ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Κύπρο η φον ντερ Λάιεν για Προσφυγικό

Εορτασμοί των εικοσάχρονων της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και στο βάθος Λίβανος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα βρεθεί στην Κύπρο την 1η Μαΐου με αφορμή την επέτειο ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004. Η κ. φον ντερ Λάιεν θα παρευρεθεί το απόγευμα της Τετάρτης σε εκδήλωση στο Προεδρικό για τα εικοσάχρονα, απευθύνοντας χαιρετισμό, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε δείπνο προς τιμήν της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η επόμενη ημέρα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να διαφανεί αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει οικονομική στήριξη προς τον Λίβανο για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών -παράτυπα διά θαλάσσης- προς την Κύπρο. Επί τούτου όπως είχε προαναγγελθεί την Πέμπτη 2 Μαΐου, εκτός απροόπτου, η κ. φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί, από κοινού με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον Λίβανο προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα του στενού συντονισμού Λευκωσίας-Βηρυτού για το Προσφυγικό.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επίσκεψή του στον Λίβανο στις 2 του Μάη μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν και κατά πόσον θα υπάρξει ανακοίνωση για το πακέτο στήριξης προς την χώρα για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κομισιόν χθες ήταν πολύ προσεκτική και δεν έκανε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις, γιατί θα τις κάνει η ίδια η Πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοινώσεις, είπε, για τις οποίες έχει ενημερωθεί.

Υπενθύμισε ότι στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετείχε πριν ένα χρόνο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει το θέμα του Λιβάνου.

Χαίρομαι, είπε, που υπήρξε αυτή η ανταπόκριση από πλευράς της Προέδρου της Επιτροπής.

«Θα πάμε μαζί στον Λίβανο την Πέμπτη και αναμένουμε, θα κάνει η ίδια τις ανακοινώσεις, αυτό είναι το σωστό», ανέφερε.

Όλη η Ε.Ε. δίπλα στην Κύπρο

Ολόκληρη η Ε.Ε. βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου όσον αφορά το Κυπριακό, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της σε ομάδα ευρωπαϊκών ΜΜΕ από τις χώρες της μεγάλης διεύρυνσης του 2004, μεταξύ τους και της «Κ», με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Υπεθυμίζεται ότι η κα Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε ένα «ευρύ πλέγμα σχέσεων» με την Τουρκία «πάντα με μια πολύ ξεκάθαρη αντίληψη» των ζητημάτων που αφορούν την Κύπρο, και πρόσθεσε πως κανείς βλέπει «την πρόοδο και την επιρροή της Κύπρου» στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ αναφέρθηκε και στο ότι η Ε.Ε. ενισχύει τη θέση της Κύπρου στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Η πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενη στο τι έχει προσφέρει η χώρα στην υπόλοιπη Ε.Ε., παρέπεμψε στη «βαθιά της γνώση» για τη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» αυτό που έχει επιτευχθεί με τον θαλάσσιο διάδρομο για τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ανακοίνωσε και επίσημα πως θα βρεθεί στον Λίβανο με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Στη συνέντευξή της η κα Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε εκτενώς στη ραγδαία εξέλιξη της Ε.Ε. των τελευταίων 20 χρόνων, με μεγαλύτερη διασύνδεση και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και πώς η Ε.Ε. έμαθε πολλά από την ιστορική εμπειρία της ανατολικής Ευρώπης για τη συμπεριφορά του Κρεμλίνου.

Τόνισε ακόμα πως, ακόμα ένα μάθημα είναι πως πρέπει όλοι να ενισχύουν συνεχώς τη δημοκρατία και να μην επαναπαύονται, ενώ πρόσθεσε πως όσον αφορά τους διαχωρισμούς μεταξύ ανατολής και δύσης, ή βορρά και νότου της Ε.Ε., «δεν βλέπω αυτή τη διαίρεση, που σίγουρα πριν από μερικά χρόνια υπήρχε».

Κύπρος και Μ. Ανατολή

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το τι η Ε.Ε. αντλεί από τα 20 χρόνια συμμετοχής της Κύπρου, η κα Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως «η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση σχετικά με τη γειτονιά της και τη Μέση Ανατολή». «Θα είμαι με τον Κύπριο πρόεδρο στον Λίβανο, για παράδειγμα» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως «είναι εκπληκτικό αυτό που έχουν επιτύχει οι Κύπριοι με τον θαλάσσιο διάδρομο για ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα», προσθέτοντας πως το πρώτο πλοίο που παρέδωσε αγαθά ήταν το πρώτο από το 2005 που έκανε και πάλι τη διαδρομή από την Κύπρο στη βόρεια Γάζα», επισημαίνοντας πως η Κύπρος είναι «για εμάς ένα πολύ σημαντικό κράτος-μέλος στη γεωγραφική θέση που βρίσκεται».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ