e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 09:22
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Γαστρονόμος | Γαστρονομία
Ημερομηνία: 29.12.2014 | 10:56

Ελβετικό φοντί

Συνταγή ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ
Newsroom Κ, Αθήνα
Συνοδεύουμε με τα «αθώα» τυράκια που συνήθως αναζητούν ένα λευκό κρασί

Φωτογραφίες STUDIO M.COM, /L.MENTZOS


Υλικά
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και κομμένη στη μέση
600 γρ. τυρί Gruyère τριμμένο
250 ml λευκό, ξηρό κρασί Gewürztraminer (ή Riesling ή Viogner)
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
70 ml Κιρς (Kirsch - ποτό από κεράσια. Θα το βρούμε σε καλές κάβες και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
700 γρ. καλής ποιότητας
χωριάτικο φρέσκο ψωμί, κομμένο σε κύβους με μέγεθος μπουκιάς


Μερίδες 8
Προετοιμασία 30' 
Μαγείρεμα 20' 


Διαδικασία Τρίβουμε το εσωτερικό μιας κατσαρόλας με τα δύο κομμάτια σκόρδου, προσθέτουμε το κρασί και τη βάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να πάρει βράση το κρασί. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσει να βράζει και αυτή, για περίπου 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει και το μείγμα να ομογενοποιηθεί (πρέπει να είναι πολύ ζεστό αλλά να μην κοχλάζει). Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το Κιρς και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε 7 - 8 λεπτά, μέχρι το μείγμα μόλις να δέσει. Το μεταφέρουμε σε ειδικό δοχείο για φοντί και το κρατάμε ζεστό πάνω από φλόγα (τα δοχεία αυτά διαθέτουν ειδική βάση στην οποία ανάβουμε φλόγα, ενώ επάνω στη βάση τοποθετούμε το κατσαρολάκι με το φοντί). Αν το φοντί πήξει πολύ, μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο Κιρς.

Με τα μακριά πιρούνια του φοντί βουτάμε το ψωμί μας στη γαβάθα και... καλή ορέξη. Ελπίζω έξω να χιονίζει!

Συνοδεύουμε με τα «αθώα» τυράκια που συνήθως αναζητούν ένα λευκό κρασί, μόλις μαγειρευτούν γίνονται γευστικοί γίγαντες και θέλουν κάποιον αντάξιο οινικό σύμμαχο. Στραφείτε στα κόκκινα κρασιά, λοιπόν! Σ' ένα Αγιωργίτικο σκέτο ή σε χαρμάνι με Cabernet Sauvignon, σ' ένα Syrah. Χρειάζονται κρασιά με λίγες τανίνες και κάποια οξύτητα για να αντισταθμίσουν τη λιπαρότητα του ψημένου τυριού. Ασε που τα κόκκινα ταιριάζουν καλύτερα με το χιόνι, αν έξω χιονίζει!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ελβετικό φοντί
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
Αν το κραγιόν σου ήταν άρωμα πώς θα μύριζε; (24.03.2017 | 20:37)
Alber Elbaz x Converse: Μια συλλεκτική συλλογή (24.03.2017 | 18:21)
Στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος A|X στην Κύπρο (24.03.2017 | 10:21)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio