Τη νύχτα της Κυριακής ανακοινώθηκαν τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των «εκλογών», με την τουρκοκυπριακή Δεξιά να σημειώνει μια νέα «εκλογική» νίκη, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Στην νέα «Βουλή» εισέρχονται έξι κόμματα. Όπως προέβλεψε η «Κ», το Κόμμα του Λαού και το Κόμμα της Αναγέννησης εισέρχονται στο «κοινοβούλιο» τροποποιώντας τα δεδομένα στο τ/κ πολιτικό σκηνικό.
Ποια είναι λοιπόν, τα πρώτα συμπεράσματα σε ότι αφορά τα πρώτα αποτελέσματα των «εκλογών». Υπενθυμίζοντας ότι μοιραζόμαστε τις πρώτες εκτιμήσεις μας, με βάση την πληροφόρηση μας από διάφορα εκλογικά κέντρα στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, τις πρώτες ώρες της Δευτέρας εστιάζουμε την προσοχή μας σε τέσσερα βασικά σημεία-συμπεράσματα.
Πρώτον, η τ/κ Δεξιά, παρά τις αδυναμίες της και την διάσπαση που επικρατεί στους κόλπους της, καταφέρνει για μια ακόμη φορά να σημειώσει μια σημαντική επιτυχία. Περίπου τρία χρόνια μετά την ήττα στις «προεδρικές εκλογές» η τ/κ Δεξιά ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της και ελπίζει για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις επικείμενες «δημοτικές» και «προεδρικές εκλογές». Τέσσερα κόμματα που τοποθετούνται στον δεξιό και κεντρώο χώρο έχουν εξασφαλίσει την μερίδα του λέοντος στο τ/κ πολιτικό σκηνικό.
Δεύτερον, η επιτυχία της τ/κ Δεξιάς σχετίζεται άμεσα με την εικόνα διάλυσης και αποδυνάμωσης που παρουσιάζει η Αριστερά στο σύνολο της τόσο στη τουρκοκυπριακή κοινότητα, όσο και σε ολόκληρο το νησί. Στην περίπτωση της τ/κ Αριστεράς, τα νέα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά. Από την Δευτέρα ξεκινά μια νέα περίοδος αυτοκριτικής και ανασυγκρότησης για όλες τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την διατήρηση της αυτόνομης παρουσίας της τ/κ ταυτότητας σε αυτά τα εδάφη. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές «εκλογές» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ικανοποιητικό για το σύνολο του τ/κ πολιτικού συστήματος.
Ανοδος τ/κ δεξιάς, στο ναδίρ η αριστερά
Τρίτον, μπορεί η νέα επιτυχία της τ/κ Δεξιάς να είναι σημαντική, ωστόσο δεν λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηγεσίες των τ/κ δεξιών και κεντρώων κομμάτων. Στο εσωτερικό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, αλλά και στο Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζεται ο παρασκηνιακός αναβρασμός. Όσον αφορά το Κόμμα του Λαού, τα ποσοστά που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει δεν του επιτρέπουν να υλοποιήσει άμεσα τα οράματα του. Την ίδια ώρα, τα εκλογικά δεδομένα που επικρατούσαν το βράδυ τη Κυριακής, φαίνεται να αναγκάζουν τους νικητές των «εκλογών» να συζητήσουν την δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Ταυτόχρονα όμως, μια τρικομματική «συγκυβέρνηση» δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια μακρόχρονη και ισχυρή διακυβέρνηση. Το κλίμα της αβεβαιότητας εντείνεται από τις προβλέψεις του Κόμματος της Αναγέννησης περί επανάληψης των «εκλογών».
Τέλος, το νέο αποτέλεσμα επιφυλάσσει αντίκτυπο και για το Κυπριακό και κυρίως για την ομοσπονδιακή λύση. Η Δευτέρα θα είναι μια ημέρα πιο «δύσκολη» σε σύγκριση με την Κυριακή για το μέλλον του Κυπριακού, καθώς τα κόμματα που τάσσονται με ξεκάθαρο τρόπο υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης φαίνεται να έχουν με τα βίας εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξης του 27-28%. Στην Κύπρο ξεκινά μια νέα περίοδος κατά την οποία τα περίφημα εναλλακτικά σχέδια για το μέλλον της τ/κ κοινότητας χωρίς την λύση του Κυπριακού να εξασφαλίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.