Ακάθεκτη παραμένει η προσπάθεια της Λευκωσίας για ξεκαθάρισμα του σκηνικού στην κυπριακή ΑΟΖ και για την ώρα, ενώ το τρυπάνι της ΕΝΙ είναι ακινητοποιημένο, η προσπάθεια αυτή έχει εμπλεκόμενους από όλες τις πλευρές.
Έτσι οι διάδρομοι επικοινωνίας και πίεσης της ΕΕ προς την Τουρκία είναι ανοιχτοί όπως επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές στην «Κ». Όλες οι κινήσεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο, ώστε να βρεθεί μια λύση μέχρι την Πέμπτη οπότε και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό με την τουρκική Navtex. Η Λευκωσία σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους τόσο ως προς τα διαβήματα που έχει κάνει όσο και προς τη συνεννόηση στην οποία έχει έρθει με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που μπορούν να ασκήσουν διπλωματική πίεση πάνω στην Τουρκία.
Σε διεθνές επίπεδο πάντως, από την εικόνα δεν εκλείπουν τα όσα είπε ο Γιλντιρίμ στη Γερμανία και στη διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.
Τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ φυλάμε στο Άφριν, είπε ο Γιλντιρίμ
Στο πλαίσιο της διάσκεψης για την ασφάλεια που έλαβε χώρα στο Μόναχο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε πως η χώρα του φυλά τα νότια σύνορά του ΝΑΤΟ στο Άφριν. Η διατύπωση αυτή, ήρθε σαν επιβεβαίωση των αναλυτών που δεν βλέπουν πρόωρη απεμπλοκή της Τουρκίας από τη Συρία, και συνάμα διατήρηση της έντασης σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα η Τουρκία όμως, μην έχοντας καθόλου καλές διπλωματικές σχέσεις με τη Δύση, κυρίως με ΗΠΑ και Γερμανία, προσπαθεί για την ώρα να λιώσει τον πάγο τουλάχιστον με τη δεύτερη. Εξού και ο γερμανικός Τύπος κάνει αναφορές στην απελευθέρωση του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt Ντένις Γιουτσέλ από τις τουρκικές φυλακές αποκλιμακώνεται, σαν κίνηση εκτόνωσης του τεταμένου κλίματος μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας.
Στο περιθώριο μάλιστα της τελευταίας μέρας των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια, όπως μεταδίδει η DW, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε σε συνέντευξη στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Βερολίνο.