ΑΜΠΕ
«Αποτυχημένο πείραμα» χαρακτήρισε το ευρώ ο ηγέτης του ακροδεξιού ιταλικού κόμματος Λέγκα του Βορρά την Τρίτη, Mατέο Σαλβίνι, διευρύνοντας ταυτόχρονα το χάσμα με τον εκλογικό σύμμαχό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Τη Δευτέρα ο κ. Μπερλουσκόνι συναντήθηκε με ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου δεσμεύτηκε ότι η Ιταλία θα κρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού εντός των ορίων της ΕΕ.
Τα δύο ιταλικά κόμματα (Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι και Λέγκα του Βορρά) υπέγραψαν κοινό πρόγραμμα την περασμένη εβδομάδα, θέτοντας ως βασική δέσμευση τον «τερματισμό της λιτότητας» και την «αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ», χωρίς όμως να αναφέρουν την έξοδο από το ευρώ.
Ωστόσο, ο κ. Σαλβίνι εξέφρασε την ευρωσκεπτικιστική ρητορική του, αποκαλώντας το ευρώ «ένα αποτυχημένο πείραμα που έβλαψε την ιταλική οικονομία», ενώ πρόσθεσε ότι «Μια χώρα που δεν ελέγχει το νόμισμά της δεν είναι ελεύθερη χώρα».
Επιπλέον, ο κ. Σαλβίνι αμφισβήτησε τη δέσμευση του κ. Μπερλουσκόνι να κρατήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% της εθνικής παραγωγής.
Παρουσίασε, ακόμη, ως υποψήφιους του κόμματός του τους –ευωσκεπτικιστές- οικονομολόγους, Κλαούντιο Μπόργκι και Aλμπέρτο Μπανάι, οι οποίοι υποστηρίζουν τόσο τον τερματισμό του περιορισμού του προϋπολογισμού, όσο και τη διάλυση της νομισματικής ένωσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπόργκι, ο οποίος είναι εκπρόσωπος Τύπου για την οικονομία στη Λέγκα του Βορρά, έχει καταρτίσει σχέδιο έκδοσης μικρών ονομαστικών αξιών, άτοκων ομολόγων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που οφείλουν χρήματα στο κράτος ως πληρωμή για υπηρεσίες ή φορολογικές ελαφρύνσεις.
Ο ίδιος τόνισε ότι το σχέδιο, το οποίο υιοθετήθηκε ως μέρος του εκλογικού προγράμματος της κεντροδεξιάς, αποτελεί μορφή παράλληλου νομίσματος που θα προετοιμάσει την Ιταλία για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ.
Η ανησυχητική συντηρητική συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει και τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας καταλαμβάνει το 37% στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, αλλά ενδέχεται να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η Forza Italia βρίσκεται περίπου τέσσερις μονάδες μπροστά από τη Λέγκα.
Ο κ. Μπερλουσκόνι και ο κ. Σαλβίνι συμφώνησαν ότι όποιο κόμμα αποκτήσει τις περισσότερες ψήφους θα επιλέξει τον υποψήφιο για τον πρωθυπουργικό θώκο.