ΚΥΠΕ
Η μάχη ενάντια στον καρκίνο είναι ένας μεγάλος στόχος της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά από συνάντηση με το ΔΣ του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (CCRI) στο χώρο που ανεγείρεται το κτίριο και εντός του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Χαρακτήρισε το Ινστιτούτο ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο, «αποτέλεσμα πλεονάσματος ανθρωπιάς και προσφοράς του Ιδρύματος Γιώργου και Καίτης Δαυίδ, σε συνεργασία με το κορυφαίο ερευνητικό και πνευματικό ίδρυμα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα αλλά και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου».
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο πολιτικός στόχος στην ΕΕ για τον καρκίνο ξεκίνησε με την εξαγγελία τον Ιανουάριο του 2019 από τον Μάνφρεντ Βέμπερ στην Κύπρο τότε. Αυτή η μεγάλη ευρωπαϊκή εξαγγελία, πρόσθεσε, γίνεται πράξη από την σημερινή Επιτροπή της ΕΕ με τον μεγάλο στόχο «να νικήσουμε τον καρκίνο διαμέσου της έρευνας και ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό».
Χαιρόμαστε σαν Κύπριοι, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που η προσπάθεια αυτή, το μεγάλο κοινωνικό αυτό πρόγραμμα – όπως είπε - βρίσκεται κάτω από το χαρτοφυλάκιο της Κύπριας Επιτρόπου, Στέλλας Κυριακίδου. Στην ad hoc Επιτροπή του ΕΚ για την έρευνα για τον καρκίνο, συνέχισε, βρίσκεται ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς.
Δυστυχώς, δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μια στις τρεις οικογένειες στην Ευρώπη βίωσε ή βιώνει ένα περιστατικό καρκίνου.
«Βρισκόμαστε στο 2021 και είναι αδιανόητο μια Ευρώπη να μην μπορέσει να νικήσει τον καρκίνο. Είμαι βέβαιος πως το πρόγραμμα που μπήκε σε εφαρμογή αλλά και το CCRI θα συμβάλει, να έχουμε σε μερικά χρόνια τα χαρμόσυνα νέα, την μεγάλη νίκη της ανθρωπότητας και της Ευρώπης κατά του καρκίνου», είπε.
Κωνσταντίνος Χριστοφίδης
Συνεχάρη τους συντελεστές και όσους συνέβαλλαν και συμβάλλουν να «έχουμε επιτέλους στην Κύπρο ένα διεθνούς κύρους ερευνητικό κέντρο κατά του καρκίνου».
Εκ μέρους του CCRI, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρο, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ότι ευελπιστούν το Ινστιτούτο να γίνει πόλος αριστείας, συνάντησης επιστημόνων κυπριακής καταγωγής και όχι μόνο.
Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουν, είπε, πως όλο και περισσότεροι Κύπριοι που διαπρέπουν στο εξωτερικό, σε μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, θέλουν να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας. Αυτό δείχνει, πρόσθεσε, αυτό που ο ίδιος πιστεύει, πως «το μέγεθος μιας χώρας δεν εξαρτάται από το γεωγραφικό της μέγεθος, αλλά ούτε και από το μέγεθος του πληθυσμού της. Το μέγεθος μιας χώρας εξαρτάται από το μέγεθος στο μυαλό των ανθρώπων της, από το μέγεθος στο μυαλό και την δημιουργικότητα των επιστημόνων της».
Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στο πώς άρχισε το Ινστιτούτο με την προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου και αυτό είναι ένα «καλό παράδειγμα για τον τόπο μας» καθώς ενώνουν δυνάμεις για να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο και σημαντικό για τον τόπο μας.
Το Ινστιτούτο, δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης, οφείλει πολλά στο ίδρυμα Καίτης και Γιώργου Δαυίδ, που έχει χρηματοδοτήσει εξ’ ολοκλήρου την ανέγερση του κτιρίου, στη μνήμη της κόρης τους, το όνομα της οποίας θα φέρει το κτίριο, Νίκολα Δαυίδ.
Ευχήθηκε όπως η πολιτεία συνδράμει για την ενδυνάμωση του Ινστιτούτου ώστε να επόμενα λίγα χρόνια να έχουμε όλο και περισσότερους Κύπριους που θα έρθουν στην Κύπρο να στελεχώσουν το CCRI.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ περιηγήθηκαν από τα μέλη του ΔΣ και τους υπεύθυνους του έργου, επιτόπου όπου χτίζεται το Ινστιτούτο, εντός της έκτασης της Πανεπιστημιούπολης. Όπως λέχθηκε από τους ιθύνοντες, οι εγκαταστάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Στην συνέχεια το Ινστιτούτο και τους στόχους του παρουσίασε η Αναστασία Κωνσταντινίδου που τελεί χρέη Διευθύντριας έρευνας του CCRI.