Του Απόστολου Τομαρά
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, για τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας και της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τεμάχιο γης στην Έγκωμη, έναντι του Μετοχίου Κύκκου, το οποίο είχε παραχωρηθεί στην Ελληνική Δημοκρατία για να κτιστεί η ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο.
Το ελληνικό δημόσιο εκπροσωπήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Κύπρος Χρυσοστομίδης και η μόνη Κύκκου από τον δικηγόρο Κώστα Βελάρη.
Η αίθουσα του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας ήταν κατάμεστη ενώ εντός της αίθουσας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με τη δήλωσή του πως «Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα και Έλληνας υπουργός σε δικαστήριο».
Υποστήριξε δε, ενώπιον του δικαστηρίου ότι «ουδέποτε το οικόπεδο απέναντι από το Μετόχι μεταβιβάστηκε στο ΤΑΪΠΕΔ, εταιρεία στην οποία περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου. Συμπλήρωσε πως η συγκεκριμένη διαφορά δεν εμπίπτει στο εσωτερικό αστικό δίκαιο της Ελλάδας ή της Κύπρου, αλλά στο διεθνές δίκαιο. Όπως αναφέρει στο κυπριακό Κτηματολόγιο, ιδιοκτήτης του οικοπέδου είναι το Ελληνικό Δημόσιο και όχι το ΤΑΪΠΕΔ».
Το επίμαχο οικόπεδο απέναντι από το Μετόχι Κύκκου
Δεν έκρυψε επίσης την ενόχλησή του για τη στάση του δικηγόρου της Μονής Κύκκου λέγοντας πως «Είναι προσβλητικό Κύπριος πολίτης να αφήνει να νοηθεί ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι ευνουχισμένος και ότι λαμβάνουν άλλοι αποφάσεις για αυτόν».
Σε άλλο σημείο ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «Το κόστος ανέγερσης της νέας ελληνικής πρεσβείας ήταν τρία με τέσσερα εκατ. ευρώ και ότι «τα χρήματα υπήρχαν», παρουσιάζοντας στο δικαστήριο έγγραφο του ΥΠΕΞ, όπου φαίνεται το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ που προοριζόταν για την Κύπρο.
«Τέτοια ζητήματα δεν μας έχει υποβάλει ούτε η Τουρκία, συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς. Ο Κεμάλ Ατατούρκ έδωσε στο ελληνικό δημόσιο γη το 1939 για πρεσβεία και θα ανεγερθεί μετά από 80 χρονια», είπε επίσης.
Την ώρα που φεύγει ο κ. Κοτζιάς από το δικαστήριο
Πώς έφτασε η υπόθεση για επίλυση στο δικαστήριο
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο γης είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου υπό τύπο εμπιστεύματος για να κτιστεί το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε και καταχώρησε αγωγή.
Τον Φεβρουάριο του 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε απόφαση υπέρ της Μονής. Με βάση την απόφαση αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία, στην οποία είχε μεταβιβαστεί το οικόπεδο, έπρεπε να το επιστρέψει στην Ιερά Μονή Κύκκου, η οποία θα επέστρεφε, με τη σειρά της, το ποσό των 500.000 λιρών Κύπρου που ήταν η τιμή στην οποία το πώλησε, πλέον τόκους, που ανέβασαν το ποσό σε περίπου 2 εκ. 250 χιλιάδες ευρώ. Η ελληνική πλευρά δεν άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκτελεστεί.
Τον Μάρτιο του 2017 ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε στη Λευκωσία, όπου βρέθηκε για να παραστεί στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με τον Κύκκου Νικηφόρο. Στη συνάντηση παρευρίσκετο, μεταξύ άλλων, και ο Πρέσβης Φωτόπουλος. Οι κύριοι Κοτζιάς και Φωτόπουλος σε ένορκη δήλωσή τους στο δικαστήριο αναφέρονται στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που υπήρξε με τον Μητροπολίτη Νικηφόρο.
Οπως σημειώνεται από ελληνικής πλευράς, ενώ στάλθηκε στη συνέχεια κλιμάκιο από την Ελλάδα για να δει το τεμάχιο γης έκτασης οκτώ εκταρίων και να διατυπώσει τις θέσεις του, τον Απρίλιο του 2017 η άλλη πλευρά απέστειλε επιστολή στην οποία αναφερόταν σε τέσσερα εκτάρια γης. Επίσης, όπως αναφέρεται, ενώ το οικόπεδο δεν μεταβιβάστηκε στη Μονή Κύκκου, αυτή προχώρησε σε διαπραγματεύσεις για πώλησή του.
Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για το θέμα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η αντιπροσωπεία που είχε έλθει από την Ελλάδα δεν είχε διατυπώσει μέχρι τότε τις απόψεις της και πως «για να μην παραγραφεί το δικαίωμα επανακτήσεως από τη Μονή του εν λόγω οικοπέδου, αλλά και για να εξευρεθούν τα περίπου 2.250.000 εκατομμύρια ευρώ, που έπρεπε να καταβληθούν στην Ελληνική Δημοκρατία, η Μονή προχώρησε στην εκποίηση του ειρημένου τεμαχίου γης».