ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεσανατολικό: Επιτελείς του ΝΑΤΟ στην Κύπρο για εκκενώσεις από το Ισραήλ

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές της «Κ», έχουν εγκατασταθεί στις δύο κυρίαρχες βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο

Του Βασίλη Νέδου

Ο κομβικός ρόλος της Κύπρου για τις επιχειρήσεις εκκένωσης και απεγκλωβισμού πολιτών των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών από το Ισραήλ και τον Λίβανο έχει ήδη αναδειχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, όσο περνούν οι μέρες αυξάνεται η παρουσία επιτελικών στελεχών του ΝΑΤΟ υπό την εθνική ιδιότητά τους, καθώς η Κύπρος δεν είναι κράτος-μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές της «Κ», οι επιτελείς έχουν εγκατασταθεί στις δύο κυρίαρχες βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, εν ολίγοις σε περιοχή που θεωρείται έδαφος που υπάγεται σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Εκεί, οι νατοϊκοί επιτελείς ήδη διαμορφώνουν κέντρο επιχειρήσεων για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό αποστολών εκκένωσης πολιτών από το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Πρόκειται για σύνθετες επιχειρήσεις που δεν μπορεί να γίνουν δίχως σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει συνδυασμό εντατικών αποστολών συγκέντρωσης πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, έργο το οποίο ήδη υλοποιείται από τα διάφορα ιπτάμενα μέσα στην περιοχή (αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη), αλλά και κινήσεις από τις ειδικές δυνάμεις, που ήδη βρίσκονται στο νησί.

Σε κάθε περίπτωση η ανάδειξη της χρησιμότητας της Κύπρου για την τέλεση επιχειρήσεων προς όφελος του ΝΑΤΟ, ακόμη και μέσω των κυρίαρχων βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελεί εξέλιξη η οποία παρατηρείται με ενδιαφέρον και από την Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας εντείνονται, η Αθήνα λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Νετανιάχου διαχειρίζεται την κατάσταση. Οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υποδηλώνουν σαφώς ότι η Ελλάδα επιθυμεί να τηρήσει πολύ ευαίσθητες ισορροπίες και ενώ διαφαίνεται ότι η Γάζα απειλείται με ανθρωπιστική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων.

Συγκεκριμένα χθες, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η επίθεση του Ισραήλ έχει κλιμακωθεί πέραν των ορίων που θα περίμενε κανείς ως λελογισμένη», αφού υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή η Αθήνα είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας μετά τις φρικιαστικές επιθέσεις από τη Χαμάς. «Είπαμε όμως ταυτόχρονα ότι ο πήχυς του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν με βάση το διεθνές δίκαιο, διαχωρίσαμε απόλυτα τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Δώσαμε μεγάλη έμφαση να διακοπούν οι πολεμικές επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχθούν οι άμαχοι της Γάζας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στο Κάιρο συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Αμπάς, στον οποίο και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αγωνίζεται για την ανθρωπιστική βοήθεια. Ως προς τη στάση της Αθήνας στον ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ήταν μόνη της στην αποχή από την υπερψήφιση ενός ψηφίσματος που δεν θεωρήθηκε ισορροπημένο. «Και δεν ήμασταν μόνοι μας», τόνισε, καθώς, όπως είπε, «η πλειοψηφία των κρατών της Ε.Ε. θεώρησε ότι δεν ήταν ισορροπημένο και δεν εναρμονιζόταν με τα εθνικά συμφέροντα που σέβονται τη στρατηγική σχέση που έχουμε με το Ισραήλ και παράλληλα αναγνωρίζουν απόλυτα το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος».

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ