ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η 24η Διάσκεψη της Χάρτας Ενέργειας στη Λευκωσία

Συμμετέχουν 140 σύνεδροι από 81 κράτη

ΚΥΠΕ

Με τη συμμετοχή 140 και πλέον συνέδρων από 81 χώρες, μεταξύ των οποίων Υπουργοί και Υφυπουργοί, ξεκίνησαν την Πέμπτη στη Λευκωσία οι διήμερες εργασίες της 24ης Διάσκεψης της Χάρτας Ενέργειας.

Η Διάσκεψη, που ολοκληρώνεται αύριο, διοργανώνεται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε συνεργασία με τη Γραμματεία της Χάρτας Ενέργειας.

Η Χάρτα Ενέργειας είναι διακρατικός οργανισμός που αποσκοπεί στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρασίας και η ετήσια Διάσκεψη αποτελεί το διοικητικό όργανο και όργανο λήψης αποφάσεων. Η Διάσκεψη εγκαθιδρύθηκε από τη Συνθήκη για τη Χάρτα Ενέργειας το 1994 και σε αυτή συμμετέχουν όλα τα κράτη που έχουν προσυπογράψει ή έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος προέβη πρώτα σε ένα απολογισμό των δεκαπέντε χρόνων από τη Συνθήκη της Χάρτας Ενέργειας, λέγοντας ότι έχει συνδράμει σημαντικά στην ασφάλεια και την προώθηση των ενεργειακών επενδύσεων.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι επενδύσεις αυτές φέρνουν κοντά τις χώρες της Ευρασίας και ότι για την Κύπρο, που είναι μικρή σε μέγεθος και σχετικά απομονωμένη αγορά, αυτές οι επενδύσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ο Υπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια ενιαία αγορά ενέργειας και για τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης, ανοίγουν το δρόμο για ενεργειακές συνδέσεις στην Ευρώπη και άλλες γειτονικές χώρες.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία τη σύναψη συμφωνιών με τους γείτονές μας αλλά και υπογραμμίζει παράλληλα την ανάγκη για μεγάλης κλίμακας υποδομές για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών και μεταφορά τους στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι είναι για το λόγο αυτό που διάφορα μεγάλα έργα περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έργα κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι το έργο “EuroAsia Interconnector”, που θα συνδέει τις αγορές ηλεκτρισμού σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα.

Ο κ. Λακκοτρύπης στο χαιρετισμό του μίλησε ακόμη για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία για προμήθεια διαφόρων χωρών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο Υπουργός σημείωσε ότι η προώθηση και η ασφάλεια της ενεργειακών επενδύσεων είναι εξαιρετικής και πρωταρχικής σημασίας, προσθέτοντας ότι η αλληλεξάρτηση των χωρών που εισάγουν, εξάγουν αλλά και μεταφέρουν φυσικό αέριο υπογραμμίζει το μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει η Χάρτα Ενέργειας.

Εξάλλου σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι από τα σημαντικότερα κεφάλαια της Χάρτας Ενέργειας είναι η προστασία των ενεργειακών επενδύσεων, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο υπό το φως της ανάπτυξης κοιτασμάτων θα έχουμε πάρα πολλά αναπτυξιακά έργα και διάφορες επενδύσεις και είναι σημαντικό για τους ξένους επενδυτές και τις εταιρείες αλλά και για την Κύπρο να υπάρχει σωστό πλαίσιο προστασίας. Ερωτηθείς εξάλλου για τις κινήσεις της Άγκυρας με το σκάφος Barbaros, παρέπεμψε σε δηλώσεις συναδέλφων του Υπουργών για το θέμα, σημειώνοντας ότι «παρακολουθούμε το θέμα πολύ στενά και αν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη θα αντιδράσουμε ανάλογα».

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) Sven Alkalaj και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν Fabrizio Barbaso στις δικές τους εναρκτήριες παρεμβάσεις αναφέρθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους στη σημασία της Χάρτας Ενέργειας για τις επενδύσεις. Σημείωσαν πως η βιωσιμότητα και η ασφάλεια των ενεργειακών δομών έχει σημασία για τις ίδιες τις χώρες, τις ξένες επενδύσεις και τους καταναλωτές, λέγοντας πως η οικονομική διάσταση του θέματος διαδραματίζει μεγάλο ρόλο.

Αναφέρθηκαν και στη σωστή περιβαλλοντική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις ενεργειακές επενδύσεις αλλά και τη διαφάνεια και το σωστό νομικό πλαίσιο που πρέπει να διέπει όλες τις αποφάσεις. Ειδική αναφορά έγινε επίσης στη δεκαετία 2014-2024  που έχει καθιερωθεί από τα ΗΕ ως δεκαετία για βιώσιμη ενέργεια για όλους αλλά και το στόχο της ΕΕ ως το 2050 οι αγορές να είναι ελεύθερες από άνθρακα.

Στις απογευματινές εργασίες παρεμβάσεις θα γίνουν μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ρωσικού Υπουργείου Ενέργειας, της Υπηρεσίας Ενέργειας της Βρετανίας, του ΥΠΕΞ της Ιταλίας, επιστήμονες και ακαδημαϊκούς διεθνών Ινστιτούτων και Οργανισμών από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Φιλανδία, την Ιαπωνία και την Ελβετία. Αύριο οι εργασίες ολοκληρώνονται στη μία το μεσημέρι με Διάσκεψη Τύπου.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X