ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μεγάλο χαλί της Λευκωσίας

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ δεν άνοιξε τα χαρτιά της, έλεγε η «ενημέρωση» του Προεδρικού μετά το πρώτο ταξίδι της προσωπικής απεσταλμένης του γ.γ. ΟΗΕ, στην Κύπρο. Απλώς ήλθε, άκουσε και δεν τοποθετήθηκε, έλεγαν επίσημοι της κυπριακής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι όταν έφυγε η κα Ολγκίν, δεν γνώριζαν καν πώς θα λειτουργούσε στη συνέχεια. Έτσι, λοιπόν, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκρυψε κάτω από το χαλί όσα άκουσε από πρώτο χέρι από την Κολομβιανή προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία, όπως αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή, όχι μόνο μίλησε, αλλά αυτά που είπε στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη αποτελούν καρμπόν των τοποθετήσεων που είχε κάνει ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ». Με άλλα λόγια, η κα Ολγκίν (όπως και ο Ιρφάν Σιντίκ) ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά «να κάνει περισσότερα», προκειμένου να φέρει τους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν επαρκούν και δεν είναι σε θέση να συμβάλουν στον δεδηλωμένο στόχο της ελληνοκυπριακής πλευράς, για επανέναρξη διαπραγματεύσεων και οριστική διευθέτηση του Κυπριακού. Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά χειρονομίες καλής θέλησης, πέραν των ΜΟΕ, όπως ακριβώς και ο Ιρφάν Σιντίκ, ο οποίος δεν εξέφραζε προσωπικές εκτιμήσεις, αλλά τις θέσεις της Βρετανίας.

Και στην περίπτωση της Βρετανίας, η Λευκωσία προτίμησε να κρύψει το ζήτημα κάτω από το χαλί, προσωποποιώντας το και δημιουργώντας την εντύπωση ότι για όλα φταίει ο Ιρφάν Σιντίκ. Και έτσι προέβη σε διάβημα για τις δηλώσεις Σιντίκ, αλλά όχι για τις θέσεις του Λονδίνου!

Κάτω από το χαλί της Λευκωσίας, κρύβονται και άλλα μεγάλα ζητήματα. Το έγγραφο Κομισιόν/Μπορέλ, το οποίο η Λευκωσία υποδέχθηκε με μια πραγματολογική αναφορά, μαζί με τους 26 εταίρους της, αν και προτείνει την οικοδόμηση μια μακρόπνοης σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας, περιλαμβανομένων επτά δώρων προς την Άγκυρα, χωρίς καμιά διασύνδεση με την επίλυση του Κυπριακού. Κάτω από το ίδιο μεγάλο χαλί της Λευκωσίας βρίσκονται οι διαφωνίες με το Βερολίνο, τις οποίες έκρυψε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όταν συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ. Κι από αυτή τη συνάντηση, που αποτελούσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Κύπρου-Γερμανίας, η εντύπωση που έδωσε η κυβέρνηση είναι πως οι σχέσεις μας είναι μέλι-γάλα, αποφεύγοντας να ανασύρει τα μείζονα ζητήματα. Κι έτσι, κάτω από το μεγάλο χαλί του Νίκου Χριστοδουλίδη συνωστίστηκαν τόσο η προσπάθεια της Γερμανίας να ροκανίσει την ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων της Ε.Ε. –και μαζί και το δικαίωμα βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως επίσης και η συμμετοχή του Βερολίνου στην κατασκευή των τουρκικών drones Bayraktar, που είχαν κεντρικό ρόλο στις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και σταθμεύουν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Καθώς και η «γερμανική αρχιτεκτονική» του εγγράφου Κομισιόν/Μπορέλ, για παραχώρηση δώρων προς την Άγκυρα, περιλαμβανομένης και της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης. Όλα «απαλλαγμένα από το βαρίδι του Κυπριακού».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κράτησε το ίδιο ακριβώς ζήτημα κάτω από το χαλί και στη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία στηρίζει εν λευκώ (μαζί με τον ΔΗΣΥ) για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν. Και μαζί του, κράτησε κάτω από το χαλί και την πρόταση Κανονισμού της Κομισιόν για απευθείας εμπόριο της Ε.Ε. με το ψευδοκράτος, το οποίο θεωρεί «τρίτη χώρα». Κάτι που επικρέμεται πάνω από το κεφάλι της Κυπριακής Δημοκρατίας και, όπως δημοσιεύουμε σήμερα, επαναφέρεται από την τουρκική πλευρά που ζητάει ταϊβανοποίηση του ψευδοκράτους πριν από τη λύση του Κυπριακού. Δυστυχώς, λοιπόν, κάποια στιγμή όλα όσα συμπιέζονται κάτω από το χαλί του προέδρου Χριστοδουλίδη θα «αναδυθούν». Καταδεικνύοντας ότι όσο μεγάλο κι αν είναι το προεδρικό χαλί, άλλο τόσο μεγάλο είναι και το μαύρο χάλι της πολιτικής την οποία η Λευκωσία ακολουθεί.

Υγ. «Φωτοβολταϊκά για όλους» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη διακαναλική συνέντευξη. Προφανώς, ο πρόεδρος αγνοεί ότι πολίτες που διαμένουν σε κοινότητες με διατηρητέα σπίτια, κάποιες εξ αυτών ορεινές, που χρειάζονται περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα, στερούνται της δυνατότητας να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες κατοικιών, λόγω απαγόρευσης από τον Κλάδο Διατήρησης. Άρα, ο πρόεδρος θα πρέπει αφενός να λύσει το ζήτημα της δυσμενούς διάκρισης που υφίσταται μερίδα Κυπρίων πολιτών, και αφετέρου να ενημερώνεται καλύτερα από τα υπουργεία του, πριν τοποθετείται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση