ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόρισμα για πολιτογραφήσεις - Ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες

Εκτός νομικού πλαισίου το 53% των πολιτογραφήσεων - Θα δοθεί στη δημοσιότητα λέει ο Γεν. Εισαγγελέας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών. Στις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας (7/6) το πόρισμα βρέθηκε στα χέρια του κ. Σαββίδη καθώς ο Πρόεδρος και τα μέλη της τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε για διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 έως και την 17η Αυγούστου 2020 το παραδίδουν στο γραφείο του στη Νομική Υπηρεσία. Το πόρισμα φαίνεται ότι αποδίδει πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, ενώ το 53% των πολιτογραφήσεων ήταν εκτός νομικού πλαισίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή εντελλόταν όπως διερευνήσει σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από το 2007 μέχρι και την 17.8.20, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου:

(α) Κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά όλες οι εν ισχύ κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων νομοθεσίες, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα ισχύοντα κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων, κριτήρια, διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων και των οικονομικών κριτηρίων που θα έπρεπε να ικανοποιούνται,
(β) κατά πόσον από τα ευρήματα της έρευνας που καθορίζεται στην παράγραφο (α), κατά την κρίση της Επιτροπής, προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα:

(i) τα οποία δυνατό να καταλογίζουν ευθύνες σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο, οι οποίες προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, και
(ii) που δικαιολογούν την πιθανή έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία".

Οι δηλώσεις:

Νικολάτος: Η Επιτροπή παραδίδει την τελική της έκθεση στην οποία καταγράφονται τα τελικά γεγονότα. Αποτελείται από 780 σελίδες. Το πόρισμα συνιστά απόρροια ενδελεχούς εξέτασης. Όλες οι υποβληθείσες παραστάσεις μέχρι την 1 Ιουνίου 2021 από τα πρόσωπα λήφθηκαν υπόψη. 

Το 2007-2020 υπήρξε μαζική παρανομία δηλ υπέρβαση του νόμου από το Υπ. Συμβουλίο αναφορικά με την πολιτογράφηση επενδυτών.

Από τις 6079 τα 3609 πρόσωπα ή 53% ήταν μέλη οικογενειών που πολιτογραφήθηκαν εκτός νομικού πλαισίου.

Είναι προφανές ότι το επενδυτικό πρόγραμμα λειτουργούσε με κενά και ελλείψεις και σχεδόν καθόλου κανονιστικό πλαίσιο, απουσίαζαν οι επαρκείς έλεγχοι. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ορισμένοι πάροχοι δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στις νομικές τους υποχρεώσεις.

Πολιτικές ευθύνες σε αξιωματούχους ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες επιχειρηματιών ή παρόχους ή συνεργάτες μεταξύ αυτών και δικηγορικών γραφείων.

Η Επιτροπή καλεί τους αρμόδιους να προχωρήσουν στην τιμωρία όσων ευθύνονται αναλόγως της ευθύνης. 

Γ. Σαββίδης: 

Παραλαμβάνω σήμερα με μεγάλη ικανοποίηση την τελική έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισα με σκοπό τη διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών για την περίοδο από το 2007 έως και τη 17η Αυγούστου 2020, από τον Πρόεδρο κ. Μύρωνα Νικολάτο και τα Μέλη της.

Μια έκθεση οποία ολοκληρώνει το έργο της Επιτροπής, η οποία συστάθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, δυνάμει του άρθρου 2 του Κεφ. 44 του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, με ευρείς όρους εντολής, όπως αυτοί δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Μιας Επιτροπής την οποία αποφάσισα να διορίσω μετά από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και μετά από δημόσιες δηλώσεις του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Reynders, ο οποίος παρότρυνε τις κυπριακές Αρχές να διεξάγουν «δικαστικής φύσεως» έρευνα.

Κύριε Μύρωνα Νικολάτο,

Κύριε Παύλο Ιωάννου,

Κύριε Κυριάκο Κυριάκου,

Κυρία Δήμητρα Καλογήρου,

Θέλω πρώτα απ’ όλα να σας εκφράσω ένα τεράστιο «ευχαριστώ» γιατί πετύχατε κάτι που πολλοί θεώρησαν σαν ακατόρθωτο. Να εξετάσετε ενδελεχώς κάθε μια από τις 6779 περιπτώσεις των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων που παραχωρήθηκαν στην υπό αναφορά περίοδο. Ήταν ένα τεράστιο έργο και ο χρόνος ήταν περιορισμένος από τη Νομοθεσία. Ανταποκριθήκατε στο ακέραιο στις υποχρεώσεις σας. Κρίνοντας από την πληρότητα, τη λεπτομέρεια, την ανάλυση και την καθαρότητα της ενδιάμεσης έκθεσης την οποία μου παραδώσατε στις 16 Απριλίου 2021 την οποία μελέτησα, είμαι πεπεισμένος για την πληρότητα και ποιότητα της τελικής έκθεσης που τώρα μου παραδίδετε. Φέρατε εμπρόθεσμα σε πέρας ένα πολύ σοβαρό έργο που αναλάβατε να διεκπεραιώσετε.

Ενεργήσατε στοχοπροσηλωμένα κι αυστηρά εντός του πλαισίου του Νόμου και της εντολής που σας δόθηκε, τιμώντας στο ακέραιο την εμπιστοσύνη που επιδείχθηκε προς το πρόσωπό σας, με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλάβατε και της δυσκολίας του έργου που κληθήκατε να επιτελέσετε. Εργαστήκατε χωρίς παρέκκλιση, έχοντας ως γνώμονα μόνον το δημόσιο συμφέρον, διεκπεραιώνοντας την εργασία σας χωρίς αντιμισθία και αφιλοκερδώς. Ένα γεγονός που ενδυναμώνει την ακεραιότητα και το κύρος των μελών της Επιτροπής, όπως και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του παραχθέντος έργου σας, δείγματα του οποίου επιδείχθηκαν από την ενδιάμεση έκθεσή σας, η οποία, δεν μπορώ να μην σημειώσω, ότι έτυχε αποδοχής και ευμενών σχολίων από όλους, ακόμη και από εκείνους που με τον διορισμό σας σάς αμφισβήτησαν. Αυτό αποτελεί για τον καθένα από εσάς μια ξεχωριστή καταξίωση πέραν των όσων πολύ σημαντικών ο κάθε ένας από εσάς έχει επιτύχει στην καταξιωμένη επαγγελματική σταδιοδρομία του.

Όπως και στην περίπτωση της ενδιάμεσης έκθεσης, η τελική έκθεση που μου παραδίδετε σήμερα θα τύχει σε πρώτο στάδιο ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία. Στη συνέχεια, και όπως ακριβώς ανέλαβα τη δέσμευση τόσο σε εσάς όσο και δημόσια, θα δοθεί στη δημοσιότητα κατά τον ίδιο τρόπο που δόθηκε η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής σας. Έχω, όπως καλώς γνωρίζετε, νομική αλλά και θεσμική υποχρέωση να διασφαλίσω την προστασία των ποινικών ερευνών που θα διεξαχθούν καθώς και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Θα διασφαλίσω επίσης, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα που άπτονται της διαδικασίας παράβασης την οποία έχει εκκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έπραξα και την προηγούμενη φορά.

Οι περιπτώσεις στις οποίες εισηγείστε εξέταση για ανάκληση υπηκοοτήτων θα παραπεμφθούν στα αρμόδια όργανα του Κράτους για μελέτη και λήψη αποφάσεων. Το ίδιο θα γίνει και για τις περιπτώσεις που εντοπίζετε πιθανότητα ύπαρξης πειθαρχικών ευθυνών.
Επίσης, για άλλη μια φορά, διαβεβαιώνω ότι, εκεί και όπου εντοπίζονται συνθήκες που δικαιολογούν ποινικές ανακρίσεις και την προσαγωγή προσώπων ενώπιον της Δικαιοσύνης, η Νομική Υπηρεσία θα πράξει το καθήκον της στο ακέραιο. Κάτι τέτοιο άλλωστε πράττουμε στις άλλες περιπτώσεις που έχουν σχέση με το πολύκροτο αυτό θέμα, όπως την περίπτωση των δημοσιευμάτων ξένου τηλεοπτικού σταθμού, του πορίσματος της Ad Hoc Επιτροπής υπό την προεδρία της κυρίας Καλογήρου, αλλά και της ενδιάμεσης δικής σας έκθεσης, την οποία αυτούσια μαζί με τα τεκμήριά της αποστείλαμε στην Αστυνομία, δίδοντας της οδηγίες για έναρξη ανακριτικού έργου εκεί και όπου αυτό ενδείκνυται.

Δεδομένης της σοβαρότητας των αδικημάτων που διερευνώνται, της πολυπλοκότητας των ανακρίσεων, των αντικειμενικών δυσκολιών στην εξασφάλιση νομικά αποδεκτής μαρτυρίας αλλά και του όγκου του ανακριτικού έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη, το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας στο οποίο ανατέθηκε να διερευνήσει τα αδικήματα αυτά, έχει, με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, πρόσφατα ενισχυθεί με ακόμη 10 ανακριτές, με εμπειρία στη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων, ούτως ώστε η διερεύνηση να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς. Με την ολοκλήρωση της διερεύνησης της κάθε υπόθεσης, ο φάκελος της θα διαβιβάζεται στη Νομική Υπηρεσία ώστε να δίδονται περαιτέρω οδηγίες ως προς τον χειρισμό των υποθέσεων. Τόσο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, όσο και εγώ αλλά και ο Τομέας Ποινικού Δικαίου της Νομικής Υπηρεσίας είμαστε σχεδόν σε καθημερινή επικοινωνία τόσο με την ηγεσία της Αστυνομίας όσο και με τους ανακριτές, δίδοντας εκεί και όπου χρειάζεται καθοδήγηση στις ανακρίσεις.

Θέλω με την ευκαιρία να υπενθυμίσω πως πολύ πρόσφατα, μετά από οδηγίες μας προς την Αστυνομία, παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο η πρώτη ποινική υπόθεση σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, μια υπόθεση που αναδείχθηκε μέσα από το πόρισμα της Ad Hoc Επιτροπής Καλογήρου, η οποία υπόθεση θυμίζω αφορά σε εννέα πρόσωπα (πέντε φυσικά και τέσσερα νομικά), τα οποία αντιμετωπίζουν συνολικά 37 κατηγορίες.

Επιπλέον, η Αστυνομία μετά από οδηγίες μας, εξετάζει και άλλες υποθέσεις, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κι αναμένω πως πολύ σύντομα αυτές θα παραπεμφθούν στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες.

Ένεκα της σοβαρότητας των υπό διερεύνηση υποθέσεων και του ανακριτικού έργου που αυτή τη στιγμή διενεργείται, θα ήθελα να επαναλάβω –έστω και αν γίνομαι φορτικός με την επίκλησή μου αυτή– την έκκλησή μου για επίδειξη αυτοσυγκράτησης και προσοχής στη δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε πληροφοριών που αφορούν εν εξελίξει ποινικές έρευνες ή εκκρεμούσες στα δικαστήρια υποθέσεις. Επαναλαμβάνω πως, παρόλο που αντιλαμβάνομαι τον θυμό και την αγανάκτηση του κόσμου, σκοπός μας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι να στήνουμε λαϊκά δικαστήρια, αλλά να οδηγούμε όλους όσοι πρέπει στα ποινικά δικαστήρια. Τα λαϊκά δικαστήρια όχι μόνο δεν εξυπηρετούν την εξασφάλιση καταδίκης σε όσους πραγματικά ενέχονται, αλλά αντίθετα την δυσχεραίνουν, μια και η υπερβολική δημοσιότητα πληροφοριών προτού ο ύποπτος παραπεμφθεί ή κριθεί από δικαστήριο, που είναι και το μόνο αρμόδιο Σώμα να κρίνει με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους την ενοχή όσων εμπλέκονται, νομολογημένα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην έκβαση της υπόθεσης.

Αυτό βεβαίως ουδόλως αναιρεί το δικαίωμα του πολίτη στην πληροφόρηση την οποία δικαιούται όπου αυτό μας επιτρέπεται. Ούτε βεβαίως και αναιρεί το δικαιολογημένο δημόσιο αίσθημα και τα όσα αυτό απαιτεί, το οποίο και κατανοώ αλλά και συμμερίζομαι πλήρως. Όμως οι θεσμοί δεν νοείται να κατευθύνονται, να λαμβάνουν αποφάσεις ή και γενικά να ενεργούν είτε βεβιασμένα, είτε με συναισθηματισμούς, είτε με κινήσεις εντυπωσιασμού και δημόσιες παρεμβάσεις με γνώμονα την ικανοποίηση της κοινής γνώμης τη δεδομένη στιγμή. Στα Δικαστήρια οι υποθέσεις δεν κρίνονται βάσει αυτών. Στα Δικαστήρια οι υποθέσεις κρίνονται με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους αλλά και την νομικά αποδεκτή μαρτυρία και η Νομική Υπηρεσία λαμβάνει τις όποιες αποφάσεις της στη βάση των νόμων, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις αρχές που ως Νομική Υπηρεσία έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε, να διασφαλίζουμε και να προασπιζόμαστε.

Τελειώνοντας, θέλω ξανά να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για την προσφορά τους και για τον προσωπικό χρόνο και τον μόχθο που αφιλοκερδώς δαπάνησαν με σκοπό να φέρουν εις πέρας μία πολύ δύσκολη και επίπονη εργασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X