ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυστηρά μηνύματα Γιουνκέρ - Τουσκ σε Ερντογάν

Για Αιγαίο, ΑΟΖ και Έλληνες στρατιωτικούς

Kathimerini.gr

«Οι καλές διμερείς σχέσεις αποτελούν πολύ σημαντική δέσμευση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, διατυπώσαμε όμως την ανησυχία μας για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση πολιτών της Ε.Ε. από την Αγκυρα».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, από τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα, με τις δύο πλευρές να παρουσιάζουν, από τα λεγόμενα των τριών ανδρών, εικόνα περισσότερο απομάκρυνσης, παρά σύγκλισης. 

Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε επίσης ότι η Ε.Ε. στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

Εξέφρασε την ανυσχία της Ε.Ε. για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στο Αφρίν και για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί με ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύσει τον πληθυσμό και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. 

Ο επικεφαλή της Κομισιόν, Ζαν -  Κλοντ Γιουνκέρ, αναφερόμενος στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και στις συλλήψεις δημοσιογράφων, κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να «επανεξετάσει» τα συγκεκριμένα θέματα.

Εξέφρασε, πάντως, την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν, απαντώντας για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ,  δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε δε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον «αγώνα του κατά της τρομοκρατίας».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X