Της Μαρίνας Οικονομίδου
Ήταν το 2008, όταν οι δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου με την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου επιχείρησαν να γίνουν ο τρίτος μεγάλος πόλος. Το πλάνο για τη δημιουργία μιας μεγάλης δύναμης στο Κέντρο ανατράπηκε όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος αποκλείστηκε από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων από την πρώτη Κυριακή. Ήταν με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων όταν οι αρχηγοί του χώρου άρχισαν να αποχωρούν ατάκτως από το Προεδρικό κατευθυνόμενοι άλλοι δεξιά, άλλοι αριστερά, ούτως ώστε να σώσουν το κόμμα τους.
Δέκα χρόνια αργότερα, ο αποκλεισμός από τον β’ γύρο επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς ωστόσο πρωταγωνιστές. Το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται είναι τι θα κάνει σήμερα ο Ενδιάμεσος. Θα ακολουθήσει τη μέθοδο του 2008 διασκορπίζοντας δεξιά και αριστερά το ποσοστό του, ή θα φροντίσει να διασφαλίσει και εν πολλοίς να σφραγίσει το διόλου ευκαταφρόνητο του 25,7%;
Ο Ενδιάμεσος ως τρίτος πόλος
«Είμαι φυσικά απογοητευμένος από το αποτέλεσμα όμως σέβομαι απόλυτα τη δημοκρατική ετυμηγορία του λαού μας, πέραν από το αποτέλεσμα είμαι υπερήφανος γιατί βοήθησα έτσι ώστε η συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να αποδείξει πως μπορούμε να σταθούμε αντάξια έναντι στα κατεστημένα, ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Σημείωσε δε ότι σημασία δεν έχει τόσο η όποια εκλογική επιτυχία ή αποτυχία, αλλά σημασία έχει να αγωνίζεσαι με κουράγιο και θάρρος για εκείνα που πιστεύεις.
«Και εγώ αυτό προτίθεμαι να πράξω, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με κάθε δύναμη της ψυχής μου για εκείνα που πιστεύω ότι είναι σωστά. Θα συνεχίσω αυτό τον αγώνα , δεν τα βάζουμε κάτω, από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα» κατέληξε ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος.
Μία τοποθέτηση που προετοιμάζει τον καθένα, πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει το ποσοστό του είτε δεξιά είτε αριστερά, αλλά να θέσει τις βάσεις ώστε να σφραγιστεί ο τρίτος πόλος. Έχουμε άλλωστε στο παρελθόν επισημάνει πως η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου αποτελούσε την απαρχή για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου που θα θύμιζε εν πολλοίς την Ένωση Κέντρου. Μία τοποθέτηση ωστόσο που προσπαθεί να δεσμεύσει και τα υπόλοιπα μέρη. Μπορεί όμως κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό δεδομένων των ιδιορρυθμιών του χώρου;
Ο απολογισμός και οι συσκέψεις
Αμέσως μετά τα αποτελέσματα, έγινε ένας πρώτος απολογισμός στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου για να διαφανεί από πού υπήρξαν διαρροές. Επιβεβαιώθηκε πως οι εκλογές δεν αποτελούν μαθηματικές πράξεις καθώς η υποψηφιότητα Παπαδόπουλου είχε σημαντικές διαρροές από τον χώρο. Στη σύσκεψη διαφάνηκε πως από το 25,7% μόλις το 1% προέρχεται από την Αλληλεγγύη, το ίδιο ποσοστό από τους Οικολόγους, το 5% από την ΕΔΕΚ, το 12% από το ΔΗΚΟ, το 2% από τη Συμμαχία Πολιτών-Πλατφόρμα Πολιτών και το υπόλοιπο ποσοστό από το ακροατήριο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, η ανάγνωση που δίδεται είναι οτι οι ηγεσίες του χώρου δε μπορούν να συσπειρώσουν το ακροατήριό τους. Ήδη οι αρχηγοί του χώρου έκαναν μία πρώτη σύσκεψη για το πώς προχωρούν.
Βιάζεται ο Σιζόπουλος
Τόσο η Ελένη Θεοχάρους όσο και ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχουν ξεκαθαρίσει πως το απόγευμα της Δευτέρας θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα των κομμάτων τους για να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πολιτικοί κύκλοι, θεωρούν την «βιάση» της όποιας απόφασης από πλευράς Μαρίνου Σιζόπουλου ως ένα βήμα που καταδεικνύει πως ο ίδιος δεν θα μείνει αμέτοχος στην απόφαση μεταξύ των δύο υποψηφίων. Το ζήτημα είναι το τι θα αποφασίσει το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εντός της ΕΔΕΚ επικρατεί μία εσωκομματική δυσφορία που ενδεχομένως να μετατραπεί σε εσωκομματικό πόλεμο, μετά και από την ήττα.
Στο άλλο ΔΗΚΟ ανήκει η νίκη
Κι αν στην ΕΔΕΚ σιγοβράζει η εσωστρέφεια, τύμπανα πολέμου αναμένονται την επομένη στο ΔΗΚΟ. Η εσωκομματική αντιπολίτευση του Νικόλα Παπαδόπουλου εργάζεται εδώ και καιρό μεθοδευμένα για την πτώση του Νικόλα Παπαδόπουλου και μία από τις αιτίες των χαμηλών ποσοστών του ΔΗΚΟϊκού προέδρου είναι και η ανεπίσημη πριμοδότηση του Σταύρου Μαλά από το άλλο ΔΗΚΟ, το οποίο είχε αγνοηθεί κατά την προεκλογική από τον Νικόλα Παπαδόπουλο αλλά και τα ΔΗΚΟϊκά στελέχη που διαφωνούν πλήρως με τους χειρισμούς του.
Ο Κάρογιαν και τα τηλεφωνήματα
Ο Μάριος Καρογιάν μαζί με μία πλειάδα συναγωνιστών παρακολουθούσαν από το γραφείο του τα αποτελέσματα, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πολλοί ήταν οι ΔΗΚΟϊκοί οι οποίοι προσήλθαν κοντά του αμέσως μετά την ήττα του Νικόλα Παπαδόπουλου για το πώς θα χειριστούν την επόμενη μέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο ίδιος δέχτηκε τηλεφώνημα τόσο από τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και από τον Άντρο Κυπριανού μετά το αποτέλεσμα. Για τον Μάριο Καρογιάν πάντως η νίκη ήταν διπλή. Αφενός γιατί αποκλείστηκε ο Νικόλας Παπαδόπουλος αφετέρου γιατί η διαφορά ήταν τέτοια που θα του επιτρέψει να τον αμφισβητήσει και να επικρίνει για τους χειρισμούς του.
Η επιστροφή
Τι θα κάνει όμως ο Μάριος Καρογιάν; Αυτός είναι ένας γρίφος που παραμένει άλυτος. Κύκλοι του στενού περιβάλλοντός του επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να βιαστεί κάνοντας οποιαδήποτε δήλωση με την οποία μπορεί να χρεωθεί τον χαρακτηρισμό του υπονομευτή. Θα αναμένει από τον Νικόλα Παπαδόπουλο να πάρει τις δικές του αποφάσεις και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί. Αν και όπως λέγεται ο κύκλος του πριμοδότησε τον Σταύρο Μαλά στον πρώτο γύρο αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο για τον β’ γύρο καθώς οι σχέσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη παραμένουν εξαιρετικές. Ο ίδιος θα επικεντρωθεί στο εκλογικό συνέδριο που θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα και εκεί αναμένεται να αμφισβητήσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τις τελευταίες επιλογές του βασιζόμενος στο ότι ο κ. Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν ελέγχει το ΔΗΚΟ, αλλά φαίνεται να μην ξέρει καθόλου το DNA του ΔΗΚΟϊκού κόσμου. Κόσμος ο οποίος δεν δέχεται αποκλεισμούς.