e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 17:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Κυπριακή Κουζίνα
Ημερομηνία: 22.05.2015 | 15:33

Μαριλένα Ιωαννίδου: Καθοδηγούμενη από τις μυρωδιές της Κύπρου

Μέλος της ομάδας παραγωγής του βιβλίου «Cyprus: A culinary journey» και ερευνήτρια
Του Μιχάλη Χριστοδούλου
«Θα είμαι πολύ ευτυχισμένη αν ο κόσμος κατανοήσει ότι η κυπριακή κουζίνα ξεχωρίζει για την απλότητά της και την αυθεντικότητα των γεύσεων της»

Τον Σεπτέμβριο του 2014 παρουσιάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία ένα εξαιρετικό βιβλίο 336 σελίδων, γερμανικής παραγωγής και έκδοσης, με θέμα την κυπριακή γαστρονομία με τίτλο «Cyprus: A culinary journey» με υπέροχες φωτογραφίες, σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις στα αγγλικά και ελληνικά. Συνδετικός κρίκος της ομάδας των Γερμανών δημιουργών της έκδοσης με την Κύπρο ήταν η ερευνήτρια της κυπριακής γαστρονομίας Μαριλένα Ιωαννίδου.

Σήμερα, ένα σχεδόν χρόνο από την κυκλοφορία του, αυτό το βιβλίο, πρεσβευτής της κουζίνας και του τόπου μας, αποσπά διθυραμβικές κριτικές σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, κερδίζοντας σημαντικά βραβεία παγκοσμίως. Με αφορμή την επιτυχία που σημειώνει το βιβλίο και θέλοντας να γνωρίσουμε καλύτερα τη Μαριλένα Ιωαννίδου, τη δράση και τη δουλειά της τη συναντήσαμε στο σπίτι της στη Λευκωσία όπου έφτιαξε ειδικά για τον Γαστρονόμο τρεις υπέροχες κυπριακές συνταγές, που περιλαμβάνονται και στο βιβλίο, όπως τις ανίχνευσε και έμαθε η ίδια από την πολυετή έρευνά της στα χωριά και τις γειτονιές της Κύπρου.

Η Μαριλένα Ιωαννίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία με καταγωγή από το Νέο Χωριό Κυθρέας και το Ριζοκάρπασο. Σπούδασε οικονομικά στο London School of Economics και έπειτα εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον τομέα της ένδυσης στην επιχείρηση που διατηρούσε η οικογένειά της. Μέτα τη σταδιακή πτώση της βιομηχανίας γενικότερα στην Κύπρο ασχολήθηκε με άλλους παρεμφερείς τομείς. Πάντοτε, όμως, είχε μία ιδιαίτερη αγάπη για τη μαγειρική με τις πιο όμορφές της αναμνήσεις να ξετυλίγονται μέσα από την κουζίνα και τα πιάτα της αγαπημένης της γιαγιάς στο Ριζοκάρπασο. Το μεράκι της γιαγιάς έγινε και αγάπη της εγγονής που μεγαλώνοντας κρατούσε στην ψυχή της ως πολύτιμο φυλακτό αλλά και απωθημένο, την ενασχόληση με τη μαγειρική και τη γαστρονομία του τόπου μας. Χωρίς όμως να το καταλάβει ούτε και η ίδια αυτό που τόσο πολύ αγαπούσε άρχισε να βγαίνει σιγά-σιγά προς τα έξω. Λίγο πριν γίνει 40, όπως μου εξομολογήθηκε, άρχισαν να στριφογυρίζουν στο μυαλό της πολλά ερωτήματα για τη ζωή.

Αυτή η εσωτερική της αναζήτηση εκδηλώθηκε με την έντονη επιθυμία της να μάθει όσα πιο πολλά μπορούσε για τον τόπο και τις ρίζες μας. Εκ των υστέρων, όμως, μελετώντας αυτό το θέμα συνειδητοποίησε ότι ισχύει αυτό που λέγεται πως για να μπορέσει κάποιος να προχωρήσει και να ανοίξει τα φτερά του πρέπει να γνωρίσει τις ρίζες του. Και αυτό ακριβώς έκανε και η Μαριλένα ή Μαριλενιώ όπως την αποκαλούν οι δικοί της άνθρωποι. Έτσι, ξεκίνησε το δικό της ταξίδι στην κυπριακή γαστρονομία, δεκατρία χρόνια πριν, αναζητώντας αρχικά μέσα από βιβλιοθήκες και πηγές διάφορες πληροφορίες για την Κύπρο και την κουζίνα, ξοδεύοντας ατελείωτες ώρες μελέτης για οτιδήποτε είχε σχέση με το νησί μας.

«Ήθελα πολύ να μάθω τι έτρωγαν οι Κύπριοι, πώς το μαγείρευαν, τι καλλιεργούσαν και όλα όσα είχαν σχέση με τη γαστρονομία μας» μου αναφέρει. Έχοντας μελετήσει και συλλέξει άπειρες πληροφορίες ξεκίνησε να ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη της Κύπρου. «Το 2002, όμως, η κυπριακή κουζίνα» μου εξηγεί «δεν είχε τη σημασία που έχει σήμερα, αφού δεν ασχολείτο κανένας. Θυμάμαι, τότε, η ενασχόληση γενικότερα με την κουζίνα και ειδικότερα την παραδοσιακή ήταν κάτι πολύ υποτιμητικό». Παρόλα αυτά όμως έμεινε απτόητη και προσπάθησε να αναδείξει την κυπριακή κουζίνα με όλα τα μέσα που μπορούσε.

Σαμπάνια και πουρέκια της σάτζιης

Μιλώντας με τη Μεριλένα για την κυπριακή κουζίνα και τη σημερινή προώθησή της μου αποκάλυψε πως ανέκαθεν όταν είχε καλεσμένους στο σπίτι της, Κύπριους αλλά και ξένους συνήθιζε να τους προσφέρει πουρέκια της σάτζιης με σαμπάνια, διότι το θεωρούσε ένα εξαιρετικό συνδυασμό. «Τότε, όμως, τα πουρέκια θεωρούνταν κάτι πολύ ευτελές και χωριάτικο» μου είπε. Μερικά χρόνια μετά ο συνδυασμός αυτός έμελλε να ευχάριστο θέμα συζήτησης. Το 2008, η Μαριλένα είχε μια πολύ τρελή ιδέα, όπως μου είπε που αφορούσε αυτόν ακριβώς τον συνδυασμό. Ο Γαλλοκύπριος πιανίστας Συπριέν Κατσαρής εκείνη την χρονιά θα πραγματοποιούσε ένα ρεσιτάλ στη Λευκωσία, το οποίο οργάνωσε η ίδια. Στο τέλος της παράστασης, στο φουαγιέ ακολούθησε δεξίωση όπου προσφέρθηκαν πουρέκια της σάτζιης και σαμπάνια. Εκεί, παρευρέθηκαν 800 άτομα τα οποία κατενθουσιάστηκαν με τον συγκεκριμένο συνδυασμό κυπριακής και γαλλικής κουζίνας. Ο ενθουσιασμός του κόσμου με τον συγκεκριμένο κυπριακό έδεσμα ήταν άλλη μία απόδειξη πως οι γεύσεις της κυπριακής γαστρονομίας εξακολουθούν να γοητεύουν αλλά και να παντρεύονται άρτια με άλλες κουζίνες. Τα χρόνια περνούσαν και οι εμπειρίες της Μαριλένας στον συγκεκριμένο τομέα αυξάνονταν. «Μέσα από αυτά τα ταξίδια μου σε ολόκληρη την Κύπρο διαπίστωσα από πρώτο χέρι πως ο κόσμος της Κύπρου είναι πολύ όμορφος. Οι άνθρωποι που συναντούσα άνοιγαν το σπίτι τους και με φιλοξενούσαν με μεγάλη προθυμία και χαρά. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μου μιλούσαν για τα πάντα, τις συνταγές, τα πιάτα του χωριού, τις γαστρονομικές τους συνήθειες».

Όλη αυτή η δουλειά της Μαριλένας γινόταν αποκλειστικά για τη δική της ευχαρίστηση χωρίς να απευθύνεται κάπου συγκεκριμένα. «Σκεφτόμουν όμως πολύ σοβαρά διάφορους τρόπους να διοχετεύσω όλα αυτά που μάθαινα. Εκτός από το να γράψω κάτι με απασχολούσε το γεγονός πως πολλά πράγματα που έβρισκα και χάνονταν σταδιακά έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να διατηρηθούν με εικόνα και να γίνουν ένα ντοκιμαντέρ». Έτσι, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της έρευνάς της έκανε το πρώτο της ντοκιμαντέρ «Άγνωστες λιχουδιές της κυπριακής κουζίνας με γέφυρα τη γευστική μας παράδοση» που πραγματοποιήθηκε το 2007 με την στήριξη του καθηγητή Μιχάλη Πιερή, διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου διάρκειας 22 λεπτών. Η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αξιοθέας και είχε τεράστια ανταπόκριση γι’ αυτό προγραμματίστηκε και το δεύτερο ντοκιμαντέρ «Τα τυριά της Κύπρου» που βγήκε το 2008. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αποτελεί ντοκουμέντο, αφού εκεί εμφανίζεται ο τελευταίος τυροκόμος, ο οποίος μιλά για την παρασκευή του ακανθιώτικου τυριού για το οποίο υπάρχουν γραπτές αναφορές στην «Ιστορία χρονολογική της νήσου Κύπρου» του Αρχιμανδρίτη Κυπριανού.

Να μάθουμε την κουζίνα μας

Ρώτησα την Μαριλένα τι ονειρεύεται και ποια είναι η επιδίωξή της μέσα από όλη αυτή την δουλειά χρόνων. «Θέλω να συμβάλω στο να μάθουν οι Κύπριοι τι είναι κυπριακή κουζίνα» μου λέει, εξηγώντας μου πως ό,τι δεν το γνωρίζουμε έχουμε την τάση να το υποτιμούμε και κατ’ επέκταση να μην το εκτιμούμε. «Αυτό δημιουργεί κινδύνους στη διάσωση, διάδοση και διατήρηση της κυπριακής κουζίνας. Θα είμαι πολύ ευτυχισμένη αν ο κόσμος κατανοήσει ότι η κυπριακή κουζίνα ξεχωρίζει για την απλότητά της, που είναι το σημαντικότερό της χαρακτηριστικό και την αυθεντικότητα των γεύσεων της χωρίς να αναμειγνύει πολλά πράγματα μαζί. Αυτά τα στοιχεία θεωρώ πως αντικατοπτρίζουν γενικότερα και τους ανθρώπους της Κύπρου, οι οποίοι είναι απλοί και αυθεντικοί».

Τα χαρακτηριστικά αυτά ήταν αναμφίβολα και εκείνα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Γερμανών για τη δημιουργία του βιβλίου «Cyprus: A culinary journey». « Όλοι όσοι ασχολούμαστε σήμερα με την κυπριακή κουζίνα και θέλουμε να την πάρουμε ένα βήμα παρακάτω είναι απαραίτητο να έχουμε στο μυαλό μας πως οποιαδήποτε συνταγή δημιουργήσουμε, η οποία προβάλλεται ως σύγχρονη κυπριακή κουζίνα, οφείλει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά της απλότητας και της αυθεντικότητας. Διαφορετικά θα χαθεί ο γνήσιος χαρακτήρας της κουζίνας του τόπου μας».

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Κύπρο

Η Μαριλένα Ιωαννίδου είναι η ψυχή του βιβλίου «Cyprus: A culinary journey» αφού ήταν ο άνθρωπος που καθοδήγησε την ομάδα των Γερμανών στην Κύπρο και τους έδειξε όλα όσα βλέπουμε σήμερα στις σελίδες του. Δημιουργός του βιβλίου είναι η Γερμανίδα Marianne Salentin-Traeger η οποία αγαπά ιδιαίτερα την Κύπρο, προέρχεται από μία αγροτική οικογένεια και μεγάλωσε σε φάρμα. Σήμερα διατηρεί δικό της γραφείο δημοσίων σχέσεων στη Γερμανία και ένα κομμάτι της δουλειάς της είναι και οι εκδόσεις. Μεγαλωμένη και η ίδια στην ύπαιθρο έμαθε από πολύ μικρή να εκτιμά την απλότητα και την αυθεντικότητα των πραγμάτων, στοιχεία τα οποία συνάντησε και την ενθουσίασαν στην κυπριακή κουζίνα και τους ανθρώπους του νησιού.

Σε ένα ταξίδι της στην Κύπρο μαζί με τον φωτογράφο Markus Bassler για να φωτογραφίσουν το νησί ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με το υλικό που συγκέντρωσαν και όλα όσα συνάντησαν εδώ που θέλησαν να δημιουργήσουν αυτό το βιβλίο. Επιστρέφοντας ενθουσιασμένη στη Γερμανία η Marianne Salentin-Traeger άρχισε να στήνει την ομάδα παραγωγής του βιβλίου για την Κύπρο μέσα στην οποία περιέλαβε τον γνωστό Γερμανό σεφ Franz Keller τον οποίο θαυμάζει πολύ και η ίδια. Θεωρούσε πολύ όμορφη την ιδέα ένας Γερμανός σεφ να δημιουργήσει δικές του συνταγές στο βιβλίο, εμπνευσμένος από την κυπριακή κουζίνα. Έτσι, η δημιουργήθηκε μια ομάδα με τους δύο φωτογράφους, Markus Bassler και Anja Jahn, τον σεφ Franz Keller, την ειδικό στη συγγραφή ταξιδιωτικών βιβλίων Rita Henss και την οινολόγο Astrid Zieglmeier ενώ χρειαζόταν ένα άνθρωπο που θα γνώριζε πολύ καλά την κυπριακή κουζίνα. Έτσι, η ομάδα της Marianne Salentin-Traeger ζήτησε τη βοήθεια του ΚΟΤ ο οποίος ζήτησε από τη Μαριλένα Ιωννίδου να συναντηθεί μαζί τους. «Όταν πήγα στο ραντεβού για να τους συναντήσω δεν γνώριζα περί τίνος πρόκειται αλλά συνομιλώντας μαζί τους ενθουσιάστηκα, διότι αντιλήφθηκα ότι ήταν πολύ παθιασμένοι με αυτό το πρότζεκτ.

Γνώρισα ανθρώπους ανοιχτόκαρδους που αν και Βορειοευρωπαίοι δεν ήταν καθόλου ψυχροί όπως νομίζουμε, αντιθέτως. Θυμάμαι πως εκείνη την μέρα τους φιλοξένησα σπίτι μου, μαγειρέψαμε κυπριακά πιάτα και τους έφερα σε επαφή με την κουζίνα του τόπους μας. Αμέσως έγινε το κλικ και μου ζήτησαν να είμαι το μέλος της ομάδας που έψαχναν για να τους φέρει σε επαφή με την κυπριακή γαστρονομία». Η δουλειά για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου ήταν τεράστια, αφού ξοδεύτηκαν αμέτρητες μέρες και ώρες σε όλο το νησί με φωτογραφίσεις, συγκέντρωση υλικού και συνταγών. Ακόμα και όταν η ομάδα δεν βρισκόταν στην Κύπρο, η Μαριλένα εξακολουθούσε να εργάζεται για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Οι εργασίες για το βιβλίο ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2013 και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014 οπότε και παρουσιάστηκε το βιβλίο στη Λευκωσία.

Ένα δυνατό εργαλείο προβολής της Κύπρου

Το βιβλίο «Cyprus: A culinary journey» είναι ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο για τη γαστρονομία της Κύπρου. Μέσα από τις 336 σελίδες του ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να καταδυθεί στον όμορφο κόσμο της Κύπρου, των γεύσεων και των αρωμάτων της αλλά και να γνωρίσει τον πλούτο του κυπριακού αμπελώνα για τον οποίο αφιερώνεται ένα ειδικό κεφάλαιο. Το βιβλίο, χωρίζεται σε έξι μεγάλα κεφάλαια μέσα από τα οποία παρουσιάζονται ντόπιες συνταγές από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και την ευρύτερη περιοχή Τροόδους. «Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα πολιτισμικό ταξίδι στην Κύπρο με άξονα τη γαστρονομία και στηρίζεται σε τέσσερεις βασικούς πυλώνες» μου ανέφερε η Μαριλένα.

«Κύριο συστατικό του είναι η Κύπρος και οι άνθρωποί της, που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό το εγχείρημα», τόνισε για να αναφέρει ότι «το δεύτερο συστατικό είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της κυπριακής κουζίνας που παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τρίτον, η Κύπρος του σήμερα, η αυθεντικότητα, η φιλοξενία και ο δημιουργικός τρόπος παρασκευής παραδοσιακών συνταγών και τέλος το γεγονός ότι δεν αναπαράγονται τα γνωστά και τετριμμένα της Κύπρου». Η έκδοση περιλαμβάνει εξωτερικές φωτογραφίες των ανθρώπων της Κύπρου, περιοχών και φαγητών από την Anja Jahn και τον Marcus Bassler, ευανάγνωστα κείμενα με κεντρικό άξονα τη γαστρονομική κουλτούρα του νησιού μας από την ειδικό στη συγγραφή ταξιδιωτικών βιβλίων Rita Henss, 11 συνταγές του διακεκριμένου σεφ Franz Keller εμπνευσμένες από την Κύπρο και μια ιδιαίτερη μνεία από την οινολόγο Astrid Zieglmeier, για το κρασί της Κύπρου και το μέλλον του.

Η συμμετοχή της Μαριλένας Ιωαννίδου βρίσκεται σε όλες τις συνταγές της κυπριακής κουζίνας που περιλαμβάνονται στο βιβλίου οι οποίες φτάνουν τις 70, στις πληροφορίες που έδωσε στην ομάδα των Γερμανών, στην καθοδήγηση, ξενάγηση, φιλοξενία στην Κύπρο και την κουλτούρα μας. Με την κυκλοφορία του το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τόσο από το αναγνωστικό κοινό εντός και εκτός Κύπρου όσο και από τους ειδικούς κατορθώνοντας να κερδίσει σημαντικά βραβεία στο εξωτερικό. Στην τελετή βράβευσης του International Association of Culinary Professionals, στην οποία η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά, το βιβλίο πήρε το βραβείο στην κατηγορία Culinary Travel. Παράλληλα, έχει αποσπάσει το βραβείο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στο Βερολίνο, καθώς και το Gourmand Award για την Κύπρο, ενώ είναι υποψήφιο για το παγκόσμιο Gourmand στις κατηγορίες Design και Travel Cookbook, ο τελικός των οποίων θα γίνει στις 9 Ιουνίου στην πόλη Yantai στην Κίνα. Και το ταξίδι με μυρωδιές και γεύσεις συνεχίζεται τόσο για την Κύπρο όσο και για τη Μαριλένα ή καλύτερα Μαριλενιώ.

Info
Το βιβλίο «Cyprus, a culinary journey», εκδόσεις C&C Publications είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία στην Κύπρο, σε ξενοδοχεία και στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Τιμή 40 ευρώ. Πληρ. 22432578, cypriotstudies@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Μαριλένα Ιωαννίδου: Καθοδηγούμενη από τις μυρωδιές της Κύπρου
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Η μητέρα της Κολίδα μιλά για το τροχαίο στο Survivor (30.03.2017 | 16:33)
Ο νέος ρόλος της Ivanka Trump (30.03.2017 | 16:20)
H απίστευτη βίλα στην οποία γιόρτασε η Mariah Carey τα γενέθλιά της (30.03.2017 | 15:53)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio