Της Μαρίνας Οικονομίδου
Δεν έμεινε ασχολίαστη η πολιτική πολιτογραφήσεων στην Κύπρο, μετά και την προσφώνηση του Νίκου Αναστασιάδη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Το μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Βίκτωρ Μποστινάρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρακτική της παραχώρησης υπηκοοτήτων για σκοπούς επενδύσεων σε υπηκόους τρίτων κρατών σημειώνοντας πως θα πρέπει να συγκρατηθεί.
Κληθείς να απαντήσει ο Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε άδικο να στοχοποιείται η Κύπρος για τις ελάχιστες υπηκοότητες που παραχωρεί, σημειώνοντας πως η Κύπρος έδωσε μόνο το 0,3% των υπηκοοτήτων που δόθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες σε υπηκόους τρίτων χωρών. «Δεν είναι στη δική μου χώρα που ολιγάρχες τρίτων χωρών είναι ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων, ούτε είναι στη δική μου χώρα που μεγάλες πλατείες και κτίρια ανήκουν σε ολιγάρχες» σημείωσε μάλιστα δεικτικά.
«Έχουμε θεσπίσει αυστηρά κριτήρια και έχουμε υποστεί έλεγχο, έχουμε υιοθετήσει πολιτικές περιορίζοντας τον αριθμό των όσων κατ΄ έτος μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα και έχουμε αποφασίσει να εργοδοτήσουμε ξένο Οίκο για να ελέγχει τις διαδικασίες και τον έλεγχο των οικονομικών πόρων των επενδυτών. Είμαστε απόλυτα προσεκτικοί», υπογράμμισε
«Τα συμφέροντα»
Κυβερνητικές πηγές πάντως θεωρούν πως η όλη συζήτηση για την πολιτική των πολιτογραφήσεων στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα συμφερόντων άλλων χωρών. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες που παραχωρούν 220.000 υπηκοότητες άλλοι 114.000 και 118.000 και να στοχοποιείται η Κύπρος που έδωσε όλο αυτό το διάστημα 800 υπηκοότητες.
Κληθείσες οι ίδιες πηγές να σχολιάσουν για ποιο λόγο να τίθεται θέμα ανταγωνισμού με δεδομένο ότι αυτές οι άλλες χώρες δίνουν πολύ περισσότερες υπηκοότητες, ανέφεραν πως υπάρχουν κι άλλες μικρότερες χώρες που παραχωρούν προγράμματα και στοχοποιείται η Κύπρος.
Το δικηγορικό γραφείο και η εκ των έσω κριτική
Η όλη συζήτηση γίνεται πάντως στον απόηχο δημοσιευμάτων που παρουσιάζουν το ποιοι εμπλέκονται στην παραχώρηση υπηκοοτήτων, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων δικηγορικών γραφείων και αυτό του Νίκου Αναστασιάδη. Υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ενόχλησή του για τα εν λόγω δημοσιεύματα υποδεικνύοντας πως με τέτοιες προσεγγίσεις εξυπηρετούνται συμφέροντα τρίτων και όχι τα συμφέροντα του τόπου.
Όπως εξηγούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πλέον οποιαδήποτε σχέση με το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και υποδεικνύουν πως δεν γίνεται να δίδεται έμφαση στο εν λόγω δικηγορικό γραφείο που τα τελευταία πέντε χρόνια έκανε 41 αιτήσεις για παραχώρηση υπηκοοτήτων τη στιγμή που υπάρχουν άλλα που κάνουν 200 αιτήσεις.