e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 15:51
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Κυπριακή Κουζίνα
Ημερομηνία: 24.03.2015 | 13:21

Eξόρμηση στην όμορφη Κακοπετριά

Οι σημερινές γαστρονομικές συνήθειες των ανθρώπων της σε συνδυασμό με την παράδοση
Του Μιχάλη Χριστοδούλου
Στενά, λιθόστρωτα δρομάκια, πετρόκτιστα σπίτια, χαμογελαστοί άνθρωποι, φιλόξενοι και καταπράσινο περιβάλλον είναι το σήμα κατατεθέν της Κακοπετριάς

Οργώσαμε για μία ολόκληρη ημέρα, το δημοφιλέστερο ορεινό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας χαρτογραφώντας τις σημερινές γαστρονομικές συνήθειες των ανθρώπων του σε συνδυασμό με την παράδοση μέσα από νοικοκυριά, εργαστήρια, ξενοδοχεία, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. 
Η κοινότητα της Κακοπετριάς αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους δημοφιλέστερους και πιο αγαπητούς προορισμούς τόσο για τους Κύπριους όσο και για τους τουρίστες για μονοήμερες ή πολυήμερες εξορμήσεις, για κυριακάτικη βόλτα με φίλους ή την οικογένεια, για φαγητό είτε ακόμα για μία μικρή στάση για καφεδάκι και λουκουμάδες στον δρόμο για το Τρόοδος.

Διανύοντας μία απόσταση 55 χιλιομέτρων από την Λευκωσία, σε λιγότερο από μία ώρα φτάσαμε στην κεντρική πλατεία της Κακοπετριάς μαζί με τον Χρίστο Χριστοδούλου και την φωτογράφο Ντάινα Κάπρου. Η διαδρομή λίγο πολύ είναι γνωστή σε όλους, όπως ακριβώς και η κοινότητα η οποία ανέκαθεν πρόσφερε πολλαπλές επιλογές τόσο για καλό φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια, καφέ, γλυκό είτε ακόμα για διανυκτέρευση σε ένα από τα πολλά και ανακαινισμένα σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα του χωριού αλλά και νυχτερινή ζωή.

Το ιδιαίτερο και δροσερό της κλίμα, ο καθαρός αέρας, το καταπράσινο περιβάλλον και η γραφικότητά της αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών ολόκληρο τον χρόνο. Το φθινόπωρο, όμως, είναι ίσως η καταλληλότερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος την Κακοπετριά αφού το φυσικό περιβάλλον δίνει μία άλλη νότα, μία διαφορετική εικόνα με τα κιτρινισμένα φύλλα στα δέντρα, τη σοδειά των μήλων να μαζεύεται αυτή την περίοδο και τα δροσερά βράδια που προσφέρονται για μια χαλαρή βόλτα στα στενά σοκάκια του χωριού.  

Στην καρδιά της Σολέας

Η Κακοπετριά βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και είναι κτισμένη στους πρόποδες του Τροόδους και συγκεκριμένα στη βόρεια πλευρά της οροσειράς, τοποθετημένη στην κοιλάδα της Σολέας σε υψόμετρο 667 μέτρων. Η κοινότητα έχει σήμερα περίπου 1300 μόνιμους κατοίκους και είναι χωμένη στο πράσινο, ανάμεσα στις όχθες των ποταμών Καρκώτη και Γαρίλλη.

Οι δύο ποταμοί ενώνονται μέσα στο χωριό και σχηματίζουν τον ποταμό Κλάριο, που διασχίζει την κοιλάδα της Σολέας και στη συνέχεια χύνεται στο κόλπο της Μόρφου, στην Πεντάγια. Μέσα και έξω από την κοινότητα υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις οπωροφόρων δέντρων αφού λόγω του κλίματος της περιοχής καλλιεργούνται και ευδοκιμούν εκεί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Κακοπετριά είναι ξακουστή για τα φρούτα της και κυρίως τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα κεράσια πολλά από τα οποία γίνονται και υπέροχα γλυκά του κουταλιού τόσο από τις νοικοκυρές όσο και από τα διάφορα εργαστήρια. Πέραν, όμως, από την μεγάλη καλλιέργεια και την υψηλή ποιότητα των μήλων της η Κακοπετριά φημίζεται για τις πατάτες και τις ντομάτες της αλλά και για τα αμπέλια της στα οποία υπάρχουν τόσο επιτραπέζιες όσο και οινοποιήσιμες ποικιλίες, χωρίς όμως να ανταγωνίζονται εκείνες της Λεμεσού.

Στην επίσκεψή μας θελήσαμε να δώσουμε ένα γαστρονομικό προφίλ της Κακοπετριάς και να προτείνουμε επιλογές για φθινοπωρινές εξορμήσεις, για καλό φαγητό, για διαμονή, γλυκό και ό, τι άλλο τραβάει η ψυχή σας. Έτσι, πήγαμε και γνωρίσαμε από κοντά τον ξακουστό Αργεντίνο σεφ Βίκτωρ Ουγκό Μπενίτες και την σύζυγό του Γιούλα και μάθαμε την ιδιαίτερη ιστορία τους. Γνωρίσαμε, την πρώην συνάδελφο Μαρία Χρυσάνθου που άφησε την δημοσιογραφία, απέκτησε ένα υπέροχο γιο και αφοσιώθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση Α.&Χ. Χρυσάνθου φτιάχνοντας καταπληκτικά γλυκά του κουταλιού και μία μεγάλη γκάμα από παραδοσιακά προϊόντα. Από την άλλη, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε πίσω το φημισμένο εστιατόριο και ξενοδοχείο «Οι Μύλοι» το οποίο ευθύνεται για την ταύτιση της Κακοπετριάς με την πέστροφα αλλά και το πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο Crystal.

Τέλος, ο Χρίστος μας σύστησε έναν από τους παλιούς μαθητές του, τον Αριστείδη Μασώνο, ο οποίος διατηρεί στην κοινότητα το δικό του ζαχαροπλαστείο «Ζάχαρη και αλάτι» ο οποίος μας έφτιαξε υπέροχα ψωμιά με προζύμι και σισάμι, παραδοσιακά παστίτσια του γάμου με αμύγδαλο αλλά και την αγαπημένη του τούρτα με φρούτα του δάσους. Ήταν μία γεμάτη μέρα που μας έφερε σε επαφή με την σύγχρονη πλευρά της Κακοπετριάς, τους νέους ανθρώπους που στρέφονται πια σε μικρές επιχειρήσεις αλλά και τους παλαιότερους που ανανεώνονται με γνώμονα την ποιότητα και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών τους. Όλους αυτούς τους ευχαριστούμε για την ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία τους.

Από το περιοδικό «Γεύσεις και Ταξίδια στην Κύπρο» με τον Χρίστο Χριστοδούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Eξόρμηση στην όμορφη Κακοπετριά
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Ο Liam των One Direction έγινε μπαμπάς! (26.03.2017 | 13:23)
Κατερίνα Γκαγκάκη κατά Νίκου Καρβέλα! «Ντρέπομαι! (26.03.2017 | 14:12)
Kate Middleton: Έγκυος για τρίτη φορά - Θέλει να σώσει τον γάμο της (26.03.2017 | 14:44)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio