ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουσκ στη Βάρνα: Δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

Με ανεπίσημη επαφή διάρκειας μιας ώρας, υποδέχθηκε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπορίσοφ, τον Ταγίπ Ερντογάν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στη Βάρνα, πως η συνάντηση έγινε μέσα σε δύσκολο περιβάλλον για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ωστόσο έγινε συζήτηση που αφορούσε συγκεκριμένα θέματα.

Ο Ντόναλτ Τουσκ ανέφερε πως προβληματίζει την ΕΕ το περιβάλλον στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία καταδίκασε, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του και για μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν μετά από αυτό. Παράλληλα ο Ντόναλντ Τούσκ ανέφερε και τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος, συμπεριφορά η οποία επίσης ανησυχεί την Ένωση, και τόνισε πως είναι δικαίωμα της Κύπρου η αναζήτηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, τόνισε πως τα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα αρθούν όταν εξουδετερωθεί η απειλή της τρομοκρατίας και αναφέρθηκε στην σημασία της χώρας του για την Ε.Ε κάνοντας λόγο για κοινά συμφέροντα.

Για το κυπριακό τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν τηρήσει μια δίκαιη στάση η Ε.Ε. στο Κυπριακό δεν θα καταφέρει να συμβάλλει στην λύση.

«Καλούμε την Ε.Ε. να πράξει δίκαια», τόνισε. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, με βάση το διεθνές δίκαιο, οι τ/κ πρέπει να ενταχθούν στις διαδικασίες που αφορούν την ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έκανε επίσης λόγο για ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. «Ελάτε να συνεργαστούμε σε διεθνείς ζητήματα, σε πεδία που παρατηρούνται προβλήματα, όπως λ.χ. Συρία, Ιράκ», δήλωσε.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε περισσότερο στα όσα μπορούν να γίνουν γύρω από θέματα που απασχολούν τις δυο πλευρές. Αναφέρθηκε στην βοήθεια που παρέχει η ΕΕ στην Τουρκία για το προσφυγικό. Επισημαίνει στην τουρκική πλευρά τις διαδικασίες που ακολουθεί η Ε.Ε. για την εκταμίευση της νέας δόσης. Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Αναφέρθηκε και στην απόπειρα πραξικοπήματος ως πληγή, και ανακάλεσε τις επικοινωνίες που έλαβαν χώρα εκείνες τις ώρες που η ΕΕ στάθηκε δίπλα στην Τουρκία, ανεξαρτήτως από το ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τους πολίτες που υπερασπίστηκαν την δημοκρατία. Αναφορά έκανε και στη σημασία άρσης του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης. Δήλωσε ότι ποτέ δεν υπήρξε υποστηρικτής της άποψης ότι πρέπει να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, αλλά πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της με μέλη της ένωσης, ιδιαιτέρως με Ελλάδα και Κύπρο.

Ήταν μια Σύνοδος με ανάμικτα συναισθήματα αλλά όχι με ανάμικτα μηνύματα, είπε ο Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας στη δική του ομιλία επισήμανε ότι σήμερα η κατάσταση στο προσφυγικό είναι καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο ίδιος ανέπτυξε και το ζήτημα των δυο στρατιωτικών. Η τουρκική πλευρά δήλωσε ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου και ότι υπάρχουν νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας ανέφερε ότι θα συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για να μεταβιβάσει τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. «Πλέον επιστρέφουμε στο τραπέζι των συνομιλιών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο οποίος διαμηνύει ότι ακολουθεί δεύτερη διάσκεψη μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Οι ερωτήσεις

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι η χώρα του εξουδετέρωσε περίπου 3800 «τρομοκράτες» στο Άφριν. "Αυτήν την ώρα οι πρόσφυγες επιστρέφουν στο Άφριν. Στόχος της Τουρκίας η «εκκαθάριση» του Άφριν από τους «τρομοκράτες». Δυστυχώς αυτοί έχουν στην κατοχή τους εξοπλισμό μου που λαμβάνουν από στρατηγικούς συμμάχους της Τουρκίας. Ο πόλεμος της Τουρκίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με το Ισλαμικό Κράτος, το PYD και το ΡΚΚ συνεχίζεται". Αυτό υπογραμμίζει ο κ. Ερντογάν, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για την θέση της Ε.Ε. σε αυτό το πεδίο.

Μιλήσαμε για όλες τις ανησυχίες μας, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Ντόναλντ Τούσκ. "Μιλήσαμε για την κατάσταση στην Τουρκία με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις με τα κράτη μέλη και την κατάσταση στη Συρία. Σκοπός ήταν να συνεχίσουμε το διάλογο, μέσα από δύσκολες συνθήκες και προβλήματα. Για συμπαγείς λύσεις δεν φτάσαμε κάπου σήμερα, κάτι που μπορεί να είναι πιθανό στο μέλλον. Αυτό θα βοηθήσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας".

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε πως στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είμαστε στο πλευρό της Τουρκίας ο οποίος αναφέρθηκε ξανά στην σημασία του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε ότι στο ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, η Ε.Ε. εμπιστεύεται τις δομές της Τουρκίας. Ο ίδιος ελπίζει ότι το ζήτημα θα επιλυθεί πριν από το Πάσχα.

Προηγούμενη ενημέρωση

Με ανεπίσημη επαφή διάρκειας μιας ώρας, υποδέχθηκε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπορίσοφ, τον Ταγίπ Ερντογάν. Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγινε γνωστό. Από το διεθνή Τύπο, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και η "Κ" θα μεταφέρει όλες τις εξελίξεις. Υπενθυμίζεται πως η Σύνοδος λαμβάνει χώρα υπό τις σκιές που έχουν δημιουργήσει σειρά θεμάτων, όπως η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη.

Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο με τα όσα είπε ο Αυστριακός καγκελάριος νωρίτερα σήμερα αναφορικά με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, με στελέχη της κυβέρνησης στην Άγκυρα να απαντάνε πως κανείς δεν πρέπει να παίρνει σοβαρά τον καγκελάριο της Αυστρίας.

Απαντώντας σε ερώτημα Τουρκάλας δημοσιογράφου για την πρόταση της Αυστρίας περί διακοπής διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μπόζνταγ αναφέρει ότι παραμένει προσκολλημένη στον στόχο της ένταξης.

"Στο παρελθόν υπήρξαν Ευρωπαίοι πολιτικοί που απαίτησαν την διακοπή των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε. Ωστόσο στην συνέχεια αυτοί οι πολιτικοί απομακρύνθηκαν από την εξουσία και η Τουρκία παρέμεινε προσκολλημένη στον στόχο της ένταξης", ανέφερε. Ο κ. Μπόζνταγ δηλώνει επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός της Αυστρίας δεν διαθέτει την κατάλληλη πείρα για να αξιολογήσει την σημασία της Τουρκίας, η οποία αποδέχεται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για φαινόμενα «ισλαμοφοβίας» στην Αυστρία, τα οποία φέρνει στο επίκεντρο της συνόδους Τουρκίας-Ε.Ε., ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. «Τέτοιου είδους χώρες δεν μπορούν να δίνουν μαθήματα δημοκρατίας στην Τουρκία», αναφέρει ο κ. Μπόζνταγ, ο οποίος ασκεί κριτική στην Ε.Ε. με το σκεπτικό ότι παρέχει κάλυψη σε πραξικοπηματίες και τρομοκράτες. Σε περίπτωση πάλι, που η Ε.Ε. καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας, τότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της, όπως άλλωστε υπογράμμισε προηγουμένως και ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ και με τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.

Στις 9 ώρα Κύπρου αναμένεται να γίνει η κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ηπιότερος ο Ερντογάν λένε οι πληροφορίες

Ένα από τα πρώτα στοιχεία που βγήκε από τη Βουλγαρία πάντως, είναι ο ηπιότερος λόγος που υιοθέτησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφορικά με τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ.
Κάτι που φάνηκε και από τη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ερντογάν, πριν τη μετάβασή του στη λουτρόπολη της Βουλγαρίας.

Στόχος λένε οι πληροφορίες είναι ίσως και μια επόμενη Σύνοδος, που αν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα, θα είναι ένα θετικό βήμα όπως εκτιμάνε διπλωματικές πηγές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X