ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η μεγάλη μέρα του ΓεΣΥ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι προσπάθειες για εισαγωγή ενός Σχεδίου Δημόσιας Υγείας, είναι της ίδιας ηλικίας με το Κυπριακό κράτος. Η μεγαλύτερη ίσως, μεταρρύθμιση αν ληφθεί υπόψη ο χρόνος που χρειάσθηκε να ωριμάσουν, επιτέλους, οι συνθήκες οι μελέτες που έγιναν, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, αλλά και τους υπουργούς που «θυσιάστηκαν» στο βωμό του ΓεΣΥ.  

Όσα και αν προηγήθηκαν ό,τι και αν έγινε αυτό που έχει σημασία είναι η μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη ώρα έφθασε. Το ΓεΣΥ πάει στην Ολομέλεια. Από μόνο του αυτό είναι αναμφίβολα μια τεράστια επιτυχία η οποία δεν μπορεί να προσωποποιηθεί, ασχέτως αν το ΓεΣΥ κατά διαστήματα «έτρωγε» υπουργούς Υγείας για πρωινό.

Η κυβέρνηση ό.τι ήταν να κάνει το έκανε. Τώρα τον λόγο έχουν τα κόμματα της Βουλής.

Την Παρασκευή θα φανεί αν υπάρχουν «Ιούδες» ή αν πίσω από τους χαρακτηρισμούς του Γιώργου Παμπορίδη κρυβόταν η τακτική της προληπτικής «ιατρικής». Καλώς εχόντων των πραγμάτων τα δυο νομοσχέδια, πυλώνες του ΓεΣΥ, θα περάσουν από την Ολομέλεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι από το Σάββατο το πρωί η Κύπρος θα αφήσει πίσω της χρόνιες παθογένειες στην δημόσια υγεία. Τα θεμέλια μπήκαν όταν η Βουλή  ψήφισε το πρώτο πακέτο νομοσχεδίων επί Κληρίδη.

Την Παρασκευή, τα δυο νομοσχέδια σηματοδοτούν την ολοκλήρωση του βασικού κορμού του ΓεΣΥ. Η ημερομηνία σταθμός, είναι το 2020. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν και ειπώθηκαν πολλά. Σε επίπεδο Βουλής, υπάρχει ενδεχόμενο τα δυο νομοσχέδια να τύχουν καθολικής αποδοχής. Όποιοι και αν είναι οι τελικοί συσχετισμοί, έστω και αν υπάρχουν διαφωνίες κυρίως για την μορφή του ΓεΣΥ, η ψήφιση των νομοσχεδίων  αποτελεί, αναμφίβολα μια τεράστια επιτυχία.

Το αν θα πετύχει η προσπάθεια αναβάθμισης παροχής υπηρεσιών υγείας θα φανεί στο «χειροκρότημα». Το ΓεΣΥ θα πρέπει να στηριχθεί απ’ όλους, ακόμα και από αυτούς που συνεχίζουν να διαφωνούν. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει όμως, σε όλους αυτούς που θα κληθούν να το υπηρετήσουν και να το λειτουργήσουν.

Και εδώ δυστυχώς εκφράζονται οι μεγαλύτερες ανησυχίες. Το ΓεΣΥ για να έχει πιθανότητα επιτυχίας, πρώτα και κύρια, θα πρέπει η νοοτροπία των ανθρώπων του να απογαλακτιστεί από νοσηρές νοοτροπίες και πρακτικές που υπάρχουν. Στον τομέα των υπηρεσιών το δημόσιο δεν έχει και τις καλύτερες, να το πω ευγενικά, επιδόσεις.

Οι άνθρωποι του ΓεΣΥ, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, εάν πράγματι πιστεύουν σε αυτό που πάει να δημιουργηθεί θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς. Από την Παρασκευή και μετά το ΓεΣΥ γυρίζει σελίδα. Τα όσα χώρισαν θα πρέπει να παραμερισθούν.

Μετά από πενήντα χρόνια προσπαθειών το ΓεΣΥ δικαιούται  να δοκιμασθεί με καθαρούς κανόνες, χωρίς προκατάληψη, και κυρίως χωρίς μεσοβέζικες συμπεριφορές. Ακόμα και από αυτούς που πιστεύουν ότι το κράτος θα έπρεπε να θεσπίσει ένα αυστηρό πλαίσιο Σχεδίου Δημοσίας Υγείας να κρατήσει τον εποπτικό ρόλο και να μην εμπλακεί στα υπόλοιπα.

Το κράτος εάν ήθελε να κρατήσει το κοινωνικό του προφίλ είχε και το μαχαίρι και το πεπόνι. Έστω και έτσι, από εδώ και πέρα όσοι επικαλούνται την αλλαγή θα πρέπει να το αποδείξουν στην πράξη και όχι με αγκυλώσεις και κούφια συνθήματα.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση