e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 15:51
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Κυπριακή Κουζίνα
Ημερομηνία: 24.03.2015 | 14:39

Ζύγι, το ψαροχώρι της Κύπρου

Μπήκαμε σε τρεις διαφορετικές κουζίνες, σπιτικές και επαγγελματικές της κοινότητας
Του Μιχάλη Χριστοδούλου
Το νέο αλιευτικό καταφύγιο στην κοινότητα Ζυγίου δίνει σήμερα στέγη σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες αλλά και σε πολλά σκάφη αναψυχής.

Ταξιδέψαμε μαζί με τον σεφ Χρίστο Χριστοδούλου στο δημοφιλές ψαροχώρι του νησιού και μπήκαμε σε τρεις διαφορετικές κουζίνες, σπιτικές και επαγγελματικές για να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι το μαγείρεμα και τα μυστικά του φρέσκου ψαριού και των θαλασσινών που βγάζουν οι ψαράδες της κοινότητας. Γευτήκαμε φαγκρί στη σχάρα, λιθρίνια, μπαρμπούνια, κουτσομούρες και μαρίδα στο τηγάνι, μαγειρέψαμε ριζότο με μελάνι σουπιάς, καλαμαράκια γεμιστά και τηγανιτά, χταποδάκι σχάρας και καθιστό, σουπιές, μύδια αχνιστά με φέτα και απολαύσαμε την εξαίσια ψαρόσουπα της κυρίας Αθηνάς Παπαδημητρίου με φόντο πάντα τη θάλασσα.

Το Ζύγι αποτελεί σήμερα το δημοφιλέστερο ψαροχώρι της Κύπρου και είναι ξακουστό σήμερα ιδιαίτερα για τα φρέσκα του ψάρια και θαλασσινά που εφοδιάζουν καθημερινά οι ψαράδες του χωριού τις γνωστές παραθαλάσσιες ταβέρνες και εστιατόρια της κοινότητας που προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών ντόπιων και ξένων καθημερινά.

Η κοινότητα Ζυγίου γεωγραφικά δεν υπάγεται στην επαρχία Λεμεσού, όπως πολλοί νομίζουν εξαιτίας του ότι βρίσκεται πιο κοντά της αλλά ανήκει στην επαρχία Λάρνακας σε μια απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης. Γενικότερα, το Ζύγι παρέχει εύκολη πρόσφατη και στις τρεις μεγάλες πόλεις της Κύπρου, Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, αφού είναι κτισμένο στα νότια παράλια του νησιού και βρίσκεται στο ενδιάμεσό τους, γεγονός που συμβάλλει στη μεγάλη προσέλκυση επισκεπτών για φαγητό, ειδικά φρέσκο ψάρι και θαλασσινά τα κυριακάτικα μεσημέρια ολόκληρο τον χρόνο. Ξεκινώντας από Λευκωσία, μαζί με τον Χρίστο Χριστοδούλου και τη φωτογράφο μας Ντάινα Κάπρου, βρεθήκαμε σε λιγότερο από σαράντα λεπτά στο ολοκαίνουργιο κτήριο του κοινοτικού συμβουλίου Ζυγίου όπου μας περίμενε ο πρώτος πολίτης της μικρής κοινότητας ο κ. Μιχάλης Παπαδημητρίου.

Το ζύγισμα των χαρουπιών

Λίγο πριν από το κοινοτικό συμβούλιο, στον δρόμο αριστερά μας παρατηρήσαμε μερικά ενδιαφέροντα από αρχιτεκτονικής πλευράς αποικιοκρατικά κτίσματα που όπως μας ενημέρωσε ο κοινοτάρχης ήταν οι αποθήκες των χαρουπιών που κατασκευάστηκαν εκεί επί Αγγλοκρατίας, αφού εκείνα τα χρόνια στην κοινότητα γινόταν το ζύγισμα των χαρουπιών εξού και η ονομασία του χωριού Ζύγι. Όλη σχεδόν η παραγωγή χαρουπιών της Λάρνακας αλλά και της Λεμεσού, συγκεντρωνόταν τότε στο Ζύγι και αποθηκεύονταν στις μεγάλες πετρόκτιστες αποθήκες που είδαμε.

Στη συνέχεια αλέθονταν στους χαρουπόμυλους και από εκεί μέσω της αποβάθρας, φορτώνονταν σε πλοία για εξαγωγή. Οι μεγάλες αποθήκες χαρουπιών που είχαν κτιστεί τότε, καθώς και η αποβάθρα για την φόρτωση στα καράβια, υπάρχουν και σήμερα και δεσπόζουν στην κεντρική και παραθαλάσσια περιοχή της χωριού. Τα χαρούπια αποτελούσαν εκείνη την εποχή, την κυριότερη πηγή εισοδήματος του αγροτικού κόσμου και σωστά χαρακτηρίστηκαν σαν τον μαύρο χρυσό της Κύπρου.

Η παρακμή του εμπορίου χαρουπιών που ακολούθησε έφερε και την παρακμή του χωριού. Σήμερα στην κοινότητα λειτουργεί μια μόνο εταιρεία συγκέντρωσης και επεξεργασίας χαρουπιών, η Συνεργατική Ένωση Διαθέσεως Χαρουπιών Λάρνακας Λτδ η οποία εκτός από χαρούπια συγκεντρώνει και προωθεί τα σιτηρά και τα αμύγδαλα της ευρύτερης περιοχής. Έπειτα από την πληροφόρησή μας για τα χαρούπια κατευθυνθήκαμε στο σπίτι του κ. Παπαδημητρίου όπου η σύζυγός του κ. Αθηνά μας περίμενε με χαμόγελο και περισσή φιλοξενία για να μας φτιάξει τα δικά της αγαπημένα πιάτα με ψάρι και θαλασσινά.

Το μενού περιελάμβανε ένα από τα αγαπημένα πιάτα της οικογένειας όπως μας είπε, τη δική της λεμονάτη ψαρόσουπα με ποικιλία φρέσκων ψαριών, από λαβράκι μέχρι σκορπιό, ορφό (ροφό) ακόμη και σολομό αλιευμένα από τη θάλασσα του Ζυγίου και ένα εξαιρετικό, μυρωδάτο και ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο, το γνωστό χταποδάκι καθιστό στην κατσαρόλα με κρεμμύδια, δάφνη, πιπέρι και κανέλα. Μαγειρεύοντας με την κυρία Αθηνά στην κουζίνα της συζητούσαμε ταυτόχρονα για το χωριό μαθαίνοντας πολλές καινούργιες πληροφορίες τις οποίες αγνοούσαμε.

Ένα χωριό μόλις 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Ενώ τα ψάρια ξεψαχνίζονταν και καθαρίζονταν από τα κόκαλα για να μπουν στη σούπα, ο κ. Παπαδημητρίου μας πρόσφερε κυπριακό καφέ και σπιτική τυρόπιτα από τα χέρια της κυρίας Αθηνάς στην αυλή του με τα δύο του εγγονάκια να παίζουν τριγύρω. Η συζήτηση με τον Χρίστο δεν επικεντρώθηκε μόνο στο μαγείρεμα και στο φαγητό αλλά και σε μικρές λεπτομέρειες που αγνοούσαμε. Συμπερασματικά το Ζύγι παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες και μία από αυτές είναι το μικρό μέγεθος της έκτασής της.

«Πρόκειται για τη μικρότερη σε έκταση κοινότητα της Κύπρου», μας πληροφόρησε ο κοινοτάρχης «που εκτείνεται σε μια απόσταση μόλις 2,5 χιλιόμετρων». Μάθαμε επίσης ότι είναι η μοναδική κοινότητα της Κύπρου που είναι κτισμένη πάνω στην παραλία και το υψόμετρό της είναι 8 μέτρα. Ακόμη ενημερωθήκαμε ότι το χωριό δεν σημειώνεται σε παλιούς χάρτες, γιατί αποτελεί οικισμό που ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, ωστόσο κατά την παράδοση υπήρχε κατά τα βυζαντινά χρόνια οικισμός με την ονομασία Αγία Ελένη. Η οικογένεια Παπαδημητρίου κατάγεται από την κατεχόμενη Κύπρο, όπως ακριβώς και το 95% των 800 σήμερα κατοίκων της κοινότητας.

15 ψαροταβέρνες, 4 εστιατόρια

Πριν από το 1974 το Ζύγι ήταν ένα μικρό τουρκοχώρι που γνώρισε την ανάπτυξη μετά την τουρκική εισβολή. Σήμερα, οι κάτοικοι επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά ασχολούνται με το ψάρεμα, ενώ στην κοινότητα βρίσκεται και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών. Η πρόσφατη κατασκευή του εξαιρετικού αλιευτικού καταφυγίου στεγάζει σήμερα 50 επαγγελματίες ψαράδες που εφοδιάζουν με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά τις 15 ψαροταβέρνες και τα 4 εστιατόρια που υπάρχουν στο χωριό αλλά και πολλά σκάφη αναψυχής. Ένα άλλο αξιοπερίεργο της κοινότητας είναι πως αν και θεωρείται τουριστικός προορισμός εντούτοις όπως μας είπε ο κ. Παπαδημητρίου δεν υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες στο χωριό αλλά στη γύρω περιοχή. Οι κάτοικοι εργάζονται ως εστιάτορες, σερβιτόροι και καταπιάνονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Έπειτα από τα μαγειρευτά της κ. Αθηνάς με τη συνοδεία του κοινοτάρχη επισκεφτήκαμε δύο από τις 15 ψαροταβέρνες για να δούμε και την επαγγελματική ματιά στο μαγείρεμα του ψαριού και των θαλασσινών.

Ο σεφ του εστιατορίου «The Captain’s table» (τηλ. 24333737) κ. Αντρέας Παντελή έχοντας πλάι του τον Χρίστο έφτιαξε για εμάς τέσσερα θαλασσινά πιάτα. Γευτήκαμε καλαμαράκι γεμιστό, ριζότο με μελάνι σουπιάς, Nero όπως το ονομάζουν, που αποτελεί και το καμάρι του εστιατορίου αφού δεν βρίσκεται στο μενού και προσφέρεται σε εκλεκτούς πελάτες, κουτσομούρες (στρίλιες) και λιθρίνια στο τηγάνι και μύδια αχνιστά με φέτα και μυρωδικά.

Ο υπεύθυνος και συνιδιοκτήτης του Captain’s table κ. Γιάννης Χαραλάμπους μας μίλησε με καμάρι για τη μεγάλη καταξίωση του εστιατορίου αφού πρόσφατα κέρδισε το διεθνές βραβείο «International Hotel and Restaurant Quality Award» στη Μαδρίτη για το οποίο ψηφίζουν 7.500 μέλη ανάμεσα σε 95 χώρες. Το βραβείο αυτό όπως μας είπε ήταν μια μεγάλη έκπληξη αλλά και επιβράβευση ταυτόχρονα των κόπων τόσων χρόνων ώστε να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η ποιότητα και η εξυπηρέτηση του εστιατορίου. Το «The Captain’s table» προσφέρεται για όμορφες οικογενειακές αποδράσεις, αφού έχει το προνόμιο να βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το αλιευτικό καταφύγιο και έχει φόντο τη θάλασσα, τις ψαρόβαρκες, τα σκάφη και τον καταγάλανο ουρανό. Ο σεφ εδώ μας πρότεινε πιο εναλλακτικό τύπο μαγειρέματος πέραν του παραδοσιακού στο τηγάνι το οποίο αναζητήσαμε και βρήκαμε σε μία από τις πιο ξακουστές ψαροταβέρνες, εκείνη του κ. Κουμπαρή (τηλ. 24332450/24332687).

Η ψαροταβέρνα του κ. Λοΐζου Κουμπαρή βρίσκεται σχεδόν μέσα στο κύμα και προσφέρει καθημερινά ολόφρεσκο ψάρι. Εκεί, συναντήσαμε τον κ. Μωυσή με τον οποίο συζητήσαμε από τη μία την αντιμετώπιση της κρίσης και από την άλλη τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σήμερα. Αυτή την εποχή μας είπε ότι οι πελάτες του έχουν αυξηθεί από πλευράς ξένων, ιδιαίτερα Ρώσων με το ποσοστό να φτάνει όπως υπολογίζει το 45%. Το πλήθος των Ρώσων που βρίσκονται στη Λεμεσό επιλέγουν για επαγγελματικά και οικογενειακά γεύματα για φρέσκο ψάρι το Ζύγι. Η κουζίνα της ψαροταβέρνας Κουμπαρής ετοίμασε για εμάς πέντε εκλεκτά πιάτα με κορυφαίο το φρέσκο φαγκρί στη σχάρα, σουπιές και χταπόδι. Ενώ έριξαν στο τηγάνι φρέσκα μαρίδα με κύμινο και τα αγαπημένα μας καλαμαράκια τηγανιτά. Όλα συνοδευμένα με ταραμοσαλάτα, ταχίνι, ελιές πράσινες, φρέσκο κυπριακό ψωμί, σαλάτα χωριάτικη και παγωμένη μπύρα.

Κατακλυσμός ψαριού

To 2014, για πρώτη φορά, διοργανώθηκε ανήμερα της Δευτέρας του Κατακλυσμού το πρώτο φεστιβάλ ψαριού στο Ζύγι με την ονομασία «Κατακλυσμός Ψαριού». Κατά τη διάρκειά του διατέθηκαν στους επισκέπτες 650 κιλά ψάρι, ενώ μεγάλο αριθμός ντόπιων και ξένων επισκέφτηκαν το χωριό. Η κοινότητα διαθέτει σήμερα δύο ψαραγορές με φρέσκα ψάρια και στην περιοχή στεγάζονται πέντε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών.

Οι κυριότεροι τρόποι ψαρέματος εκεί είναι τα δίκτυα, το παραγάδι, η σκαρκά, η καλαμαριέρα για τα καλαμάρια και η πραγκαρόλα για τα χταπόδια. Χρησιμοποιείται επίσης το καλάμι και το ψαροντούφεκο από τους ερασιτέχνες. Αναμφισβήτητα, το ψάρι του Ζυγίου είναι από τα πιο γνωστά και εύγευστα ψάρια της Κύπρου και έχει γίνει πασίγνωστο και δημοφιλές όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και στους ξένους επισκέπτες. Τα κυριότερα είδη ψαριού που αλιεύονται και σερβίρονται στο Ζύγι είναι η συναγρίδα, το φαγκρί, ο σορκός (σαργός), το λιθρίνι, το μπαρμπούνι, ο σκάρος, η κουρκούνα, το χταπόδι, η σουπιά, καθώς και το φρέσκο καλαμάρι που αλιεύεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Ακόμα, πιο σπάνια συναντάται σολομός, ξιφίας αλλά και τόνος που χρειάζεται ειδικά καΐκια για να αλιευτεί στα 8 με 10 χιλιόμετρα απόσταση από την ακτή.
 
Αγορά φρέσκου ψαριού στο Ζύγι

ΤΑ ΦΤΗΝΑ: 3 με 6 ευρώ το κιλό
> Χάννος, μαρίδα
> Γόπες, κολιός, σαφρίδι, μικρός σκάρος, σορκός (σαργός)
ΨΑΡΙΑ Β΄ΔΙΑΛΟΓΗΣ: 12 με 15 ευρώ το κιλό
>Μεσαίου μεγέθους σορκός (σαργός), σκάρος, μπαρμπούνι μικρό, κουτσομούρα (στρίλια), κουρκούνες (προσφυγούλες)

ΨΑΡΙΑ Α΄ΔΙΑΛΟΓΗΣ: 20 με 25 ευρώ το κιλό
> Τα μεγάλα ψάρια όπως συναγρίδα και ορφός (ροφός), μεγάλα μπαρμπούνια, χταπόδι, καλαμάρι, σουπιές

ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ: 15 με 20 ευρώ κιλό
Σολομός, ξιφίας και τόνος

Από το περιοδικό «Γεύσεις και Ταξίδια στην Κύπρο» με τον Χρίστο Χριστοδούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ζύγι | το ψαροχώρι της Κύπρου
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Ο Liam των One Direction έγινε μπαμπάς! (26.03.2017 | 13:23)
Κατερίνα Γκαγκάκη κατά Νίκου Καρβέλα! «Ντρέπομαι! (26.03.2017 | 14:12)
Kate Middleton: Έγκυος για τρίτη φορά - Θέλει να σώσει τον γάμο της (26.03.2017 | 14:44)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio