Kathimerini.com.cy
Για 2η συνεχόμενη χρονιά, ο κορυφαίος οδηγός διασκέδασης WiZ GUIDE, ο Όμιλος SppMedia και η Τράπεζα Κύπρου, διοργάνωσαν την τελετή ανάδειξης «WiZ 50 BEST Restaurants». Η λαμπερή γιορτή της κυπριακής εστίασης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 29 Ιανουαρίου, στο Ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.
Η βραδιά είχε μόνο νικητές αφού η επιλογή των 50 καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου είναι αποτέλεσμα σκληρού και υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα από 1834 χώρων εστίασης που είναι καταχωρημένοι στον κορυφαίο οδηγό WiZ GUIDE.
Κορυφαίο των κορυφαίων αναδείχθηκε το L’atelier Robuchon το οποίο απέσπασε τις υψηλότερες βαθμολογίες των κριτών τόσο σε γευστικό αποτέλεσμα, όσο και στην σχέση αξίας – τιμής. Την σημασία της σχέσης αξίας – τιμής επεσήμαναν καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς τόσο οι κριτές όσο και οι διοργανωτές του θεσμού. Οι διοργανωτές επεσήμαναν επίσης την σημαντική αναβάθμιση της εμπειρίας εστίασης που εισέπραξαν στις επισκέψεις τους, σε σχέση με το 2022, ευχαριστώντας παράλληλα την Τράπεζα Κύπρου για την στήριξη έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα ο θεσμός, που στα δύο μόλις χρόνια του έχει αλλάξει την οπτική της βιομηχανίας στην χώρα μας.
Δώδεκα κριτές από την Κύπρο και την Ελλάδα δοκίμασαν ανώνυμα και απροειδοποίητα και φέτος εκατοντάδες πιάτα, και βαθμολόγησαν με σταθερά και αντικειμενικά κριτήρια, δημιουργώντας την απόλυτη λίστα κυπριακών εστιατορίων για το 2023. Στόχος του θεσμού «50 BEST Restaurants» αποτελεί η δημιουργία κινήτρων στη συνεχώς αναβαθμισμένη τοπική βιομηχανία εστίασης που να στηρίζεται πρωτίστως στην επιστημοσύνη, την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια.
Οι δώδεκα κριτές του θεσμού είναι οι Γιάννης Αδειλίνης, Ντένη Καλλιβωκά, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Πάολα Παπακώστα, Απόστολος Κουρουπάκης, Αθηνά Λοϊζίδου, Ειρήνη Γεωργάλλα, Αφροδίτη Δερματά, Πόπη Βακή, Σάντη Αντωνίου, Λεόντιος Τσέλεπος και Γιάννος Ιωάννου.
Το παρών τους στη ξεχωριστή αυτή βραδιά έδωσαν εκλεκτοί καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου και ο τέως Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, καθώς επίσης και γνωστοί food bloggers του νησιού οι οποίοι τίμησαν με τη σειρά τους το θεσμό των 50 καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου.
Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, βραβείο δόθηκε και για τη Βιωσιμότητα στη Γαστρονομία, υποστηρικτής του οποίου είναι η εταιρεία Vassos Eliades Ltd. Το Βραβείο Βιωσιμότητας στη Γαστρονομία απονεμήθηκε στο εστιατόριο «The Barn», του The Royal Goat Farm, για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί, προωθώντας την πανευρωπαική φιλοσοφία «από το αγρόκτημα στο πιάτο» με μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα.
Την εκδήλωση απονομής των βραβείων παρουσίασε η Αφροδίτη Δερματά, Δημοσιογράφος στο WiZ Guide και Ραδιοφωνική Παραγωγός στον Love Fm, και ο Δημήτρης Δερματάς, Ραδιοφωνικός Παραγωγός στον Deejay Radio. Tην όμορφη βραδιά συνόδευσε με τη φωνή της η τραγουδίστρια Eleonora La Luna μαζί με τις μελωδίες της μπάντας της «La Luna».
Και επειδή μιλάμε για μια βραδιά αφιερωμένη στη γαστρονομία, μετά το τέλος της απονομής των βραβείων, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα λαχταριστά gourmet Finger Food από το Ξενοδοχείο Hilton.
Αυτή είναι η σειρά κατάταξης των 50 καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου:
1. L’ATELIER ROBUCHON
2. SEASONS ORIENTAL
3. ΜΠΕΜΠΑ
4. SENTIO
5. LPM
6. THE POLO RESTAURANT & BAR
7. ΤΟΠΙΚΑ MEZE BAR
8. THE FARMYARD
9. RAFAEL'S AUTHENTIC NEAPOLITAN PIZZA
10. ΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΕΣ
11. M FUSION
12. SALT & FIRE
13. MAISON ANEMI
14. Ο ΠΟΤΑΜΟΣ
15. VASSOS PSAROLIMANO
16. NEREA
17. ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΙΑΣ
18. SERA BY ETTORE BOTRINI
19. BISTROT 55
20. THE GRILL ROOM
21. DIONYSUS MANSION
22. ELIA BACKYARD
23. TOCAYO
24. ROUS
25. ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ «ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ»
26. JASMINE GASTROBAR
27. WOLFGANG’S STEAKHOUSE
28. RISTORANTE LOCATELLI
29. COLUMBIA SUN
30. THETA MEDITERRANEAN
31. PRALINA EXPERIENCE
32. ALLEY
33. RIVA BEACHOUSE
34. THE OLD NEIGHBORHOOD
35. ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ
36. KUZUBA
37. ΠΕΝΤΑΣΧΟΙΝΟΣ
38. MATSUHISA
39. ΠΥΞΙΔΑ
40. ΤΑΒΕΡΝΑ ΠΡΟΑΥΛΙΟ
41. OLD TOWN
42. ΠΑΛΑΙΑ ΕΛΙΑ
43. ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ
44. NAMMOS
45. SCALE
46. TARTUFO
47. AMARACUS
48. NOESIS
49. LIMANAKI
50. PITOT
Απονεμητές των βραβείων:
1ο Βραβείο: Αννίτα Δημητρίου - Πρόεδρος της Βουλής
2ο Βραβείο: Μαρία Παναγιώτου - Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
3ο Βραβείο: Ντένη Καλλιβωκά – Επικεφαλής κριτής των WiZ 50 Best Restaurants
4ο Βραβείο: Στέφανος Παντελίδης, εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου
5ο Βραβείο: Γεωργία Λευκαρίτη, εκ μέρους της Petrolina
Βραβείο Βιωσιμότητας στη Γαστρονομία: Γιάννης Τύμβιος, εκ μέρους της εταιρείας Vassos Eliades Ltd
Χορηγοί των Wiz Guide 50 Best Restaurants
Τράπεζα Κύπρου
Acqua Panna
S.Pellegrino
Κρασί Παπαγιαννάκος
Petrolina