ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με αντίκτυπο η συνέντευξη του Στίβεν Λίλι στην «Κ»

Στην Κύπρο από το Σάββατο το βράδυ η κ. Λουτ, θα δει Αναστασιάδη-Ακιντζί χωρίς δηλώσεις

Στην Κύπρο βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ η Αμερικανίδα διπλωμάτης Τζέιν Λουτ για να ξεκινήσει τις επαφές καταρχήν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Η κ. Λουτ θα μεταβεί και στην Αθήνα, την Άγκυρα και τις Βρυξέλλες για να καταγράψει τις απόψεις όλων των μερών. Αν και η παρούσα φάση είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, εν τέλει καταλήγει να είναι εξόχως σημαντική όπως είπαν πηγές στην «Κ», εξού και η επιλογή να μην προχωρήσει σε δηλώσεις.

Η διαδικασία αυτή θα δώσει μια πλήρη εικόνα στην κ. Λουτ η οποία και θα καταγραφεί για να παραδοθεί στον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτερες ο οποίος με τη σειρά του τον Σεπτέμβριο και με την ευκαιρία της ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη θα προχωρήσει στις δικές του σκέψεις προς τις πλευρές. Ωστόσο ήδη η Τουρκία, χωρίς να έχει αλλάξει ρητορική επί της διαδικασίας των συνομιλιών, υπενθυμίζεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα αξιωματούχοι τόνιζαν για τέλος συνομιλιών μέσα στα πλαίσια των ΗΕ-ωστόσο έδωσαν το πράσινο φως για την κ. Λουτ, δηλώνει «παρούσα».

Αμέσως μετά που θα λάβει χώρα η συνάντηση Λουτ-Ακιντζί, ο τελευταίος θα έχει συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Τι θα συζητήσει η Λουτ

Όπως προκύπτει από πληροφορίες από τα ΗΕ, η κ. Λουτ θα επιχειρήσει να διευκρινίσει μία σειρά από ζητήματα, όπως εάν όλες οι πλευρές συμφωνούν στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και πώς ερμηνεύει η κάθε πλευρά τα έξι σημεία, που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Επίσης αναμένεται να ζητηθούν διευκρινήσεις και για τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τον χάρτη, που κατέθεσε πέρσι ο Μουσταφά Ακιτζί στη Γενεύη και απέσυρε στη συνέχεια.

Ο αντίκτυπος της συνέντευξης Λίλι

Το γεγονός ότι θα δίσταζε να πει ότι η ευκαιρία αυτή που μοιάζει αργά και σταθερά να παίρνει σάρκα και οστά πως είναι η τελευταία, ήταν το σημείο της συνέντευξης του Βρετανού Αρμοστή στην Κύπρο στην «Κ» που προκάλεσε το μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Ο ίδιος το έθεσε στα πλαίσια της τοποθέτησης των εν γένει συνομιλιών, ωστόσο αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία βρήκαν την εν λόγω στάση «ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Άλλωστε ενόψει εξόδου Βρετανίας από την ΕΕ, για την οποία μίλησε πολλάκις ο κ. Λίλι στη συνέντευξή του και για τις σχέσεις μετέπειτα με την Κύπρο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως «κινούνται πολλά προς διάφορες κατευθύνσεις».

Η ανάγνωση αυτής της σκοπιάς δεν είναι άσχετη με το κυπριακό. Όταν στο Κρανς Μοντάνα η Βρετανία αύξησε την πίεση δια του Άλαν Ντάνκαν με τον τελευταίο να κατέχει τη θέση του Υφυπουργού για ευρωπαϊκές υποθέσεις τότε, πηγές από την Ελλάδα «έδειξαν» πως τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έχουν λόγο στο Brexit ως μέλη της ΕΕ.

Δεν δίστασαν μάλιστα τότε να καταδείξουν πως τα όσα είχε πει η βρετανική πλευρά δεν άρεσαν στα μέλη των αποστολών Ελλάδας και Κύπρου στην Ελβετία.

Στη συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Λίλι πάντως έκανε αναφορά για καλή προετοιμασία ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας που υπάρχουν. Αναφορικά με τη λύση αυτή καθαυτή, τόνισε πως «ίσως να μην είναι τέλεια για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά είναι η πιο πρακτική και είναι αυτή πάνω στην οποία έγινε μεγάλη προετοιμασία». 

Παράλληλα ως σημαντική κρίνουν πηγές και τα όσα πράττει η Βρετανία αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως στο προσχέδιο η Βρετανία μέχρι στιγμής είναι σε καλή πορεία, ενώ και ο Στήβεν Λιλι δεν φαίνεται να υποστηρίζει μέσω της συνέντευξης του τις ριζικές αλλαγές στο Σώμα.

                

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση