ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περιπλέκει την «Αμάλθεια» το χτύπημα στην WCK

Διεθνής κατακραυγή για τον θάνατο των 7 εργαζόμενων της ΜΚΟ από το στοχευμένο πλήγμα του IDF – Στα άκρα η σχέση Μπάιντεν-Μπίμπι

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Σε σημειακό γεγονός που επιταχύνει τις εξελίξεις με φόντο την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στη μεγάλη εικόνα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ εξελίσσεται το στοχευμένο πλήγμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) στο κονβόι της ΜΚΟ “World Central Kitchen” -βασικού εταίρου υλοποίησης του ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια» από τη Κύπρο. Ο θάνατος των επτά ατόμων δημιουργεί διεθνή κατακραυγή και παρά την κυνική αντίδραση του Ισραηλινού ΠΘ Μπένιαμιν Νετανιάχου για χτύπημα που έγινε «χωρίς πρόθεση» η διεθνής αντίδραση βάζει πίεση στο Τελ Αβίβ σε μια συγκυρία που ο «Μπίμπι» βρίσκεται σε ρήξη με τις ΗΠΑ για το μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα ενώ υπάρχουν και κλιμακούμενες εξελίξεις τόσο για μια πιθανή σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ στο Λίβανο όσο και για μια γενικευμένη σύρραξη Ισραήλ-Ιράν. Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε συνομιλία με τον ιδρυτή της ΜΚΟ, σεφ, Χοσέ Αντρέας ενώ η διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Ισραήλ για όλα τα ανοικτά θέματα (τύχη ομήρων Χαμάς, εκεχειρία, κοκ) παραμένει σε επίπεδο διαφωνίας.

Προς το παρόν δεδομένου πως η οργάνωση “WCK” παγώνει τις ενέργειες της στη Γάζα η υλοποίηση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου παραπέμπεται χρονικά σε άγνωστο όριο -με τα εμπλεκόμενα πλοία να επιστρέφουν στη Κύπρο. Την ίδια στιγμή και παρά τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για διατήρηση του διαδρόμου η Λευκωσία τηρεί, μάλλον αμήχανα, στάσης αναμονής («wait and see»).

Συνομιλία με Χοσέ Αντρέας

Με ανάρτησή του στη πλατφόρμα του Χ ο ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος, γνωστοποίησε πως συνομίλησε με τον ιδρυτή της ΜΚΟ ενώ το ΥΠΕΞ εξέδωσε και κοινή δήλωση για το τραγικό γεγονός με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -επίσης εταίρο στην ενεργοποίηση της «Αμάλθειας» αλλά και χώρα κλειδί του αραβομουσουλμανικού κόσμου στην ομαλοποίηση, μετά το 2020, κρατών της περιοχής με το Ισραήλ στα πλαίσια των «Συμφωνιών του Αβραάμ»

Κλειδί οι Αμερικανοί

Το πώς θα επανεργοποιηθεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος μέσω Κύπρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στάση των Αμερικανών και δη ως προς την αποτελεσματική δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας (σ.σ. μέσω του συστήματος JLOTS του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, που χρειάζεται 30-60 μέρες) στη Γάζα που θα μπορούσε να επιτρέψει την μαζική μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας -δια θαλάσσης- τους επόμενους μήνες.

Το ζήτημα εμπεριέχει ρίσκο ασφάλειας αλλά αποτελεί, πρωτίστως, κι έναν πολιτικό τρόπο πίεσης της Ουάσιγκτον προς τον Νετανιάχου με φόντο την συνέχιση του πολέμου και την ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή της Γάζας -πτυχή που διαφάνηκε και από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, με έντονες διαφωνίες, για το ζήτημα της συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα για το οποίο εμμένει ο «Μπίμπι». Επιπλέον αν η “World Central Kitchen” απέχει από τις ενέργειές της στο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας για το επόμενο χρονικό διάστημα (όπως ανακοίνωσε επίσημα) κι εφόσον οι Αμερικανοί παραδώσουν το προσωρινό σημείο, θα πρέπει να αναζητηθεί και εταίρος/οι που θα μεταφέρει την βοήθεια από τη Κύπρο. Οι επόμενες εβδομάδες σε πολλαπλά επίπεδα (επιχειρήσεις επί του πεδίου, κλιμάκωση με Ιράν, αμερικανοισραηλινές σχέσεις) θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της «Αμάλθειας». Η πρόθεση της Λευκωσία είναι πάντως να διατηρηθεί ο διάδρομος και να επανεργοποιηθεί στο μέλλον.

Ήδη οι ΗΠΑ σε ένα δύσκολο τηλεφώνημα Νετανιάχου-Μπάιντεν το βράδυ της Πέμπτης προειδοποίησαν το Τελ Αβίβ για αλλαγή στάσης αν δεν προχωρήσουν σε άμεση εκεχειρία αυξάνοντας την πολιτική πίεση ενώ και η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε την διάνοιξη του σημείου Ερέζ προκειμένου να υπάρξει περάτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας -πτυχή που περνάει πάντα ως προς την εφαρμογή από τον ίδιο τον Νετανιάχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση