e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 09:22
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Γαστρονόμος | Κύπριοι Παραγωγοί
Ημερομηνία: 26.05.2015 | 12:40

Η παράδοση συναντά τη νέα επιχειρηματικότητα

Ένα παραδοσιακό αρτοποιείο λειτουργεί και ως εργαστήρι παρασκευής παραδοσιακών προιόντων
Του Μιχάλη Χριστοδούλου
Σήμερα, το αρτοποιείο πέραν των ψωμιών, κουλούρων και άλλων ζυμωτών φέρνει στα ράφια όλα εκείνα τα προϊόντα που βγάζει η ευρύτερη περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια, η κρίση μας έκανε να στραφούμε προς τα έσω και να εκτιμήσουμε ολόκληρο το φάσμα του πλούτου του τόπου μας, εκτιμώντας εκείνα τα απλά, καθημερινά πράγματα των προγόνων μας. Το χωριάτικο ψωμί με προζύμι και σησάμι, τα πουρέκια της σάτζιης, σπιτικές μαρμελάδες, βότανα και αρωματικά του τόπου μας, φρέσκα κυπριακά φρούτα και λαχανικά, σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και ένα πλήθος αγνών προϊόντων της Κύπρου. Μέσα από αυτή τη γενικευμένη νέα τάση διαμορφώνεται σήμερα μία νέα κουλτούρα, η οποία φαίνεται πως σταθεροποιείται.

Οι Κύπριοι, φοβισμένοι από τον τρόμο της κρίσης και της φθοράς του χαρακτήρα του τόπου μας, στράφηκαν ξανά στα τοπικά προϊόντα. Οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις επαναπροσδιορίζονται, δίνοντας πρώτιστη σημασία στην ντόπια πρώτη ύλη, στην ποιότητα και την καλαισθησία των προϊόντων τους. Ζητούμενο πλέον δεν είναι το έξτρα κέρδος αλλά η επιβίωση και μέσα από αυτό ενισχύεται και το προφίλ των κυπριακών προϊόντων.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση με την παραγωγή παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων ενισχύεται, ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι επιστρέφουν στις ρίζες τους και στα χωριά τους και στρέφονται σε αυτόν τον τομέα με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους σε ολόκληρη την Κύπρο τα πρώτα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων. Σήμερα, τα παραδοσιακά προϊόντα δεν τα συναντούμε μόνο σε πολύχρωμες και κακόγουστες συσκευασίες σε τουριστικά καταστήματα αλλά και στις γειτονιές μας.

Άρτος και πρωτοτυπία

Μία τέτοια έκπληξη μας περίμενε στην Περιστερώνα όπου λειτουργεί από τον Ιανουάριο ένα κουκλίστικο, νεόκτιστο κατάστημα ιδιοκτησίας του κ. Σάββα Σαββίδη. Αφορμή για τη λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος στάθηκε κυρίως η μαστοριά της μητέρας του Μαρούλας στην παρασκευή παραδοσιακών, χωριάτικων ψωμιών, κουλουριών (κούμουλλα/δακτυλιές), ελιόπιτων και χαλλουμωτών. Ο κ. Σαββίδης σπούδασε μαθηματικά στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε εκεί για αρκετά χρόνια σε μεγάλες τράπεζες. Επιστέφοντας στην Κύπρο με τις γνώσεις και την εμπειρία του αποφάσισε να προβεί σε αυτήν την επένδυση, λειτουργώντας αυτή την επιχείρηση στην Περιστερώνα. Έτσι, άρχισε σιγά σιγά να κτίζεται το αρτοποιείο σε δικής του ιδιοκτησίας οικόπεδο.

Το κτίσμα ομοιάζει σε παλιά κυπριακά σπίτια του περασμένου αιώνα, με ξύλινες γαλάζιες πόρτες, ένα μεγάλο ενιαίο χώρο που λειτουργεί ως πωλητήριο προϊόντων με ξύλινα ράφια, κουζίνα και το εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων. Ο κ. Σαββίδης διαισθανόμενος τις μεταβολές της εποχής μας αποφάσισε όχι μόνο να ακολουθήσει όσα προτάσσουν τα νέα σημερινά δεδομένα αλλά να πάει και ένα βήμα παραπέρα. Έτσι, αποφάσισε να φτιάξει το δικό του παραδοσιακό αρτοποιείο, το οποίο ταυτόχρονα λειτουργεί και ως κατάστημα πώλησης ντόπιων κυπριακών προϊόντων τόσο της Περιστερώνας όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Σαββίδης, όμως, με αυτό του το επιχειρηματικό βήμα έφερε και μία πολύ πρωτότυπη, έξυπνη και όπως φαίνεται κερδοφόρα ιδέα για τον ίδιο και συμφέρουσα για τους αυριανούς πελάτες. Πρόκειται για τη λειτουργία στον συγκεκριμένο χώρο του αρτοποιείου ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων. Η επιχείρηση θα παραχωρεί την κουζίνα της στους ντόπιους παραγωγούς που ενδιαφέρονται για την παραγωγή των προϊόντων τους, εξασφαλίζοντάς τους ταυτόχρονα όλες τις απαραίτητες διά νόμους υγειονομικές υπηρεσίες που χρειάζονται για την κυκλοφορία ενός προϊόντος στην αγορά.

Πρόκειται για μία πολύ διαφορετική επιχειρηματική προσέγγιση από πλευράς του κ. Σαββίδη ο οποίος ναι μεν θα επωφεληθεί οικονομικά αλλά παράλληλα θα δώσει το βήμα σε μικρές, νεότευκτες βιοτεχνίες και άλλες μονάδες να βγουν στην παραγωγή και αγορά χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν το αντίτιμο των υγειονομικών υπηρεσιών, αφού θα τους παρέχεται από το εργαστήριο. Σήμερα, το αρτοποιείο πέραν των ψωμιών, κουλούρων και άλλων ζυμωτών φέρνει στα ράφια όλα εκείνα τα προϊόντα που βγάζει η ευρύτερη περιοχή. Εκεί, είδαμε φρυγανιές, εξαιρετικά βουτήματα, πορτοκάλια, όσπρια, κρασιά, γλυκά του κουταλιού, βότανα για τσάι και μαγείρεμα, μέλι, κουμανταρία, καλλυντικά και πολλά άλλα καλούδια του τόπου μας.

Το ψωμί της Μαρούλας

Η κ. Μαρούλα Σαββίδου ανέκαθεν ήταν γνωστή για τα ψωμιά της, τα οποία σήμερα βρήκαν στέγη στο καινούργιο αρτοποιείο. Το συγκεκριμένο ψωμί ακολουθεί πιστά την παραδοσιακή συνταγή του κυπριακού ψωμιού, μένει στο ζυμωτήρι για δύο ώρες, άλλη μια ώρα για να μπει και το μυστικό του είναι ότι ψήνεται στους 270 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα ώστε να κάνει αυτή την εύγευστη κρούστα.

Η κ. Μαρούλα, μαστόρισσα της κουζίνας θυμάται πως η Περιστερώνα παλαιότερα φημιζόταν για τα σιτηρά της. Η ίδια, έψηνε στο σπίτι μία με δύο φορές τον μήνα όπως ακριβώς κάθε οικογένεια στην Περιστερώνα. Έτσι, οι άνθρωποι ήταν αυτάρκεις από ζυμωτά ψωμιά και πίτες τις οποίες διατηρούσαν φυλαγμένες στην ταπατζιά, η οποία ήταν κρεμασμένη από το ταβάνι του εκάστοτε σπιτιού. Τότε, κάθε φούρνισμα έδινε 20 ψωμιά τα οποία που πολλές φορές αρκούσαν για ολόκληρο τον μήνα, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της οικογένειας.

Info
Το Εργαστήρι Παραδοσιακών Προϊόντων του κ. Σάββα Σαββίδη βρίσκεται στη λεωφόρο Λευκωσίας 60 στην Περιστερώνα 2731. Τηλ. 22822880/99685860.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Η παράδοση συναντά τη νέα επιχειρηματικότητα
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Αν το κραγιόν σου ήταν άρωμα πώς θα μύριζε; (24.03.2017 | 20:37)
Alber Elbaz x Converse: Μια συλλεκτική συλλογή (24.03.2017 | 18:21)
Στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος A|X στην Κύπρο (24.03.2017 | 10:21)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio