Kathimerini.com.cy
Η απόφαση για πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού Γιώργου Γαβριήλ δεν λήφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά από το Υπουργείο Παιδείας, ως η αρμοδία Αρχή, δήλωσε την Τετάρτη σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος σημείωσε πως οι πολιτικές αποφάσεις για την έναρξη ή ανάκληση πειθαρχικής διαδικασίας, με βάση τον νόμο, εναπόκεινται στην αρμόδια Αρχή που, στην προκείμενη, είναι το Υπουργείο Παιδείας.
Σε δηλώσεις του, με αφορμή τις σημερινές δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου, σε σχέση με την απόφαση για πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού Γιώργου Γαβριήλ, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η Νομική Υπηρεσία αποφασίζει για ποινικές ευθύνες και στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφάσισε πως δεν θα προχωρήσει με ποινική έρευνα.
Ερωτηθείς σχετικά, μετά από το πέρας συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, στην οποία προσεκλήθη για συζήτηση του θέματος της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, ο κ. Σαββίδης ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, πως οι πολιτικές αποφάσεις για την έναρξη ή ανάκληση πειθαρχικής διαδικασίας, με βάση τον νόμο, εναπόκεινται στην αρμόδια Αρχή που, στην προκείμενη, είναι το Υπουργείο Παιδείας.
«Πρέπει να πω ότι είναι με έκπληξη που άκουσα τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, καθώς και τις δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Θέλω να είμαι φειδωλός στην απάντηση. Η δικαιοδοσία έναρξης πειθαρχικής διαδικασίας, με βάση τον νόμο, εναπόκειται στην αρμόδια Αρχή. Αυτό καλύπτει και το στάδιο διαταγής για πειθαρχική έρευνα, και το στάδιο της καταχώρησης πειθαρχικής υπόθεσης, και το στάδιο ανάκλησης, εάν κριθεί ότι πειθαρχική υπόθεση κακώς εγέρθη», είπε.
Όπως πρόσθεσε «η Νομική Υπηρεσία είναι ο δικηγόρος της εκτελεστικής εξουσίας», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «δεν μπορεί να αποδοθεί ότι η πολιτική απόφαση της όποιας ενέργειας, που έχει σχέση με την όποια πειθαρχική διαδικασία, σε όποιο από τα τρία στάδια έχω αναφέρει, (δηλαδή είτε της διεξαγωγής πειθαρχικής έρευνας, είτε της έναρξης πειθαρχικής διαδικασίας, είτε της ανάκλησης –εάν υπάρχει τέτοια βούληση- πειθαρχικής διαδικασίας), είναι απόφαση του δικηγόρου».
«Η απόφαση», είπε, «είναι του πελάτη. Και πελάτης εδώ είναι το Υπουργείο Παιδείας. Εμείς, ως Νομική Υπηρεσία, αξιολογήσαμε, ως είχαμε υποχρέωση να πράξουμε, εκείνο το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξε η πειθαρχική διαδικασία που έκανε το Υπουργείο Παιδείας και βάλαμε κάποια γεγονότα σε νομικό πλαίσιο. Δεν παίρνουμε εμείς πολιτικές αποφάσεις για την έναρξη ή την ανάκληση οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας. Δηλαδή, μπορεί κάποια πράξη ή ενέργεια, τυπικά και αυστηρά ομιλούντες μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των Κανονισμών, να εμπίπτει σε μια ενέργεια που να δημιουργεί πειθαρχικές, ή ποινικές, ή άλλες ευθύνες».
Συμπλήρωσε ακόμα ότι «δεν σημαίνει ότι αυτό από μόνο του, αυταπόδεικτα, οδηγεί στην έναρξη της οποιασδήποτε διαδικασίας», για να σημειώσει ότι «υπάρχει η διακριτική ευχέρεια στο Σώμα εκείνο, το οποίο πρέπει να κρίνει την οποία συμπεριφορά και εναπόκειται στο Σώμα εκείνο, να αποφασίσει για την έναρξη ή την ανάκληση της οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας και αυτό είναι το Υπουργείο Παιδείας».
Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «το θέμα των ποινικών ευθυνών είναι καθαρά αποκλειστική αρμοδιότητα της Νομικής Υπηρεσίας και έχουμε αποφασίσει πως δεν θα προχωρήσουμε με ποινική έρευνα», για να συμπληρώσει πως το θέμα των πειθαρχικών είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επέλεξε να κάνει πειθαρχική διαδικασία».
Ανέφερε ακόμα πως το Υπουργείο Παιδεία έστειλε στη Νομική Υπηρεσία το αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας, «ζήτησε νομική γνωμάτευση, δώσαμε τη νομική γνωμάτευση, αλλά, επαναλαμβάνω, η πολιτική απόφαση της έναρξης ή της λήξης μιας πειθαρχικής διαδικασίας εναπόκειται στο Υπουργείο Παιδείας, που είναι η αρμόδια Αρχή βάσει νόμου».
«Άρα απορρίπτω τη θέση της μετατόπισης ευθυνών από το Υπουργείο Παιδείας προς τη Νομική Υπηρεσία», πρόσθεσε.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να απευθυνθεί στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, για να προχωρήσει με την πειθαρχική διαδικασία, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι η Νομική Υπηρεσία συμμετέχει στην παρουσίαση της πειθαρχικής υπόθεσης, στο πλαίσιο διεξαγωγής μιας πειθαρχικής διαδικασίας.
«Είμαστε οι δικηγόροι της αρμόδιας Αρχής και ως τέτοιοι ενεργούμε, χωρίς να παίρνουμε εμείς τις πολιτικές αποφάσεις. Αν η υπόθεση αυτή θα προωθηθεί ή αν η απόφαση θα ανατραπεί, και θα ανακληθεί η πειθαρχική διαδικασία που άρχισε, είναι θέμα καθαρά της αρμόδιας Αρχής. Όχι της Νομικής Υπηρεσίας», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο είπε πως η απόφαση για παραπομπή του καθηγητή Γιώργου Γαβριήλ ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για το περιεχόμενο των έργων του λήφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία.
Ερωτηθείς αν το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας παρέπεμψε τον φάκελο της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «οι έρευνες οι οποίες γίνονται συνηθίζεται να καταλήγουν στη Νομική Υπηρεσία η οποία στη συνέχεια εξετάζει τυχόν ευρήματα».
Εξήγησε ότι το Υπουργείο ήταν υποχρεωμένο να διατάξει έρευνα και να παραπέμψει το πόρισμα της, με βάση τους κανονισμούς, στη Νομική Υπηρεσία. Διευκρίνισε πως οι κανονισμοί αυτοί δεν αφορούν καλλιτέχνες αλλά διευθυντικά στελέχη τόσο στην εκπαίδευση όσο και αλλού.
Τέλος, ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε ότι η άποψη του είναι ότι αυτοί οι κανονισμοί δεν θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί από την Βουλή και την Κυβέρνηση πριν από χρόνια. Ερωτηθείς εάν έβαλε μπρος να προτείνει αλλαγή των κανονισμών, ο κ. Προδρόμου απάντησε: «Ενδεχομένως ναι, αλλά δεν είναι θέμα αν οι κανονισμοί αρέσουν σε εμένα ή όχι. Πρέπει να εξεταστεί το γιατί υπάρχουν».