εργασίας που τους προσφέρει το αρτοποιείο.

Οι νύφες του Χαράλαμπου Αγαθοκλέους θυμούνται από τις αφηγήσεις του πεθερού τους αλλά και γεγονότα που οι ίδιες βίωσαν τις Κυριακές έξω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όταν με τη λήξη της θείας Λειτουργίας πουλούσαν στον κόσμο ολόφρεσκες ταχινόπιτες τις οποίες κουβαλούσαν στην πλάτη σε κοφίνια. Ακόμη, πιο παλιά, πριν από το 1983 οπότε και μετακόμισε ο φούρνος στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, το αρτοποιείο βρισκόταν σε ένα ύψωμα από όπου κατέβαζαν τα προϊόντα με γαϊδούρια για να τα πουλήσουν. Παρά τις δυσκολίες του επαγγέλματος και τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν η επιχείρηση συνεχίζει σήμερα να δημιουργεί καινούργια και πρωτότυπα προϊόντα.

Η γκάμα των προϊόντων
Φτάνοντας στον φούρνο μυρίσαμε φρεσκοψημένα κουλούρια με σησάμι τα οποία στη συνέχεια θα γίνονταν παξιμάδια, ενώ μερικές κυρίες ετοίμαζαν τα γλυκά κουλουράκια για τα οποία μας έδωσαν και τη συνταγή τους άλλα και μικρές φλαούνες. Η κουζίνα βρισκόταν σε εγρήγορση για την παραγωγή της επόμενης μέρας, ενώ στον πάνω όροφο σε ένα μεγάλο τραπέζι απλώνονταν λαχταριστά, σιροπιαστά δάκτυλα κυριών με αμύγδαλο και πισιήες. Εκείνο, όμως, που μας άρεσε ιδιαίτερα ήταν οι μίνι γλυκές γλυσταρκές, τα κρουτόν με ντομάτα και ρίγανη και η φημισμένη ταχινόπιτα του φούρνου. Σήμερα, το αρτοποιείο Χαράλαμπος Νεοκλέους «Το Μαραθεύτικο» διανέμει την γκάμα των προϊόντων του, από τα ψωμιά μέχρι τα κουλούρια και τα παξιμάδια του σε ολόκληρη την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Διαχρονικά ζυμώματα με μεράκι
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Αν το κραγιόν σου ήταν άρωμα πώς θα μύριζε; (24.03.2017 | 20:37)
Alber Elbaz x Converse: Μια συλλεκτική συλλογή (24.03.2017 | 18:21)
Στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος A|X στην Κύπρο (24.03.2017 | 10:21)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio