Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «Πρωθυπουργό» των κατεχομένων Έρχιουρμαν επέμεινε στις προϋποθέσεις που θέτει η τουρκική πλευρά για την έναρξη των συνομιλιών. Αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη του βόρειου τμήματος της Κύπρου και έκανε λόγο για την αναβάθμιση των δομών της «ΤΔΒΚ».
Ο Μπιν Αλί Γιλντιρίμ εξέφρασε ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα της «κυβέρνησης» Έρχιουρμαν για οικονομική ανάπτυξη. Η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό των Τ/κ, ανεξάρτητα από τις (υφιστάμενες) συνθήκες, τόνισε. Ο κ. Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στην Αφρίκα, μιλώντας για έλεγχο δραστηριοτήτων παραγόντων που βλάπτουν τους «δίκαιους αγώνες» της Τουρκίας.
Ο κ. Γιλντιρίμ καλωσόρισε τους κ. Έρχιουρμαν και κ. Όζερσαϊ δηλώνοντας «καλωσορίσατε στο σπίτι σας». Η τ/κ πλευρά έστειλε και γραπτώς τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση της για τις απώλειες της Τουρκίας στο Άφριν.
Για τις δηλώσεις Αναστασιάδη
Μιλώντας για τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ο κ. Έρχιουρμαν είπε ότι δεν πρόκειται για θετικές δηλώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται το καθεστώς (την πολιτική ισότητα) της τ/κ πλευράς, σημειώνοντας ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί με παροχή μεριδίου στους Τ/κ. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον κ. Έρχιουρμαν οι τ/κ διεκδικούν δικαίωμα συνδιαχείρισης.
Ο κ. Έρχιουρμαν είπε ότι η τ/κ πλευρά μοιράστηκε με την Τουρκία τα σχέδια της στο πεδίο της οικονομίας, και αυτά τα σχέδια αντιμετωπίστηκαν με θετικό τρόπο. «Οι τ/κ επιθυμούν να ανοιχτούν περισσότερο στον έξω κόσμο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπάρχει νόμιμη αναγνώριση», τόνισε ο κ. Έρχιουρμαν, ο οποίος αναφέρθηκε στην υποστήριξη της τουρκικής πλευράς για σύναψη πολιτισμικών και εμπορικών σχέσεων με το εξωτερικό. «Μπορεί να θεωρούμαστε κάτοικοι της Άγκυρας, ωστόσο είμαστε φιλοξενούμενοι», κατέληξε ο κ. Έρχιουρμαν.
Κάψιμο τουρκικής σημαίας στην Αθήνα
Τούρκος δημοσιογράφος στη συνέχεια ζήτησε την άποψη του κ. Γιλντιρίμ για το κάψιμο τουρκικής σημαίας στην Αθήνα καθώς και την άποψη του για τους δυο φυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς. «Επίθεση στην σημαία σημαίνει επίθεση στην χώρα και για αυτό δεν λαμβάνουμε υπόψη μας αυτούς που έπραξαν κάτι τέτοιο», απάντησε ο κ. Γιλντιρίμ και επανέλαβε ότι η Τουρκία θεωρεί ως θάλασσα ειρήνης το Αιγαίο. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθούν σε κάτι τέτοιο. «Η τουρκική δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών» συμπλήρωσε, εκφράζοντας δυσφορία για το γεγονός ότι η Ελλάδα μετέφερε το ζήτημα στην Ε.Ε. Η μεταφορά του ζητήματος στην Ε.Ε. δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., σημείωσε.
Για τις συνομιλίες
«Θα συνεχιστεί η στασιμότητα στο Κυπριακό», ρώτησε Τούρκος δημοσιογράφος στον κ. Έρχιουρμαν με τον ίδιο να απαντά επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη δεν συμβάλλουν θετικά σε πρόοδο στις συνομιλίες. Ο κ. Έρχιουρμαν ισχυρίστηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης θέτει προϋποθέσεις. «Για αυτόν τον λόγο, με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες, δεν πρέπει να αναμένουμε γρήγορη επανέναρξη».
Ο κ. Έρχιουρμαν ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη την άμεση αποδοχή της πολιτικής ισότητας των Τ/κ. «Μόνο σε περίπτωση που φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες» είπε.
Για την κυπριακή ΑΟΖ
Τούρκος δημοσιογράφος άνοιξε το κεφάλαιο της ΑΟΖ, των γεωτρήσεων και την επικείμενη άφιξη αμερικανικών σκαφών στην Κύπρο. Απαντώντας, ο κ. Γιλντιρίμ υπευθύμισε ότι οι Τ/κ και οι Ε/κ έχουν μερίδιο στους φυσικούς πόρους. Οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντιμετωπίζονται με θετικό τρόπο από την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση λύσης και δημιουργίας κοινού κράτους, θα μπορούσε να επιτευχθεί κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων. «Εκτός από αυτό, τετελεσμένα γεγονότα στην Κύπρο θα έχουν την κατάλληλη απάντηση» τόνισε.
Ο κ. Έρχιουρμαν μίλησε και για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για την ΑΟΖ, για την πρόταση δημιουργίας ενός ταμείου. «Όλες αυτές οι δηλώσεις είναι λανθασμένες», δηλώνει ο κ. Έρχιουρμαν. Ακόμη δεν δημιουργήθηκε η ομοσπονδία και δεν είναι δυνατόν να ταυτίζεται το κυπριακό κράτος με αυτήν, τόνισε
Στην συνέχεια ο κ. Έρχιουρμαν μίλησε για την απόρριψη σχεδίου περί δημιουργίας επιτροπής για ΑΟΖ από την ε/κ πλευρά τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τα ίσα δικαιώματα του ε/κ και του τ/κ λαού. Απευθύνθηκε στους διεθνείς παράγοντες και υπενθύμισε ότι μόνο σε περίπτωση λύσης θα μπορούσε να γίνει (αποτελεσματική) εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. «Σε αυτό το σημείο φέρει μεγάλη σημασία η επικέντρωση των πλευρών στον στόχο της λύσης» τόνισε.
Επεμβαίνοντας σε αυτό το σημείο ο κ. Γιλντιρίμ, είπε ότι μια εργασία για την οποία δεν συμφωνούν οι δυο πλευρές, εκλαμβάνεται από την Τουρκία ως «απειλή», ως απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Δεν φέρει σημασία το ποιος πραγματοποιεί την παραβίαση» σημείωσε. Oι «προκλητικές ενέργειες θα αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη απάντηση», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Γιλντιρίν έρχονται σε αντίδραση των πληροφοριών ότι σκάφος της ExxonMobil κατευθέυνεται προς τη Μεσόγειο, σε χρονική συγκυρία που συμπίπτει με ασκήσεις στην περιοχή με τη συμμετοχή του αμερικανικού Ναυτικού.