Του Απόστολου Τομαρά
Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που έχει στην διάθεσή της είναι η ιταλική ΕΝΙ, αναφορικά με το γεωτρύπανο Saipem 12000 το οποίο παραμένει σε αδράνεια εδώ και μια εβδομάδα. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές της «Κ», η εταιρεία φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι το γεωτρύπανο θα παραμείνει στη θέση που βρίσκεται σήμερα για μια εβδομάδα ακόμα, αναμένοντας το πέρας των στρατιωτικών ασκήσεων των Τούρκων σε περιοχή του τεμαχίου 3.
Η κίνηση της εταιρείας, να ξεκαθαρίσει έστω και με χρονικό προσδιορισμό το θέμα φυγής ή όχι του γεωτρύπανου, ερμηνεύεται ως ένδειξη ισχυρής θέλησης της εταιρείας να δώσει προς τα έξω το μήνυμα ότι η περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ την ενδιαφέρει ζωηρά. Το τι μέλλει γενέσθαι από την 21η Φεβρουαρίου και μετά, όπως μας έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων με τις τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή. Οι ασκήσεις όπως έχει ανακοινωθεί θα ολοκληρωθούν στις 22 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται, τυχόν άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί την επόμενη Πέμπτη, έστω και με πίεση χρόνου δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση και ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος που είναι προγραμματισμένο. Σε διαφορετική περίπτωση η εταιρεία έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι θα συνεχίσει με τον σχεδιασμό της σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει το τεμάχιο 3.
Ενημέρωση αρχηγών
Στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκαινιάσει κύκλο ξεχωριστών συναντήσεων με τους αρχηγούς με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τα ενεργειακά, έτσι όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά το πέρας της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 6 αλλά και την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου να προσεγγίσει το γεωτρητκό στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχοντας την ομόφωνη στήριξη των κομμάτων θα ενημερώσει τους αρχηγούς για τα όσα έχουν διαδραματισθεί εντός της ΑΟΖ καθώς και για τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, τόσο για άρση του αδιεξόδου αλλά και για το υπόλοιπο ερευνητικό πρόγραμμα του 2018.
Οκτώ Τουρκικά πλοία
Στην ευρύτερη περιοχή των ασκήσεων από το τεμάχιο 3 έως και ανοιχτά προς την πλευρά του Λιβάνου, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας βρίσκονται οκτώ πολεμικά πλοία της Τουρκίας. Η κατάσταση στην περιοχή περιγράφεται ομαλή και το ζητούμενο είναι αν οι ναυτικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν ή όχι από την περιοχή στις 22 Φεβρουαρίου. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, ακόμα και στο σενάριο που σημειωθεί εκτόνωση την ερχόμενη Πέμπτη, είναι πως η Τουρκία με την προκλητική της στάση έδωσε το μήνυμα της παρουσίας της στην περιοχή, κάτι πως όπως υποστηρίζεται θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα με τη γνωστή τακτική.
Διπλωματικό παρασκήνιο
Οι προσπάθειες εκτόνωσης της κατάστασης συνεχίζονται και σε διπλωματικό επίπεδο. Ιταλία και Τουρκία όπως αποκαλύπτεται και από επίσημα χείλη, βρίσκονται σε επαφή. Η ιταλίδα Υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι αναφέρθηκε στο θέμα που έχει δημιουργηθεί λέγοντας πως είχε συναντήσει με τον τούρκο ομόλογό της με θέμα την αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτά λύσης, με την ιταλίδα Υπουργό να εκφράζει την ελπίδα για λύση κοινής αποδοχής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ.«Η Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου με μια άχρηστη πρόκληση», δήλωσε ο Ταγιάνι. Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, αλλά σταδιακά απομακρύνεται από την ΕΕ. Είναι μια αντίφαση είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.