ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοίγει αυλαία ο τουρισμός σε περίοδο αβεβαιότητας

Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν δυνατό να επηρεάσει αρνητικά το τουριστικά πλεονέκτημα της Κύπρου. Πηγές της «Κ» από το υφυπουργείου Τουρισμού αναφέρουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Του Ανδρέα Καραμήτα

Οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο τον προηγούμενο Μάρτιο είχαν αύξηση 9,8%, που μεταφράζεται σε 202.256 ταξιδιώτες, ενώ για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 οι αφίξεις ανήλθαν σε 415.251 σημειώνοντας αύξηση 5,4%. Ωστόσο, παρά τα αυξημένα νούμερα είναι σχεδόν βέβαιο πως ο κυπριακός τουρισμός μπαίνει σε δύσκολα μονοπάτια λόγω των πολεμικών συγκρούσεων που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπρόσθετα, η απουσία πραγματικής στρατηγικής προσέγγισης, αφού αυτή που υπάρχει υιοθετήθηκε το 2020 και ήταν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και οι νέες πραγματικότητες, δυσχεραίνει επιπλέον τις προσπάθειες για αυξήσεις στον τουρισμό την καλοκαιρινή περίοδο.

Πηγές της «Κ» από το υφυπουργείου Τουρισμού αναφέρουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αφού υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Τονίζουν χαρακτηριστικά ότι αν η αντιπαράθεση Ισραήλ Ιράν κλιμακωθεί περαιτέρω, θα έχει αρνητικό πρόσημο για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία. Παράλληλα, ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής δήλωσε στο ΡΙΚ ότι τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και στον κόσμο λειτουργούν ανασταλτικά για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας διεθνώς, και κατ’ επέκταση της κυπριακής βιομηχανίας.

Πάντως αν και τα νούμερα είναι ανοδικά, μπορεί κάποιος να πει ότι η ανθεκτικότητα της βιομηχανίας τα προηγούμενα χρόνια έως και σήμερα, περισσότερο οφείλεται στην τύχη παρά στην ύπαρξη στρατηγικού πλάνου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Μειωμένη ροή κρατήσεων

Σχετικά με τις πτήσεις προς την Κύπρο, όλοι λένε ότι η ροή κρατήσεων εισιτηρίων μειώθηκε τις τελευταίες μέρες συνέπεια των εξελίξεων που προέκυψαν με τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν. Το θετικό σημείο είναι ότι παρά τη μείωση της ροής δεν έγιναν ακυρώσεις πτήσεων. «Μπορεί να χάνουμε 25% από τις κρατήσεις που γίνονταν από το Ισραήλ, ωστόσο άλλες αγορές που απευθυνόμαστε, όπως η Πολωνία, Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένουν σε υψηλές πτήσεις» δήλωσε εκ μέρους του TOP KINISIS ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ντίνος Κάκκουρας. Στο ίδιο κλίμα και η Hermes που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια. Συγκεκριμένα, δεν υπήρξαν ακυρώσεις πτήσεων, προς το παρόν, χωρίς αυτό να αποκλείεται λόγω της συνεχούς μεταβαλλόμενης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρατηρήθηκε μία μικρή επιβράδυνση στη ροή επιβατών, χωρίς όμως αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Αισιοδοξία από ξενοδόχους

Από την άλλη, και η τουριστική βιομηχανία δηλώνει έτοιμη για το άνοιγμα της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου με τα ξενοδοχεία να λειτουργούν στο πλήρες δυναμικό τους περί τα τέλη Απριλίου. Η «Κ» επικοινώνησε με τον ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ κ. Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη ο οποίος ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η τουριστική βιομηχανία ταλανίζεται από πολλές προκλήσεις, οι οποίες εξαρτούνται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Σίγουρα δεν θέλουμε να σπείρουμε τον πανικό, αλλά η πραγματικότητα δεν ευνοεί την τουριστική βιομηχανία, γι’ αυτό και κάνουμε προσπάθειες για εξεύρεση νέων αγορών. Ας μην ξεχνάμε πως το Ισραήλ ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά. Σκέψεις επίσης γίνονται και για μεγαλύτερο άνοιγμα στην κεντρική Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, ο ΠΑΣΥΞΕ αναφέρει ότι η τουριστική χρονιά φέτος ξεκίνησε με χαλαρούς ρυθμούς και οι κρατήσεις για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο –και ιδιαίτερα για τους μήνες αιχμής, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο– κινούνται σε αρκετά καλά επίπεδα.

Ο ναυτικός τουρισμός

Από τις εξελίξεις επηρεάστηκε και ο τομέας κρουαζιέρας. Τα τελευταία χρόνια είδαμε παγκόσμιους κολοσσούς της κρουαζιέρας να εμπιστεύονται την Κύπρο και το λιμάνι Λεμεσού. Εκτός από τους Κυπρίους αναμένονταν και άλλες εθνικότητες οι οποίες θα κατέβαιναν στο λιμάνι Λεμεσού ενισχύοντας την τουριστική και τοπική οικονομία της πόλης. Λόγω των εξελίξεων στην περιοχή εταιρείες όπως η Royal Caribbean και η Celestya άλλαξαν τα δρομολόγιά τους για να αποφύγουν τις θαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει επικινδυνότητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις ή τρομοκρατικά χτυπήματα. Επιπρόσθετα, λόγω των εξελίξεων αρνητικά επηρεάζεται και ο τομέας του ναυτικού τουρισμού και συγκεκριμένα του yatching. Σύμφωνα με πηγές της «Κ» από τη μαρίνα Λεμεσού, η έλευση των λεγομένων σούπερ yatch στις κυπριακές μαρίνες έχει σταματήσει αφού τα περισσότερα έρχονταν από τη Μέση Ανατολή μέσω του Σουέζ και αγκυροβολούσαν στην Κύπρο. Η μείωση των εσόδων στις μαρίνες είναι δραματική, κάτι που σίγουρα θα έχει τις επιπτώσεις του στην κυπριακή οικονομία.

Απαραίτητο το σχέδιο Β

H αντιμετώπιση των προκλήσεων και η συνεχής αλλαγή στα ταξιδιωτικά μοτίβα απαιτούν συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση, τον τουριστικό κλάδο και τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η υλοποίηση μίας στρατηγικής που εστιάζει στην ασφάλεια, στην προβολή, στην ανάπτυξη νέων αγορών και στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας πλεονεκτήματος, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην αντιστροφή της αρνητικής τάσης και στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού στην Κύπρο δεδομένου ότι οι ιθύνοντες λάβουν σοβαρά υπόψη τις νέες πραγματικότητες που διέρχονται από τις γεωπολιτικές αλλαγές και τις αλλαγές στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μπορεί ο υφυπουργός Τουρισμού να δηλώνει συνεχώς πως η Κύπρος παραμένει ένας ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες και μάλιστα αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να μεταδίδουν όλοι προς τα έξω, αλλά η κατάσταση στην περιοχή είναι ρευστή και οι κίνδυνοι παραμονεύουν, γι’ αυτό και επιβάλλεται να υπάρξει σχέδιο Β.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση