ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μία ανεξήγητη σιωπή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν ανακοινώθηκε το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα και η αδιάλλακτη στάση που επέδειξε η Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών, ήμασταν όλοι λίγο πολύ βέβαιοι πως τόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιδιώξαμε και πετύχαμε να παρευρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, θα υπογράμμιζαν την ευθύνη της Τουρκίας για το ναυάγιο, αλλά και τη δική μας βούληση για λύση. Άλλωστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε καταθέσει μία σειρά από προτάσεις στα εσωτερικά ζητήματα, με αντάλλαγμα όπως λέει και η κυβερνητική παράταξη τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους χωρίς στρατούς επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις. Αυτό από μόνο του θεωρείτο από κάποιους ως τεράστια υποχώρηση και για πολλούς ως η κύρια απόδειξη πως ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν έτοιμος για λύση.

Ένα μήνα μετά το ναυάγιο και λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Έιντε, τα πράγματα δεν φαίνονται ιδιαίτερα θετικά για την ε/κ πλευρά αλλά και για τις προσπάθειες λύσης του κυπριακού. Η Τουρκία μιλά για σχέδιο β’ σχέδιο γ’, λύση του κυπριακού εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα ανακοινώνεται απόφαση επιστροφής των Μαρωνιτών και φημολογείται το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Αυτά σε συνδυασμό με τις τελευταίες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί συντείνουν στο ότι η διχοτόμηση βρίσκεται προ των πυλών.

Το ζήτημα που εγείρει ερωτήματα, είναι η ανεξήγητη σιωπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από τα διαμειβόμενα. Τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω του Έσπεν Μπαρθ Έιντε έχουν ρίξει ξεκάθαρα το βάρος της οποιαδήποτε προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών στις δύο πλευρές. Αυτό σε συνδυασμό με τις ένθερμες δηλώσεις του κ. Έιντε απέναντι στον κ. Ακιντζί καταδεικνύει πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν είναι σίγουρα διατεθειμένος να επιρρίψει ευθύνες στην Τουρκία και την τ/κ πλευρά, πόσω μάλλον να υπογραμμίσει τη δική μας βούληση για λύση. Το ίδιο όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη στιγμή που η πλευρά μας θεωρούσε την παρουσία της Ε.Ε στο τραπέζι των συνομιλιών μεγάλη νίκη, η Ε.Ε τείνει να κρατά αποστάσεις εγείροντας ερωτήματα για την όλη στάση της.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε τον Πρόεδρο για το τι ακριβώς συνέβη σε εκείνο το περιβόητο και πολύωρο δείπνο. Το σίγουρο πάντως είναι πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Πρώτα και κύρια πρέπει να πείσει το εσωτερικό μέτωπο για την ειλικρίνειά του. Ένα εσωτερικό μέτωπο που αμφισβητεί τις ενέργειες, τις προθέσεις του και είναι έτοιμο να το στήσει στη γωνιά.

Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι θα πρέπει να πείσει την διεθνή κοινότητα για τη βούλησή μας για λύση. Η σιωπή που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και καταδεικνύει πως είτε είμαστε το θύμα καταστάσεων και συγκυριών, είτε ότι είχαμε μία από τις πιο μεγάλες διπλωματικές αποτυχίες την οποία θα χρεωθεί ο Πρόεδρος. Αυτή του να πείσουμε τον διεθνή παράγοντα ότι η Άγκυρα έχει την ευθύνη της κατάρρευσης των συνομιλιών και πως εμείς, έχουμε κάθε βούληση για συνέχιση και επίλυση του κυπριακού. Το πόσο θα μας στοιχήσει μία τέτοια αποτυχία, είναι ακόμα άγνωστο. Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να ξυπνήσει το Προεδρικό, αναλαμβάνοντας μέτρα και κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X