ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κούρεμα» στον προϋπολογισμό της Ανόρθωσης

Μειωμένο κατά 20-30% θα είναι το μπάτζετ ενόψει της νέας σεζόν

Του ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

«Μαχαίρι» στα έξοδα είναι αναγκασμένη να βάλει η διοίκηση της Ανόρθωσης το προσεχές καλοκαίρι, όταν θα κτίζει την ομάδα της νέας περιόδου. Η νέα τάξη πραγμάτων στον χώρο του ποδοσφαίρου, που δημιουργείται αναπόφευκτα από την οικονομική κρίση στην Κύπρο, δεν αφήνει περιθώρια υπέρογκων προϋπολογισμών. Όποιο σωματείο δεν εναρμονιστεί με το Financial Fair Play της UEFA (ισολογισμός εσόδων και εξόδων) πολύ απλά θα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε επικίνδυνα μονοπάτια και θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητά του.

Στην ομάδα της Αμμοχώστου έχουν πάρει το μήνυμα και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η διοίκηση της «Κυρίας» για ν’ ανταποκριθεί φέτος στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς ποδοσφαιριστές, υπαλληλικό προσωπικό, αλλά και χρέη προς το δημόσιο είναι τεράστια. Ο πρόεδρος Σάββας Κάκος, μέλη του συμβουλίου και μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού συνεργάτες της διοίκησης –με πρώτο τον Χρίστο Πουλλαΐδη– έβαλαν και βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το ίδιο υποσχέθηκαν να πράξουν και τώρα, αφού η Ανόρθωση χρειάζεται αμέσως μισό εκατομμύριο ευρώ για να περάσει με επιτυχία τα κριτήρια της UEFA και να πάρει το πράσινο φως για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας περιόδου.

Μειώνει το μισθολόγιο
Στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ φθάνει το pay roll των ποδοσφαιριστών της Ανόρθωσης τη φετινή χρονιά. Αν προστεθούν οι μισθοί τεχνικού τιμ, υπαλληλικού προσωπικού και έξοδα συντήρησης (γηπέδου και προπονητικού κέντρου) ο προϋπολογισμός εκτινάσσεται περίπου στα 7-7,5 εκατομμύρια ευρώ. Με τα καθαρά έσοδα να μειώνονται αρκετά στη φετινή σεζόν και το παζάρι της αγοράς να «στεγνώνει», οι χορηγοί δύσκολα θα προσφέρουν τον οβολό τους τη νέα χρονιά. Τα προσδοκώμενα έσοδα περιορίζονται στη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα εισιτήρια, επομένως η μείωση του μπάτζετ μοιάζει αναπόφευκτη για κάθε σωματείο που θέλει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Με τα κριτήρια της UEFA να αποτελούν κάθε τρεις μήνες δύσκολες εξετάσεις και τις ποινές που επιφέρουν σε όποια ομάδα δεν παραδώσει συμπληρωμένο το φάκελο, δεν υπάρχει θέμα επιλογής. Στην Ανόρθωση αναγνωρίζουν πως επιβάλλεται στο τέλος της σεζόν να υπάρξουν αποδεσμεύσεις ποδοσφαιριστών και αναπροσαρμογές συμβολαίων. Αν και επισήμως δεν πάρθηκε ακόμα οποιαδήποτε απόφαση, είναι δεδομένο πως θα κληθούν για επαφές όλοι οι ποδοσφαιριστές με στόχο τη μείωση του μισθολογίου στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό.

Αποχωρήσεις παικτών
Μόλις τρία συμβόλαια ποδοσφαιριστών ολοκληρώνονται στο τέλος της φετινής σεζόν. Πρόκειται για τους Γιάννη Οκκά, Εβάντρο Ρονκάτο και Μπαράκ Ιτζχάκι. Με τα σημερινά δεδομένα, μόνο ο αρχηγός της «Κυρίας» έχει πιθανότητες να αγωνίζεται και του χρόνου στην ομάδα, αν φυσικά δεν αποφασίσει να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Μόνο αν δεχθεί γερή μείωση των απολαβών του (αμείβεται με 100.000 ευρώ ετησίως) θα φοράει τον φοίνικα στο στήθος ο Εβάντρο Ρονκάτο. Οριστική είναι η αποχώρηση του Μπαράκ Ιτζχάκι στο τέλος της χρονιάς. Η ομάδα της Αμμοχώστου δαπάνησε φέτος 200.000 ευρώ για να έχει ως δανεικό τον ισραηλινό επιθετικό. Με το ίδιο ποσό η Μακάμπι Τελ Αβίβ, στην οποία ανήκει ο 29χρονος επιθετικός, δεν προτίθεται να τον παραχωρήσει εκ νέου σε καμία ομάδα, καθώς η ίδια πληρώνει τις υπόλοιπες 400.000 ευρώ που προνοεί το συμβόλαιό του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιτζχάκι είχε συνάντηση με τον τεχνικό διευθυντή της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ζόρντι Κρόιφ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι το καλοκαίρι θα επιστρέψει στην ομάδα και εφόσον αποδείξει στην προετοιμασία ότι αξίζει θέση στο ρόστερ θα μείνει.

Πιθανές είναι οι προσπάθειες αποδέσμευσης και άλλων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι δεν θα κριθούν απαραίτητοι από την τεχνική ηγεσία. Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στο τέλος της σεζόν και όταν παρθούν οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο θέμα της τεχνικής ηγεσίας, αφού η συνέχιση της συνεργασίας με τον Πάμπο Χριστοδούλου θα συζητηθεί τον Μάιο. Στόχος θα είναι η δημιουργία μιας δυνατής ομάδας, με λιγότερο κόστος. Μπορεί η ποιότητα να μειωθεί, ωστόσο με προσεγμένες κινήσεις υπάρχει η αισιοδοξία πως η Ανόρθωση θα είναι ανταγωνιστική και διεκδικήτρια τίτλων.

Ανοικτή σε προσφορές
Συμφέρουσες οικονομικά προτάσεις για παραχώρηση οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης, θα είναι ευπρόσδεκτες για την ομάδα της Αμμοχώστου. Στο ρόστερ υπάρχουν παίκτες με αξία μεταπώλησης και σε ενδεχόμενο ενδιαφέρον ξένων ομάδων πολύ πιθανόν να προκύψει πώληση. Μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο των κυανόλευκων είναι ο Ρικάρντο Λαμπόρδε, για τον οποίο υπήρξε δύο φορές ενδιαφέρον από τη ρωσική Αλάνια, ενώ ήταν υπό παρακολούθηση γερμανικών ομάδων. Αν και αποχώρηση του Κολομβιανού θα αποτελέσει αγωνιστικό πλήγμα για την Ανόρθωση, το ποσό που θα βάλει στα ταμεία της –υπολογίζεται περίπου στα δύο εκατομμύρια ευρώ– θα είναι ευεργετικό. Στη λίστα των υπό παραχώρηση ποδοσφαιριστών θα μπουν και άλλα ονόματα. Ο Γιούργκεν Κόλιν βρέθηκε στο στόχαστρο ομάδων της Κίνας και στην «Κυρία» δεν θα έλεγαν όχι σε παραχώρηση του Ολλανδού έναντι πενταψήφιου αριθμού, γλυτώνοντας παράλληλα το συμβόλαιό του που φτάνει τις 170 χιλιάδες ευρώ.

Το ειδικό τμήμα νέων
Συγκέντρωση νέων παιδιών άρχισε η Ανόρθωση με σκοπό να εκμεταλλευτεί νεαρά ταλέντα στη νέα χρονιά. Ήδη στην ομάδα της Αμμοχώστου δημιούργησαν ειδικό τμήμα υπό την επίβλεψη του γυμναστή Γιώργου Γεωργίου και του Αριάν Μπεκιάι. Σε αυτό προπονούνται ποδοσφαιριστές που παραχωρήθηκαν ως δανεικοί την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, νεαροί που ανήκαν στην ομάδα Νέων, ενώ σύντομα θα ενσωματωθούν οι νεοαποκτηθέντες Πάνος Λινάρδος (μεσοεπιθετικός που αποκτήθηκε από την ΑΕΖ Ζακακίου) και Ανδρέας Μακρής (μέσος που αγωνιζόταν στην Πάφο).

Ζαχαρίας Θεοδώρου, Νίκος Ευθυμίου και Γαβριήλ Κωνσταντίνου έπαιξαν φέτος ως δανεικοί σε άλλες ομάδες, ενώ στο γκρουπ αυτό συμπεριλαμβάνονται οι Πέδρο Αλμέιδα, Πιεράκης Πιερή, Ανδρέας Ανδρέου, Θεόφιλος Χρυσοχός, Μάριος Σταύρου, Κωνσταντίνος Ζαχαρουδιού και Κωνσταντίνος Λαΐφης. Στόχος είναι η εντατική προετοιμασία μέχρι το τέλος της σεζόν, ώστε το καλοκαίρι να είναι στον καλύτερο βαθμό ετοιμότητας και να μπορέσουν να αποδείξουν ότι αξίζουν θέση στο ρόστερ.

Δεν βάζουν μυαλό
Φαίνεται πως οι τραγικές στιγμές που πέρασε η Ανόρθωση το 2008, δεν έβαλαν μυαλό σε κάποιους, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πρώην παράγοντες περιμένουν στη γωνία «πυροβολώντας» σε κάθε αποτυχία την παρούσα διοίκηση. Τα μήνυμα του Σάββα Κάκου προ ημερών, ότι αν υπάρχει κάποιος πρόθυμος να καθίσει στην καρέκλα του προέδρου, ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα, απευθυνόταν σε πρώην παράγοντες του σωματείου. Με ορισμένους υπάρχει ρήξη σχέσεων καθώς συμπεριφέρθηκαν αρνητικά στις απανωτές αποτυχίες της ομάδας, με σκοπό να αποκομίσουν προσωπικό όφελος. Σκεπτόμενη τις συνέπειες που θα ακολουθούσαν τυχόν δημοσιοποίησης λεπτομερειών, η διοίκηση της Ανόρθωσης κράτησε χαμηλούς τόνους ώστε να μην αποπροσανατολιστεί η ομάδα στην προσπάθειά της για κατάκτηση του πρωταθλήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ανόρθωση: Τελευταία Ενημέρωση