Kathimerini.gr
Του Γιάννη Σουλιώτη
Ηλεκτρισμένη παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήδη από τη Δευτέρα υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκειται αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκαν επεισόδια περιμετρικά του πανεπιστημίου όταν περίπου 100 άτομα, πραγματοποιώντας πορεία, επιχείρησαν να μπουν στον χώρο του ΑΠΘ, ανταποκρινόμενα σε κάλεσμα για ενίσχυση της κατάληψης μέσω του Athens Indymedia. Στη διάρκεια των επεισοδίων ένα άτομο συνελήφθη και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και απείθεια. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα μαχαίρι και ένα σκεπάρνι. Αλλα τέσσερα άτομα που προσήχθησαν αφέθηκαν τελικά ελεύθερα.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, περίπου 400 άτομα πραγματοποίησαν συνέλευση έξω από το κτίριο της πρυτανείας, ενώ χθες το πρωί ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας δημοσιεύματα και πληροφορίες που ήθελαν την αστυνομία να προετοιμάζει επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης. «Οποιαδήποτε δήλωση ή δημοσίευμα περί δήθεν αστυνομικής επιχείρησης για εκκένωση της πρυτανείας του ΑΠΘ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι τη Δευτέρα μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη δύο υδροφόρες («Αίαντες») της ΕΛ.ΑΣ., όπως επίσης και αστυνομικοί των ΜΑΤ που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση των καμερών με τις οποίες καταγράφονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις. Στη Θεσσαλονίκη μετέβη άλλωστε εκτάκτως το πρωί της Δευτέρας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μάλιστα, είχε συνάντηση με τους επικεφαλής αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης. «Οι πολίτες πληρώνουν τα πανεπιστήμια για σπουδές και μέλλον των παιδιών, όχι για ασκήσεις οπισθοδρόμησης», ανέφερε σε δηλώσεις του, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα αναλάβει δράση στα τέλη Απριλίου.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ζήτησε ενίσχυση με προσωπικό από τις Σέρρες, την Ξάνθη, την Πιερία, τη Βέροια, την Αλεξανδρούπολη και αλλού. Κι αυτό προκειμένου να ενισχυθούν οι 10 διμοιρίες της ΥΑΤ και οι 10 διμοιρίες της ΥΜΕΤ που ανήκουν στη μόνιμη αστυνομική δύναμη της περιοχής. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι οι αστυνομικές αρχές της πόλης προγραμμάτιζαν να πραγματοποιήσουν επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης το πρωί της Τρίτης. Ωστόσο, οι πληροφορίες που διέρρευσαν ήδη από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας τις υποχρέωσαν να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, πολλές από τις δυνάμεις που είχαν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής αποδεσμεύθηκαν, ενώ χθες το πρωί οι αστυνομικοί που είχαν μετακινηθεί από άλλους νομούς πήραν εντολή να επιστρέψουν στις βάσεις τους.