ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μάτι: «Κοιτάξτε με στα μάτια… Υπάρχει για εμάς ζωή μετά;»

Η ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου συνοδεύτηκε από τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου που παρακολούθησε τη δίκη από το ξεκίνημά της

Ελβίρα Κρίθαρη

Είχαν ήδη πάρει τις θέσεις τους από νωρίς στα κόκκινα καθίσματα της αίθουσας τελετών του Εφετείου και παρακολουθούσαν βουβά. Στην αρχή έστω. Ο ελαφρύς ρουχισμός που επέβαλε ο ανοιξιάτικος καιρός άφηνε εκτεθειμένα μέρη του σώματός τους, αποκαλύπτοντας τι τους είχε συμβεί στις 23 Ιουλίου 2018, στο Μάτι. Ουλές από εγκαύματα σε ώμους και μπράτσα, στα οποία κανείς πια δεν έδινε σημασία, καμένα πόδια που έσερναν τα βήματά τους στις σκάλες της αμφιθεατρικής αίθουσας του δικαστηρίου, καθώς οι άνθρωποι μετακινούνταν πιο κοντά στην έδρα για να ακούν καλύτερα.

Το πρωί της Μ. Δευτέρας το δικαστήριο έκρινε ένοχους 6 από τους 21 κατηγορούμενους για τη φονική πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής τον Ιούλιο του 2018, που στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα και έμεινε γνωστή ως φωτιά στο Μάτι –στο μέρος όπου κορυφώθηκε η τραγωδία.

Ειδικότερα, ποινή φυλάκισης πέντε ετών εις βάρος πέντε πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και μετέτρεψε τις ποινές αυτές σε χρηματικές, ύψους περίπου 40.000 ευρώ για τον καθένα. Επίσης, καταδίκασε τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για εμπρησμό, καθώς ήταν εκείνος που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης και η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε.

Η ανάγνωση της απόφασης συνοδεύτηκε από τις εκφράσεις οργής του κόσμου που παρακολούθησε τη δίκη για το Μάτι από το ξεκίνημά της, εκπροσωπώντας στο δικαστήριο τους νεκρούς του.

«Δεν έμεινε τίποτα από το παιδί μου»

Οι άνθρωποι στην αίθουσα, συγγενείς θυμάτων, εγκαυματίες και κάτοικοι της περιοχής αρχίζουν να δυσανασχετούν μόλις η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοινώνει την απόφαση και διακόπτει προκειμένου να ακολουθήσει η αγόρευση της υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών. Στο διάλειμμα αποχωρούν από την αίθουσα οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν αθώοι, ανάμεσά τους και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που ήταν παρούσα στη διαδικασία.

Τα σφιγμένα χέρια και στόματα του ακροατηρίου αφήνονται ελεύθερα να εκφραστούν, φωνάζοντας «ντροπή» προς την Έδρα και τους κατηγορούμενους, που δεν γυρνάνε να τους κοιτάξουν. Μια μαυροντυμένη φιγούρα που καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας είναι καθισμένη τρεις σειρές πίσω από τους κατηγορούμενους, στο τέλος θα σηκωθεί και θα σταθεί μπροστά τους διαπερνώντας το τείχος των αστυνομικών δυνάμεων. «Κοιτάξτε με στα μάτια. Θέλω ένα συγγνώμη», τους λέει, ενώ οι κατηγορούμενοι μένουν ασάλευτοι. «Δεν έμεινε τίποτα από το παιδί μου», επαναλαμβάνει με σπασμένη αλλά στεντόρεια φωνή σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Ηρεμήστε», την παροτρύνει με απαλό τρόπο κάποιος άλλος συγγενής θύματος. «Πρέπει να επιβιώσουμε κι εμείς», της υπενθυμίζει. «Υπάρχει για εμάς ζωή μετά;», αναρωτιέται η μητέρα.

Αίσθημα αδικαίωτου

«Επιδείξαμε τεράστια επιμονή και αξιοπρέπεια έξι χρόνια τώρα για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα», λέει στην «Κ» καθώς παρακολουθεί την εξέλιξη της δίκης με κόκκινα μάτια, η Μαρία Παπαχριστοπούλου, εγκαυματίας η ίδια όπως και η κόρη της. «Πρόκειται για την προαναγγελία ενός καινούργιου εγκλήματος».

«Είμαστε ένα πλημμέλημα, που σβήνεται με 21 ευρώ την ημέρα, όσο τα τσιγάρα, ο καφές και ένα σουβλάκι», θα πει και η Ελένη Φιλιποππούλου, θεία των δίδυμων 5χρονων κοριτσιών που κάηκαν στο Μάτι αγκαλιά με τους παππούδες τους.

«Σίγουρα δεν περίμενα να αθωωθούν τόσοι πολλοί», λέει και η κόρη θύματος που κάηκε λόγω της εκτροπής της κυκλοφορίας. «Αλλά θα σας μιλήσω ειλικρινά. Από τη στιγμή που είχε περάσει σαν πλημμέλημα και όχι κακούργημα άρα κανείς δεν θα έμπαινε στη φυλακή, ενώ κάηκαν τόσοι άνθρωποι και εμπλέκονται τόσοι φορείς, η απόφαση δεν είχε για εμένα τόση σημασία. Ο πόνος δεν φεύγει. Αυτά που ζήσαμε δεν τα ξεχνάμε». Ο πατέρας της γυναίκας δεν είχε καμία σχέση με το Μάτι. Το σπίτι τους βρίσκεται στο κέντρο της Ν. Μάκρης. «Αλλά ακολούθησε τις οδηγίες των αστυνομικών εκείνη τη μέρα. Και βρέθηκε στο Κόκκινο Λιμανάκι. Στο οικόπεδο που καήκανε τόσα άτομα», λέει η ίδια.

Ο Παναγιώτης Ντάκας που έχασε την 35χρονη σύζυγό του στο Μάτι, είναι φορτισμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας πράξης της δίκης, αλλά ο λυγμός του γίνεται πιο έντονος όταν κάποιος από τους Ματιώτες στο διάλειμμα θα φωνάξει δυνατά στην αίθουσα πως «αυτή η δίκη αφορά όλους τους Ελληνες και της Ελληνίδες που θέλουν να αλλάξει αυτό το (…) κράτος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση