ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζοζέπ Μπορέλ: Θλιβερή είδηση η μη επίτευξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή

Ανησυχία για τις ανθρώπινες απώλειες στη Ράφα – Αυστηρό μήνυμα προς κράτη μέλη της Ε.Ε για την τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Η κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα και η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Παλαιστινιακή Αρχή θα είναι ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (Ανάπτυξης) υπό την προεδρία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης τη βοήθεια προς την Ουκρανία με τον Μπορέλ να στέλνει την ίδια στιγμή σαφές μήνυμα προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να μην μετάσχουν στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

Ερωτηθείς για το εάν πρέπει η Ε.Ε. να προχωρήσει σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια μετά την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι στο σημερινό συμβούλιο δεν μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα. «Αλλά φυσικά, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος για να προσθέσει ότι «δεν μπορώ να προβλέψω τις ανθρώπινες απώλειες, που αυτή θα δημιουργήσει».

Χαρακτήρισε «θλιβερή είδηση» ότι δεν υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία, ενώ υπενθύμισε ότι «οι ΗΠΑ και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. «όλοι έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα».

Εξάλλου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η επιθυμία να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, μεγαλύτερη από ό,τι είναι ήδη». «Ας δούμε πώς μπορούμε να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης» ανέφερε προσερχόμενος στο συμβούλιο.

Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται σήμερα να συζητηθούν μέτρα ή κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ. «Δεν είναι το μέρος να συζητήσουμε για κυρώσεις» ανέφερε για να διευκρινίσει ότι σήμερα οι υπουργοί θα συζητήσουν για τη συνεργασία και τη στήριξη. «Ας δούμε το επόμενο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (σ.σ. με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών» είπε ο Μπορέλ, ενώ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συζήτησης για σχέδια ειρήνευσης.

«Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, δυστυχώς η δυνατότητα να ξεκινήσουμε να συζητάμε για σχέδια ειρήνευσης (σ.σ. στη Μέση Ανατολή). Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς μια εκεχειρία, την απελευθέρωση ομήρων και μετά την εκκίνηση μιας πολιτικής διαδικασίας. Νομίζω ότι το επόμενο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα είναι σημαντικό ως προς αυτό» επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά την εισαγωγική του παρέμβαση ανέφερε ότι θα συζητηθεί η επαναφορά της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την υπηρεσία αρωγής Παλαιστίνιων προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη σχετική έκθεση. «Δεν βρίσκω κάποιον λόγο να μην ξεκινήσουμε πάλι την πλήρη χρηματοδοτική στήριξη προς την UNRWA» είπε χαρακτηριστικά. «Η ιδέα της περικοπής χρηματοδότησης προς την υπηρεσία δεν έχει καμία βάση» είπε για να προσθέσει ότι η σχετική ανεξάρτητη έκθεση που έγινε για να διαπιστωθεί η σύνδεση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών με τη Χαμάς ότι είναι «ξεκάθαρη». Ανέφερε, παράλληλα, ότι η στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής είναι σημαντική καθώς και ότι είναι κρίσιμη η στιγμή για τη Δυτική Οχθη.

Μήνυμα για την τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν

Το συμβούλιο παράλληλα θα συζητήσει το «ουκρανικό σχέδιο», τις προτάσεις του Κιέβου, για την ανασυγκρότηση και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα για μη συμμετοχή των πρέσβεων της Ε.Ε. στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν.

«Υστερα από αρκετές συζητήσεις με τα κράτη – μέλη, έστειλα σε όλους μήνυμα λέγοντας ότι κατά την άποψή μου, το πιο σωστό θα ήταν να μην παραστούν σε αυτή την τελετή» είπε ο Μπορέλ. «Η συμβουλή μου είναι να μην το κάνουν και νομίζω ότι τα περισσότερα κράτη μέλη δεν θα παραστούν», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι είναι το σωστό, καθώς ο Πούτιν είναι κάποιος που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στην αρχή, υπήρξε μια συζήτηση σχετικά με τα κράτη μέλη [για το αν] έπρεπε να παρευρεθούμε, να μην παρευρεθούμε, σε ποιο επίπεδο – πρέσβεις ή επιτετραμμένοι πρεσβειών» τόνισε.

Ωστόσο, ο Μπορέλ σημείωσε παράλληλα ότι «κάθε κράτος μέλος έχει κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα πάει ή όχι» αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η πλειοψηφία δεν θα παραστεί στην τελετή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X