ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Γεωργίας: Εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο φάκελος ροδοστάγματος Αγρού ως ΠΠΓΕ

Η Υπουργός Γεωργίας στο φεστιβάλ Τριανταφύλλου στον Αγρό

ΚΥΠΕ

Συνεχίζεται η εξέταση του φακέλου του ροδοστάγματος του Αγρού, ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δρ Μαρία Παναγιώτου, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη γιορτή του Τριανταφύλλου, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον Αγρό.

Σημείωσε ότι με τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου μας, και των παραγωγών, το γλυκό τριαντάφυλλο του Αγρού έχει καταχωρισθεί στο σχετικό μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από το 2016

Η κ. Παναγιώτου έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς στον Αγρό, για να τονίσει ότι η τριανταφυλλιά «αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της τοπικής μας παραγωγής, που μας ενώνει με τις ρίζες και τις παραδόσεις μας».

Είναι γι’ αυτό τον λόγο, συνέχισε, «που πάγια πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αλλά και της Κυβέρνησης γενικότερα, είναι η ενθάρρυνση και στήριξη των παραγωγών μας για ανάδειξη και προώθηση των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας». Ήδη, πρόσθεσε, με τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου μας, και των παραγωγών, το γλυκό τριαντάφυλλο του Αγρού έχει καταχωρισθεί στο σχετικό μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από το 2016, ενώ αυτή τη στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζεται η εξέταση του φακέλου του ροδοστάγματος του Αγρού, ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

«Το Υπουργείο μας, έχοντας ως στρατηγικό στόχο την επέκταση της καλλιέργειας, έχει εντάξει την τριανταφυλλιά τη δαμασκηνή στους θάμνους παραδοσιακού τοπίου, για τους οποίους προβλέπονται παρεμβάσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, για την ανάληψη περιβαλλοντικά επωφελών δράσεων», σημείωσε η Υπουργός Γεωργίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η κ. Παναγιώτου, με την παρέμβαση για τον αποκλεισμό της χρήσης χημικών ζιζανιοκτόνων σε συστηματικές φυτείες καλλιεργειών παραδοσιακού τοπίου, προβλέπεται ενίσχυση, επιπλέον της εκταρικής, ανά δεκάριο. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ενισχύσεις για την καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς της δαμασκηνής περιλαμβάνονται και σε άλλες παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου, όπως είναι η επιμόρφωση και η οικονομική στήριξη των νέων γεωργών πρώτης εγκατάστασης, η παροχή κινήτρων για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της μεταποίησης του τριαντάφυλλου, η αξιοποίηση της κομπόστας, καθώς επίσης και δράσεις που αφορούν τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας, κ.ά.

Εν συνεχεία, η Μαρία Παναγιώτου προέτρεψε τους παραγωγούς να αξιοποιούν τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία, τα οποία -όπως είπε-«είναι επωφελή τόσο για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους, όσο και για το περιβάλλον». Αναφερόμενη στη στοχευμένη προκήρυξη του μικρού επενδυτικού προγράμματος για τις ορεινές κοινότητες με την εγκατάσταση αντιχαλαζικών υποδομών, φωτοβολταϊκών συστημάτων και επενδύσεων για την τεχνολογική αναβάθμιση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα επαναπροκηρύξει το συγκεκριμένο μέτρο νωρίτερα φέτος, προσθέτοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία και τον επόμενο μήνα θα προχωρήσει με την επαναπροκήρυξή του.

Επιπρόσθετα, η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι προγραμματίζονται δράσεις που αφορούν την γυναικεία αγροεπιχειρηματικότητα με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στις περιοχές της υπαίθρου με την πραγματοποίηση ειδικών θεματικών εργαστηρίων και ενίσχυση επενδυτικών ιδεών. «Αρωγοί στην προσπάθεια του Υπουργείου μας για την αύξηση της απασχόλησης των νέων και των γυναικών στην ύπαιθρο αλλά και στον περιορισμό της αστυφιλίας, είναι τόσο η Συνεργατική Εταιρεία Τριανταφυλλοπαραγωγών του Αγρού, όσο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μεταποίησης, επεξεργασίας και παραγωγής των παραδοσιακών προϊόντων της τριανταφυλλιάς», πρόσθεσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την ανακαίνιση και βελτίωση του αθλητικού κέντρου «Γλαύκος Κληρίδης», το οποίο παρέμεινε ανενεργό λόγω προβλημάτων από το 2019. Μαζί με την ανακαίνιση, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ, αποφασίστηκε η ένταξη του αθλητικού κέντρου στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ, σημείωσε.

«Μέσα από τις δράσεις και πολιτικές μας ως Υπουργείου και ως Κυβέρνησης, στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριοποίηση της υπαίθρου μας», τόνισε η Υπουργός Γεωργίας. «Η επένδυση στην ποιότητα, την παράδοση και τη μοναδικότητα των κυπριακών αγροτικών προϊόντων, μπορεί να καταστήσει τον πρωτογενή τομέα του τόπου µας, πόλο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, ενώ μαζί με άλλες παράλληλες δράσεις σε οριζόντιους τομείς της διακυβέρνησης, μπορεί να συμβάλουν στην αναζωογόνηση των ορεινών μας περιοχών και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στην ομιλία της η Δημητρίου αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με τη συλλογική ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X